Deki Savo
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Crvena zvezda današnji večiti derbi sa Partizanom, zakazan za 18 časova, dočekuje uz ambiciju da pobedom nastavi impresivan niz trijumfa na domaćem terenu i napravi novi korak ka odbrani titule.

autor: Ivan Džodić

Treneri Crvene zvezde i Partizana su smelo i bez lažne skromnosti najavili napad na tri boda u 162. večitom derbiju.

Pobeda nad najvećim rivalom, koliko god to zvučalo kao izlizana fraza, zaista nosi mnogo više od benefita u vidu bodova.

PROČITAJTE JOŠ

Stratezi koji tek počinju da krče trenerski put sa pregršt motiva dočekuju jedini superligaški duel koji još uvek izaziva pažnju šire javnosti, a eventualna pobeda crveno-belih osim što bi uvećala bodovnu razliku i ukrasila prvi trenerski derbi Dejana Stankovića, donela bi rekordan niz pobeda Zvezde na domaćem terenu od osamostaljenja Srbije.

Naime, pobedom nad Vojvodinom, crveno-beli su dopisali 18. superligašku pobedu u nizu na stadionu „Rajko Mitić“ čime su izjednačili rekord iz 2014. godine, a protiv Partizana će imati priliku da naprave korak više.

Crveno-beli su u prethodnim sezonama uspevali da pomere brojne granice, ali je upravo večiti derbi jedna od retkih boljki prvaka Srbije u godinama koje su donosile šampionske krune i evropske jeseni što potvrđuje činjenica da niz pobeda u Superligi traje upravo od duela sa Partizanom odigranog 2. marta 2019. godine.

Od meča koji je završen bez pobednika (1:1), golovima Nikolića i Pavkova, traje serija trijumfa crveno-belih koji su od prethodnog marta pred domaćom publikom u okviru Superlige savladali Radnički, Mladost i Mačvu po dva puta, dok su Zemun, Proleter, Partizan, Napredak, Javor, Inđija, Rad, TSC, Voždovac, Spartak, Čukarički i Vojvodina po jednom odlazili iz Ljutice Bogdana praznih šaka.

Eventualni trijumf crveno-belih, osim što bi predstavljao novi rekord, doneo bi i nastavak serije nepobedivosti crveno-belih na superligaškim domaćinstvima.

Zanimljivo, i ovaj niz traje od susreta sa crno-belima, odnosno od poraza u večitom derbiju odigranom 18. aprila 2017. godine.

Zvezda je od poraza (3:1) protiv Partizana odigrala 52 susreta u kojima je upisala tri remija i 49 pobeda. Dva od tri boda tokom pomenutog perioda otišla su sa „Marakane“ u Humsku, dok je treći remi izborio Napredak.

Kad se podvuče crta, današnji fudbalski boj na Topčiderskom brdu mogao bi da donese nastavak dva impresivna niza, ali i da demantuje ili potvrdi slabost crveno-belih protiv večitih rivala, imajući u vidu da se Partizan, uprkos dominaciji Zvezde, u prethodne tri godine pokazao kao kriptonit za večitog rivala.