Foto: Starsport

Glimt na norveškom znači „munja“ i upravo će četa Vladana Milojevića gledati da izbegne munje u Norveškoj kako bi napravila prvi korak ka cilju.

Fudbaleri Crvene zvezde u utorak (21.00) gostuju Bode Glimtu u prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona. Dva koraka, jedina dva na koja su računali, dele srpskog srpskog prvaka od elite i od još osam utakmica sa najboljima, u novom formatu najjačeg evropskog fudbalskog takmičenja. Revanš meč je u sredu, 28. avgusta, takođe od 21 čas na stadionu „Rajko Mitić“.

Zvezda se našla direktno u poslednjem kolu kvalifikacija, dok je Bodo rundu pre u dvomeču bio bolji od poljske Jagjelonije, i jasno je da crveno-beli neće imati lak zadatak.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, Glimt na norveškom znači „munja“ i upravo će četa Vladana Milojevića gledati da izbegne norveške munje kako bi ostvarila cilj. I nije cilj samo novoformirana Liga šampiona, već i borba za skoro 20 miliona evra.

Inače, crveno-beli imaju zagarantovano mesto u Ligi Evrope, ukoliko ne uspeju da prođu Bode, ali… Drugo po jačini evropsko takmičenje donosi i daleko manji priliv u klupsku kasu.

Osnovni finansijski prihod za prolaz u elitno društvo povećan je u odnosu na prošlu sezonu na 18,62 miliona evra, dok igranje u Ligi Evrope staje 4.310.000. Tu je i krupna razlika u bonus stavkama na osnovu desetogodišnjeg učinka i TV prava. Takođe, i cena ulaznica bi sigurno bila drugačija u zavisnosti koje takmičenje bi crveno-beli igrali…

Fiksna razlika iznosi nešto više od 14 miliona, ali bi sa svim pratećim stavkama bila mnogo više, projekcije su čak oko 25 miliona evra, zato u Ljutice Bogdana imaju dodatne motive da se nađu tamo gde žele.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Tu je i velika mogućnost dodatne zarade kroz rezultate u utakmicama od septembra do janauara u LŠ i prodaju ulaznica. Zvezda bi odigrala osam utakmica u novom formatu Lige šampiona, po četiri kod kuće i u gostima, za pobedu se dobija 2,1 milion, remi vredi 700.000 evra.

Prošle sezone je pobeda vredela više, 2,7 miliona, ali od ove sezone su tu garantovana minimum dva meča više.

Kada je reč o vrednosti igrača, ekipa Bodo Glimta prema podacima Transfermarkta je 32.500.000 evra, tržišno dvostruko manje od vrednosti Zvezdinih fudbalera – 67.700.000. Najvredniji igrači norveškog tima su Patrik Berg (4,5 miliona), Frederik Sjovold (tri miliona) i Jens Peter Hauge (2,5 miliona). U klub je došlo i ogromno pojačanje pred duel sa crveno-belima, vratio se Filip Zinkernagel, koji je došao na pozajmicu iz Klub Briža.

Danski golgeter je svojevremeno bio i na meti Zvezde, ali je tada umesto na Marakani završio u Engleskoj, ali mu karijera u Votfordu baš nije išla po planu, dok je u Notingem Forestu bilo dosta bolje. Preko Olimpijakosa je otišao u Belgiju, a iako se sada nije našao na prvobitnom spisku licenciranih igrača Bodea, to je do ponoći moglo da se promeni.

„Još pre samog žreba smo bili svesni da nećemo izvući lakog protivnika, a kada smo videli da će to biti ekipa Bode Glimta znali smo odmah da je pred nama težak dvomeč. Pričali smo i temeljno obratili pažnju na sve faktore koji nas očekuju u Norveškoj, od vremenakih uslova i vrste podloge, pa do onih najsitnijih detalja kada je u pitanju sam teren. Vredno smo se pripremali i imamo veliki motiv da se nađemo ponovo u eliti evropskog fudbala“, rekao je desni bek Ognjen Mimović.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Fudbaler rođen 2004. godine ističe da je pozitivna stvar što se prva utakmica igra u Norveškoj.

„Grad Bode se nalazi na krajnjem severu Norveške, ali bez obzira na lokaciju stadiona mislim da ćemo imati podršku navijača. Znamo da bez njih nije isto, a ubeđen sam da će jedan deo tribina biti crveno-beli. Mislim da koliko god će nama biti teško da se prilagodimo u Norveškoj, da će isto tako biti nezgodno igračima Bode Glimta kada slete u Beograd. Drago mi je što će revanš biti na Marakani, a na nama je da ispunimo sve zahteve stručnog štaba“, zaključio je Mimović.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar