Strahinja Pavlović Lazar Pavlović
Strahinja i Lazar Pavlović Foto Srdjan Stevanovic/Starsport

Već godinama unazad srpsko fudbalsko tržište najkvalitetnijim ligama sveta ima da ponudi samo golobrade talente. Jeftin rudnik bisera, pod stalnim je nadzorom bogatih klubova koji, za svoje norme, vrlo jeftino pazare u Srbiji.

Najtalentovaniji igrači, tek što ispune uslov da izvade ličnu kartu, postaju zanimljiva „roba“, a superligaši, suočeni sa surovim preživljavanjem nemoćni su da kažu „ne“ i sačekaju da potencijal preraste u znanje čime bi i cena igrača porasla.

Broj fudbalera rođenih u novom milenijumu, sa epitetom reprezentativca, koji je uz obeštećenje napustio srpske terene već je uveliko dvocifren, a sa svakim novim internacionalnim transferom utisak je da traka u fudbalskom pogonu sve brže radi.

Partizan korak ispred ostalih

Poslednji u nizu milionskih transfera igrača rođenih posle 2000. godine ostvario je Partizan prodajom Strahinje Pavlovića. Mladi defanzivac rođen 2001. godine izvanrednim igrama izazvao je interesovanje klubova iz Francuske i Italije, a tokom zimskog prelaznog roka stavio je paraf na ugovor sa Monakom i tako doneo Partizanu 10 miliona evra uz još tri potencijalna, uslovljena kroz klauzule brojem utakmica u dresu „kneževa“.

PROČITAJTE JOŠ

Pavlovićev transfer nastavio je trend odlazaka mladih igrača iz Humske za milionske iznose. Prethodile u mu prodaje Svetozara Markovića i Dušana Vlahovića, a na fudbalskoj pijaci već je Filip Stevanović među najtraženijima.

Krilni napadač crno-belih rođen 2002. godine afirmisao se u seniorskom timu Partizana, pa ne čude učestale licitacije po pitanju visine njegovog obeštećenja i narednog kluba. Prethodnih meseci hitri ofanzivac dovođen je u vezu sa Nicom, Napolijem, brojnim drugim klubovima, ali i investicionim fondovima. Tom prilikom govorilo se o obeštećenju između 15 i 21 miliona evra, ipak, do najavljivanih transfera nije došlo.

Stevanović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

 

Stevanović je debi za crno-bele upisao prethodne sezone u kojoj je minute beležio na četiri superligaška susreta. Znatno konkretniju šansu dobio je u aktuelnoj takmičarskoj godini, u kojoj je 26 puta izlazio na teren i postigao četiri gola.

Osim Stevanovića, među Partizanovim igračima rođenim posle 2000. godine, pod budnim okom evropskih skauta je i Lazar Pavlović, koji, istini za volju, nešto sporije gradi fudbalski put u odnosu na godinu dana mlađeg vunderkinda.

Zvezda prodaje već u omladincima

Jednako atraktivni na fudbalskoj pijaci su i fudbaleri Crvene zvezde, a među igračima rođenim u poslednje dve decenije najveću pažnju privukao je Ivan Ilić koji je sa bratom Lukom još 2017. godine prodat Mančester sitiju za 5,5 miliona evra.

Niz igrača koji su otišli u zapadnu Evropu nastavili su fudbaleri rođeni 2001. godine, a simptomatično je postalo da igrači koji stasavaju iza juga Marakane u pečalbu odlaze bez ijedne seniorske utakmice. I za „tek“ šestocifrena obeštećenja. Niz je počeo odlaskom štopera Đorđa Jovičića u Bragu, a usledili su transferi, Luke Velikića (Valensija), Njegoša Kupusovića (Aue) i Bogdana Jočića (Verona).

Zvezdina deca poslala preplaćene strance na tribine

Ipak, seriju prodaja „ispod cene“ očekuje se da prekine Miloš Pantović koji je zapao za oko Mančester sitiju. Talentovani napadač rođen 2002. godine na vrhu je želja bogatog premijerligaša, a pre nego što su se „građani“ uključili u priču, u Ljutice Bogdana odbijena je višemilionska ponuda iz Portugalije za ovog napadača.

Miloš Pantović
Miloš Pantović Foto: Marko Spasojevic/Starsport

 

Kao važan deo Zvezdine budućnosti u svim projekcijama navodi se i Strahinja Eraković. Štoper 2001. godište koji je od prvih fudbalskih koraka stasavao u crveno-belom dresu i sa kapitenskom trakom na ruci danas je jedan od lidera Zvezdine filijale Grafičara, a zvezdaška javnost sa nestrpljenjem iščekuje da ga vidi na najsvetlijoj pozornici u Ljutice Bogdana.

Čukarički ne pada u senku večitih

Godinama unazad Čukarički se vrlo visoko kotira među rasadnicima fudbalskih talenata, a poslednji u nizu mladih igrača koji je doneo finansijski benefit klubu sa Banovog brda je Slobodan Tedić. Visoki napadač rođen 2000. godine postao je igrač Sitija za obeštećenje koje bi uz bonuse moglo da naraste i do rekordna tri miliona evra, a dres „brđana“ će nositi do kraja sezone.

Milutin Vidosavljević
Milutin Vidosavljević Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

 

Najveći potencijal da krene Tedićevim stopama ima godinu dana mlađi napadač Milutin Vidosavljević. Centarfor rođen u Beogradu za prvi tim matičnog kluba debitovao je još kao šesnaestogodišnjak pre tri godine, a pažnju je skrenuo na izmaku sezone 2018/19 u kojoj je upisao i prvenac za bod protiv Vojvodine.

Vidosavljević je u aktuelnoj sezoni zabeležio minute na 23 meča, a u strelce se upisao protiv Rada i TSC-a.

Vojvodina se uzda u tandem vezista

Novosadska Vojvodina je kroz bogatu istoriju pružila brojne talente i reprezentativce, međutim, poslednjih nekoliko sezona traje post kada su u pitanju milionski transferi na „Karađorđu“.

Niz sezona bez sedmocifrenog obeštećenja mogao bi da prekine tandem veznih fudbalera Zukić-Topić. Perspektivni igrači iz generacije 2001. skrenuli su pažnju večitih rivala, posebno Zvezde, ali su ostali deo matičnog kluba i pod komandnom palicom Nenada Lalatovića sigurno koračaju ka internacionalnim karijerama.

Mirko Topić
Mirko Topić Foto: Nenad Mihajlovic/Starsport

 

Dejan Zukić, ofanzivni vezni „lala“, debitovao je prošle sezone i golom na utakmici sa Čukaričkim nagovestio ogroman potencijal koji je potvrdio u aktuelnoj sezoni u kojoj je odigrao 23 susreta i postigao četiri pogotka.

Visoka očekivanja u Vojvodini imaju i od nešto defanzivnijeg kreatora Mirka Topića. Talentovani fudbalski arhitekta takođe je prethodne sezone upisao premijerne minute, a potpuno se afirmisao tokom aktuelnog prvenstva u kojem je odigrao 14 utakmica i postigao jedan pogodak. Strelac je bio izjednačujućeg gola na gostovanju Radu kojim je najavio preokret i pobedu Novosađana (2:1).

Voždovac ulaže u tuđe bisere

Prethodnog leta je poput bombe odjeknula informacija da je Voždovac prodao Filipa Stuparevića Votfordu za tri miliona evra. Perspektivni napadač iz 2000. generacije, koji je na „krov“ došao kao omladinac Rada, tako je oborio rekord kad je u pitanju visina transfera „zmajeva“ u pitanju.

Poučeni tim iskustvom, u Zaplanjskoj su nastavili da ulažu u bisere, pa je početkom aktuelne sezone deo Voždovca postao Luka Cvetićanin, vezni fudbaler rođen 2003. godine i jedan od najsjajnijih bisera Partizanove škole. Kadetski reprezentativac bio je i na meti Crvene zvezde, ali je u smiraj prelaznog roka odlučio da zaduži dres Voždovca. U prvoj sezoni među „zmajevima“ do sad je na devet susreta upisao minute.

Filip Stuparević
Filip Stuparević Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport