Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Srdjan StevanovicStarsportphoto

Velike promene su spremne za Mundijal.

Svetsko prvenstvo u fudbalu je sve bliže i bliže, a veliki broj promena je spremno za ovogodišnji Mundijal u Kataru (20. novembar – 18. decembar).

PROČITAJTE JOŠ

Nećemo računati kao novitet, to što se Svetsko prvenstvo održava u zimskom periodu, usred fudbalske sezone.

Prva promena je to što će na Mundijalu po prvi put žene imati priliku da zauzme mesto glavnog sudije.

Japanka Jamašita Jošimi, Stefani Frapart iz Francuske i Salima Mukansanga iz Ruande će imati priliku da istrče na teren u ulozi glavnog sudije.

Stefani Frapar/Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Njima će se pridružiti još tri žene: Neuza Bek iz Brazila, Meksikanka Karen Diaz Medina i Amerikanka Ketrin Nezbit, koje idu na Svetsko prvenstvo kao pomoćne sudije.

Jošimi suđenje u Kataru neće biti jedini put da je ušla u istoriju ove godine, takođe je sudila AFK Ligu šampiona i J1 ligu, postavši prva žena kojoj je to uspelo.

Prvi put će se u Kataru koristiti poluautomatska ofsajd tehnologija, koja je svoje mesto već našla ove sezone u Ligi šampiona.

Nova tehnologija koristi specijalizovane kamere, koje mogu da prate 29 tačaka na telu svakog igrača.

Tehnologija je testirana prošle sezone u Ligi šampiona, nokaut fazi ženske Lige šampiona, kao i na Evropskom prvenstvu za žene.

Selektori su imali veliki zadatak kada su birali konačan spisak fudbalera koji će igrati na Mundijalu, a za njih su vezane dve promene.

Naime, prvi put su selektori mogli da povedu 26 igrača na prvenstvo, u odnosu na prethodne, gde je maksimalan broj igrača iznosio 23.

Takođe, selektori će moći da naprave pet izmena u toku jednog meča, za razliku od prethodnih Mundijala, gde su treneri mogli da naprave samo tri izmene.

Oba pravila su velika pomoć svim timovima, više igrača i više mogućnosti će imati selektori u vezi sastavljanjem ekipe. Dok će u toku meča praviti više taktičkih promena zbog većeg broja izmena.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Možda i najveća promena je ta što će golmani prilikom izvođenja penala, bar jednom nogom morati da budu na gol liniji.

Golmani su znali da izađu ispred gol linije, čak i do dva ili tri metra, što je znatno otežavalo izvođanje penala fudbalerima.

Najbolji primer za to je finale Lige šampiona 2005. godine, kada se pobednik odlučivao nakon penal serije, između Liverpula i Milana.

Golman engleskog tima Jirži Dudek je gotovo svaki penal branio, tako što je bio nekoliko metara ispred gol linije, što je Liverpulu na kraju i donelo pobedu.

Mundijal će otvoriti fudbaleri Katara i Ekvadora u nedelju, 20. novembra utakmicom koja će početi u 17 časova.

BONUS VIDEO Navijači Srbije napravili šou na aerodromu pred polazak u Katar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar