Stanković i Milošević
Fhoto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dejan Stanković i Savo Milošević, stratezi večitih rivala, mogli bi osvajanjem duple krune da izjednače učinak ostvaren tokom perioda koji su proveli u dresovima Crvene zvezde i Partizana, čime bi stigli na korak od odabranog društva.

U nadi da će na počecima trenerskih karijera biti uspešni koliko i tokom igračkih dana, Crvena zvezda i Partizan pružili su šansu perspektivnim stratezima koji su prve stranice fudbalskih biografija ispisali upravo u dresovima večitih rivala.

PROČITAJTE JOŠ

Dejan Stanković i Savo Milošević afirmisali su se kao tinejdžeri na Topčiderskom brdu i posle nekoliko uspešnih sezona otisnuli se u internacionalne vode gde su izgradili bogate karijere.

Uspešan igrački put za perspektivne stratege predstavljao je putokaz i na trenerskim stazama, a poverenje koje im je ukazano u Ljutice Bogdana i Humskoj ujedno im je pružilo šansu da postanu novi u nizu trenera koji su igračke biografije nadmašili sa klupe.

Brojni bivši igrači Crvene zvezde i Partizana su tokom trenerskog staža uspeli da prevaziđu učinak iz dana kada su trčali za loptom, a najbolji primer je najtrofejniji trener u istoriji Partizana Ljubiša Tumbaković.

Aktuelni selektor Srbije je na klupi kluba iz Humske osvojio sedam šampionskih kruna i četiritri Kupa pa je jedini trener nekog srpskog kluba sa dvocifrenim brojem trofeja.

Najtrofejniji treneri Partizana

Ljubiša Tumbaković 11 (7 prvenstva 4 kupa)

Slaviša Jokanović 4 (2 prvenstva, 2 kupa)

Ilješ Špic 4 (2 prvenstva, 2 kupa)

Stjepan Bobek 3 (3 prvenstva)

Aleksandar Stanojević 3 (2 prvenstva, kup)

Tumbaković je funkciju šefa stručnog štaba obavljao u dva mandata, od 1992. do 1999. i od 2000. do 2002, i trenerskim umećem potpuno u senku bacio vrlo dobar igrački učinak u crno-belom dresu koji je nosio šest sezona i tokom njih se okitio jednom šampionskom krunom.

Više uspeha na klupi nego na terenu imao je i Slaviša Jokanović koji je dvostruko više trofeja osvojio kao trener.

Sadašnji menadžer katarske Al Garafe igrajući za Partizan osvojio je po trofej u šampionatu i Kupu, a duplo više uspeha imao je kao trener crno-belih.

Da je dublji trag ostavio kao trener nego kao igrač može da se pohvali i Aleksandar Stanojević koji je Kupu osvojenom tokom igračke karijere dodao dva prvenstvena i jedan pehar u Kupu Srbije kao trener.

Za razliku od pomenutog trija, za Stjepana Bobeka dostizanje neverovatnog uspeha ostvarenog u igračkim danima predstavljalo je nemoguću misiju.

Napadač, jedan od igrača koji je postao simbol Partizana, vrlo uspešno je predvodio crno-bele sa trenerske pozicije osvojivši tri puta domaći šampionat, ipak dvostruko više trofeja osvojio je u ulozi fudbalera.

Velika imena i uspešni prethodnici breme su koje Milošević mora da nosi sa sobom i nema dileme toga je bio svestan i pre nego što je preuzeo kormilo crno-belih, a prvi trofej u trenerskoj karijeri osvojio je prošle sezone u Kupu Srbije.

#related-news_0

Pehar osvojen u finalu protiv Crvene zvezde bio je četvrti, posle tri iz igračkih dana, koji je šef stručnog štaba Partizana osvojio u Humskoj. Ovosezonske borbe mogle bi u idealnom slučaju da donesu još dva trofeja Miloševiću koji bi tako u samo godinu dana izjednačio broj trofeja osvojenih tokom tri igračke sezone u matičnom klubu.

Pred istim izazovom kao i Milošević od prethodne zime je i Dejan Stanković. Šef stručnog štaba Crvene zvezde preuzeo je posao „na pola“ od Vladana Milojevića i takođe se nada da bi duplom krunom mogao da ukrasi sezonu i stigne do prvih lovorika u ulozi trenera. Zanimljivo, uprkos bogatoj igračkoj karijeri tokom koje je osvajao Evropu i svet, rani odlazak iz Srbije uticao je da tokom igračkih dana Stanković u Zvezdi osvoji samo dva Kupa Jugoslavije. Stanković bi duplom krunom izjednačio broj trofeja koje je osvojio u crveno-belom dresu, i prišao na korak odabranom trenerskom društvu koje je nadmašilo igračke uspehe u Ljutice Bogdana.

Najtrofejniji strateg Crvene zvezde je čuveni Miljan Miljanić. Popularni Čiča osvojio je četiri šampionata i tri Kupa Jugoslavije i za jedan prvenstveni pehar je uspešniji od Miše Pavića.

Najtrofejniji treneri Crvene zvezde

Miljan Miljanić 7 (4 prvenstva, 3 kupa)

Miša Pavić 6 (3 prvenstva, 3 kupa)

Slavoljub Muslin 5 (3 prvenstva, 2 kupa)

Ljupko Petković 4 (Kup evropskih šampoiona, 2 prvenstva, 1 kup)

Branko Stanković, Gojko Zec 3 (2 prvenstva, 1 kup)

Oba stratega Crvene zvezde tako su  nadmašili uloge koje su imali kao igrači.

Treći na listi trenera Crvene zvezde sa najviše trofeja na domaćoj sceni je Slavoljub Muslin koji je u kopačkama osvojio tri prvenstva, a potom sa klupe ponovio uspeh i ukrasio ga sa dva Kupa Srbije.

Zanimljivo, Ljupko Petrović, trener koji je ostvario najveći uspeh u klupskoj istoriji osvojivši Kup evropskih šampiona, jedini je među najtrofejnijima koji nije igrao za crveno-bele, a tokom igračke karijere nije imao priliku da se okiti šampionskim odličjem.

Jedini među najuspešnijim zvezdinim stratezima koji je osvojio više pehara kao igrač je Branko Stanković. Nekadašnji desni bek kao šef stručnog štaba osvojio je dve titule i jedan Kup Jufgoslavije, dok se igrajući okitio sa četiri titule i tri Kupa.

Glad za dokazivanjem u trenerskim vodama u koje su nedavno zakoračili, pobednički menataliteti, ali i činjenica da bi mogli da završe rame uz rame sa legendarnim trenerima voljenih klubova, dovoljni su motivi da Stanković i Milošević pokušaju da nadmaše igračke karijere o kojima najbolje govori činjenica da su tokom igara na Topčiderskom brdu postali ljubimci zvezdaša, odnosno partizanovaca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare