Hose Ignacio Pereteiro Žota
Foto: Screenshot X vaudais toujours

Hose Ignacio Peleteiro poznatiji kao Žota završio je iznenada fudbalsku karijeru u 30. godini. Dve godine kasnije njegov život izgleda potpuno drugačije (kao i on sam) i na dobrom je putu da postane milijarder.

Ponikao je u dresu Selte iz Viga i jedno vreme bio član rezervnog tima Real Madrida. Ipak, nakon toga ga je put odveo u Eibar, ali se za njega pročulo tek kada je stigao u Premijer ligu.

#related-news_0

Nastupao je za Brentford, Birmingem, Astonu Vilu, a onda se vratio u Deportivo Alaveš. Posle svega devet meseci odlučio je da završio karijeru iznenađujuće u 30. godini.

Španac je potpuno promenio život od tog momenta. Njegov prijatelj iz Kuvajta je otkrio da je prešao na islam, pa su ga snimili kako izgovara šehadet.

Ipak, odlazak iz fudbala mu je otvorio poslovne mogućnosti. Žota je blizu toga da postane milijarder jer je pametno ulagao novac u biznis koji sada sjajno funkcioniše.

Uložio je novac u poljoprivrednu kompaniju „Groinn“ i postao je večinski vlasnik. Ova kompanija je sklopila ugovor sa španskom vladom na sledeće tri godine što je firmi doneti ogromnu zaradu. Španski mediji navode da vrednost kompanije vrtoglavo raste, te da bi za nekoliko godina trebalo da vredi čak tri milijarde evra.

„Još dok sam igrao znao sam za Groinn, ali nisam imao vremena time da se bavim. To je bio projekat sa drugim imenom koji je zahtevao ulaganja. Volim da rizikujem i bilo je dosta nervoznog perioda tokom celog procesa kada sam ušao u taj posao. No, jednom kada razvijete tehnologiju koja radi sigurno je da ćete potrošiti milione u ulaganje, ali ćete dobiti mnogo više nazad. Takođe, rizik je i da to na kraju neće raditi, a onda izgubite sve uloženo“, rekao je Žota.

Nije se na tome zaustavio.

„Vrednost kompanije je sada deset puta veća od sume novca koju sam uložio. Već sada imam ponude da prodam kompaniju, ali znam da će ona u naredne tri godine da vredi mnogo više. U pregovorima smo s mnogim vladama širom sveta jer žele tehnologiju koju nudimo i trenutno smo lideri u toj industriji. Pregovaramo s velikim kompanijama iz Amerike i sve se dešava brže nego što sam očekivao“.

Povukao je paralelu po čemu je ta firma toliko posebna.

„Mi smo kao iPhone. Pre toga imali ste pisma, faks mašine i telefone, ali iPhone sve to je stavio na jedno mesto i uopšte ne košta puno, a kvalitet je dosta veći. To smo uradili mi s agrikulturom i celom tehnologijom koju smo stavili u jednu mašinu. Naš profit će sigurno biti ogroman i bez obzira koliko mi neko ponudi novca da prodam kompaniju to neće biti dovoljno“.

Mašina iz njegove firme je napravila čudo na tržištu, a zbog rizika će uskoro postati milijarder.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar