Foto: EPA/LUCA ZENNARO, Antonietta Baldassarre/Insidefot / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sven Goran Erikson, čuveni fudbalski stručnjak, preminuo je u 77. godini, a njegov život i karijeru obeležio je u velikoj meri i legendarni fudbaler Crvene zvezde i Lacija, Siniša Mihajlović.

Saradnja Mihajlovića i Eriksona započela je po Mihinom dolasku u Sampdoriju iz Rome 1994. godine.

PROČITAJTE JOŠ...

„Bombarder iz Borova“ je u Sampu došao kao krilni fudbaler posle dve ne preterano uspešne godine u Romi, tokom kojih je povremeno igrao na poziciji u odbrani na inicijativu Vujadina Boškova, prelaskom u Sampdoriju, a na Eriksonovu inicijativu, usledio je trajni „prebačaj“ na mesto levog beka.

A o tome je pisao i sam Erikson u svojoj autobiografiji 2014. godine:

„Mihajlović je dotad igrao uglavnom kao levo krilo. Nije bio dovoljno brz za tu poziciju i prebacio sam ga na levog beka, što je prihvatio nevoljno. Mihajlović je bio čvrst momak koji je imao stav o skoro svemu, ali sviđao mi se od samog početka. Imao je najbolju levu nogu koju sam ikada video i koju ću verovatno ikada videti. Kada bi (Roberto) Manćini otišao daleko, Mihajlović je umeo da ga sa 60 jardi (54 metra) pogodi pravo u nogu, i to svaki put.“

Šveđanin je potom otkrio i zbog čega je Mihajlović bio toliko uspešan:

„To je bilo pordukt stotina, možda i hiljada, sati provedenih na terenu za treninge, gde je vežbao slobodne udarce i centaršuteve. Mihajlović bi bio tu i pre i posle svakog treninga, vežbajuću slobodan udarac za slobodnim udarcem. Bilo je onih koji su smatrali da je trebalo više da vežba desnu nogu. Moja teorija je da je mnogo važnije za igrača da vežba ono u čemu je već dobar. Tako će stvoriti oružje koje bi tek poneko umeo da odbrani“, naveo je Erikson.

Njih dvojica su sa Lacijom osvojili Kup pobednika kupova i UEFA Superkup 1999. godine, dok su godinu dana kasnije u vitrine dodali i trofej namenjen šampionu Italije i Kup Italije.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar