Foto: Screenshot Youtube I AM 667 20 subscribers

Sidnej junajted, klub hrvatske dijaspore u Australiji, kažnjen je sa 15.000 dolara nakon što su navijači u finalu Kupa uzvikivali ustaške pokliče i pozdravljaju nacističkim pozdravom.

Navijači su skandirali „Za dom spremni“, a neki su imali i visoko podignute desnice. Činili su to i u toku ceremonije „Welcome to the land“ koja pokazuje da je Australija izvorno pripadala Aboridžinima.

PROČITAJTE JOŠ

Osmo je izbačeno sa stadiona, dok je dvojici zauvek zabranjeno da gledaju mečeve.

Klubu preti izbacivanje iz takmičenja ukoliko se ovakvi incidenti ponove, a Fudbalski savez Australije je procenio ponašanje kao izrazito uvredljivo.

Savez je najavio mogućnost da klubu budu oduzeti bodovi ili da budu izbačeni iz Kupa na tri godine, ako se Junajted ne bude pridržavao pet uslova koji se tiču organizacije edukativnog antirasističkog programa u i oko kluba.

Savez je tražio od kluba da predano učestvuje u programima protiv rasizma, da radi volonterski sa Aboridžinima, kao autohtonim narodo u Australiji, ali i jevrejskim zajednicama, kao i sprovođenje kulturnih inicijativa unutar kluba.

Australijski fudbalski savez će plaćati da se održe edukativni programi da bi došlo do suzbijanja diskriminacije u društvu.

Jedna tribina je skandirala „Za dom“, dok je druga odgovarala sa „Spremni“, a onda su međusobno aplaudirali. Mahali su fašističkim zastavama, a utakmica je prenođena i u Hrvatskoj.

„Ono što je trebalo da bude slavlje fudbalske igre pokvareno je delovanjem grupa od nekoliko ljudi, koji ne predstavljaju vrednosti naše fudbalske zajednice. Njihovi postupci su omalovažili, povredili i uvrijedili sve ostale. Slike na društvenim mrežama pokazuju mnogo više navijača koji učesvuju u ovim gnusnim činovima. Radujemo se daljnjim brzim i teškim kaznama koje će provoditi Fudbalski savez Australije nakon što se i oni identifikuju. Ovo ponašanje nije samo uvreda za jeversku i domorodačku zajednicu, već i za sve Australce“, rekao je izvršni direktor Saveza Džejms Džonson. Oglasio se i direktor Jevrejskog odbora Daren Bark koji je nazvao ponašanje navijača „nekim od najružnijih scena koje su gledaoci videli na fudbalskoj utakmici u Australiji“.

Oglasili su se iz Saveza.

„Oba incidenta odražavaju duboko ukorenjeni fašizam koji prevladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori. Prema istoričaru holokausta dr. Efraimu Zurofu, direktoru za istočnoevropska pitanja Wiesenthal centra, takve manifestacije ne iznenađuju: ‘Od raspada Jugoslavije i uspostave hrvatske države, osim retkih izuzetaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi državu srpske, židovske i romske zajednice.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar