Foto: Blick/24minuten/agesanzeige/Printscreen

Samo jedna tema uoči meča sa Srbijom.

Srbija će protiv Švajcarske u petak od 20 časova igrati meč biti ili ne biti protiv selekcije Švajcarske i pokušati da pobedom izbori plasman u narednu rundu.

Kako se meč bliži početku, sve više duhovi prošlosti uzimaju maha, a sećanja na okršaj u Rusiji su i dalje sveža.

Švajcarci su tada posle preokreta pobedili sa 2:1 u meču koji je prelomio pitanje plasmana u osminu finala, ali je susret upamćen po brojnim kontroverzama njihovih igrača.

Granit Džaka i Đerdan Šaćiri igrači albanskog porekla i to sa Kosova su golove proslavljali pokazivanjem simbola „dvoglavog orla“ što je izazvalo burne reakcije FSS-a i generalno ljudi u Srbiji.

Teško je izbeći tu temu i sada, a iako su akteri najavljivali da će se ovoga puta baviti sportom, a ne politikom, u Švajcarskoj se situacija polako podgreva, a vodeći portali priču o „dvoglavom orlu“ nameću kao glavni narativ.

Foto: Printscreen

Najčitaniji portal „20minuten“ prvo je napravio intervju za Zdravkom Kuzmanovićem sa kojim je veći deo razgovora išao u smeru političkih konotacija i provokacija, da bi potom donelii priču sa direktorom reprezentacije Švajcarske.

Pjerluiđi Tami koji obavlja tu funkciju bio je prilično iznerviram zbog tih pitanja.

„Želim da pričam o fudbalu, a ne o politici“, rekao je Tami novinarima.

On je potom u nervoznom tonu sve objasnio.

„Ne bi trebalo da postoje reči, gestovi ili uopšte ponašanje koje provocira druge. Kada slavimo, to je da pokažemo svoju radost, to je važno“, rekao je nacionalni direktor, čija je pozicija stvorena tek posle Svetskog prvenstva u Rusiji.

Ugledni „Blik“ kao centralnu priču već dva dana vrti temu „dvoglavog orla“. Prvo je kroz intervju sa Taulantom Džakom ponovljena priča o hapšenju njihovog oca, kao i to što je veći deo razgovor abio usmeren u tom pravcu.

Foto: Printscreen

Samo dan kasnije je glavna ptiča bio intervju sa Stefanom Lihštajnerom, legendom tamošnjeg fudbala koji je bio deo tog čuvenog meča.

Nako početnog pitanja o šansama za prolaz odmah se prešlo na kontroverznu temu, a Lihštajner je strao na stranu nekadašnjih saigrača.

„Pre četiri godine, Granit i Džerdan su pretrpeli mnogo nedaća pre i tokom utakmice ispod pojasa. Ljudski gledano, bilo je razumljivo da su se prepustili dvoglavom orlu i navijali za svoj drugi dom pored Švajcarske. Niko ne želi da doživi ono što mu se desilo pod drugi put“.

Usledila su još dva pitanja na tu temu i evidentno je da se gotovo svi u Švacarskoj najviše bave tom pričom.

I „Tagesanzieger“ se bavi istom temom i to najeksplicitnije od svih.

Foto: Twitter/Printscreen

Oni su u tekstu „dvoglavi orao kruži iznad nas ponovo“ takođe osvrnuli na istoriju i prošli meč.

Iako se u Švajcarskoj sa jedne strane pribojavaju ponavljanja istorije, neprestanim pisanjem na tu temu, intervjuima i pitanjima nvinara, jasnao je da se situacija samo čini još zapaljivijom, pa ostaje da se vidi kako će na to regovati i igrači na terenu.

BONUS VIDEO Vlahović: Sve što se priča su gluposti i nebuloze

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar