Mario Horhe Lobo Zagalo (desno), foto: EPA/Antonio Lacerda

Ostaće upamćen po uspesima sa reprezentacijom

Čuveni brazilski fudbaler i fudbalski trener, Mario Zagalo, preminuo je u 92. godini života.

Informacije o smrti objavila je Brazilska fudbalska konfederacija (CBF) u zvaničnom saopštenju na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ:

U saopštenju nije naveden uzrok smrti velikog šampiona, ali se znalo da je Zagalo hospitalizovan još u avgustu zbog infekcije urinarnog trakta u Rio de Žaneiru. Nakon nekoliko meseci je izašao iz bolnice, ali je bolest na kraju bila jača.

Mario Horhe Lobo Zagalo, kakvo mu je puno ime i prezime, rođen u Atalaji u Brazilu 9. avgusta 1931. godine, a jedini je u istoriji osvojio četiri Svetska prvenstva u karijeri: prva dva kao igrač u Švedskoj 1958. i Čileu 1962, treći kao menadžer u Meksiku 1970. i četvrti kao pomoćni trener Karlosu Albertu Pareiri u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine.

Zagalo je takođe bio prvi koji je osvojio Svetsko prvenstvo kao menadžer i igrač. Kasnije je to polazilo za rukom samo još Francu Bekenbaueru i Didijeu Dešanu.

Pored učešća u reprezentaciji Brazila, Zagalo je imao i dobru klupsku karijeru, igrajući za Flamengo i Botafogo. Igrao je na poziciji napadača i krila.

Kao trener je takođe vodio više timova kao što su Botafogo, Flamengo, Fluminense i Vasko da Gama, a bio je i na drugim egzotičnim destinacijama poput Saudijske Arabije i Kuvajta. Oprobao se i kao selektor reprezentacije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pre više od 10 godina svrstan je među devet najboljih trenera u istoriji fudbala u izboru magazina „World soccer“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar