Dušan Vlahović
Dušan Vlahović Foto: Lisa Guglielmi / AFP / Profimedia

Roko Komiso, vlasnik i predsednik Fjorentine, na Samitu o sportu koji je organizova "Financial Times" govorio o Dušanu Vlahoviću, a to je bio povod da priča kako bi zbog toga potpuno promenio fudbal.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski napadač je jedan od najtraženijih napadača Evrope nakon što je prošle sezone postigao 21 gol za Fjorentinu i srušio ili izjednačio mnoge rekorde stranaca u Firenci i italijanskog fudbala uopšte.

Nastavio je da igra sjajno i ove sezone već je stigao do šest golova u osam mečeva, a za Srbiju je bio tri puta precizna u poslednja dva susreta.

Navodno je za njegove usluge zainteresovan Juventus od koga Fjorentina traži 90 miliona evra, ali i Liverpul. Poslednjih dana se pominje da bi mogao da krene put Pari Sen Žermena u trenutku kada Kilijan Mbape i zvanično pojača Real Madrid.

Komiso je izrevoltiran odlukom Vlahovića da odbije godišnju platu od sedam miliona evra zbog zova evropskih velikana jer bi zbog toga Fjorentina mogla da ostane bez Srbina za znatno manje novca nego što je očekivala.

„Neodrživa je stvar što vas troškovi transfera i provizija menadžera teraju da rizikujete da izgubite igrača za džabe. To se desilo Milanu sa Donarumom i kako sada stvari stoje desiće se sa drugim igračima u Pari Sen Žermenu. Može da se desi i Fjorentini sa Vlahovićem“, započeo je Komiso.

Zatim je detaljno govorio o slučaju srpskog napadača.

„Dali smo mu priliku da se pokaže na terenu, da igra u startnoj postavi. Postigao je 20 golova i sada mi imamo problem da sa njim potpišemo novi ugovor. Ne možete da potpisujete petogodišnje ugovore koji na kraju nisu petogodišnji jer u trećoj godini se već ponovo pregovara“, pričao je šef „viole“.

„Ne mogu da postoje igrači koji će ponovo pregovarati jer žele više novca. Ovde sam tri godine i nikada nisam video da igrač dođe do mene i traži da mu se smanji plata jer nije imao sezonu koja odgovara primanjima. Samo traže sve više i više novca.“

Ipak, na kraju je odlučio da ponudi rešenje po ugledu na američki sport.

„Poštujemo rad posrednika. Žele da dobiju novac i za potpisivanje ugovora sa igračem i za prodaju igrača. Provizije su veoma visoke, pričamo ovde o mnogo novca. To ne postoji u SAD. Ne postoje troškovi transfera. Ne plaćate gotovinom. Igrači se razmene, ne postoji obeštećenje. Novac je napustio sistem. Menadžerima se plaća jer ubeđuju igrače da promene tim svake tri godine. FIFA, UEFA, Serija A, Premijer liga moraju da urade nešto. Mislim da su stvari nešto bolje u Premijer ligi da budem iskren. Postoji pravilo 5+1 tamo. To znači da možete petogodišnji ugovor da produžite na još godinu dana. U Italiji to ne možete. Zašto? Zato što je zakon iz 1981. Kako to može da važi u 2021, pa prošlo je 40 godina. Mnoge stvari moraju da budu uređene i da se zakoni primenjuju u svim zemljama. Pričali smo sa Aleksanderom Čeferinom i obećao mi je da će se problem menadžera pozabaviti što je pre moguće. Pričao sam i sa Gabrijelom Gravinom i on mi je rekao da ovo pitanje mora da bude razrešeno“, rekao je između ostalog Komiso.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar