Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Nakon devet godina suđenja, Sud pravde Evropske unije doneo je presudu u slučaju Lasane Dijare i FIFA koja bi veoma lako mogla da promeni fudbal kakav znamo.

Dijara je 2013. godine potpisao za Lokomotivu iz Moskve, ali je nezadovoljan smanjenjem plate napustio klub posle godinu dana.

PROČITAJTE JOŠ...

Usledila je žalba Lokomotive, koja je rezultirala kaznom od 10,5 miliona evra, koliko je Dijara morao da plati ovom timu.

U tom trenutku Francuz je pregovarao sa belgijskom ekipom Šarlroa, ali su se Belgijanci povukli iz pregovora jer FIFA nije mogla da im garantuje da neće biti u obavezi da plate obeštećenje Lokomotivi.

Iako je potom Dijara igrao za Marselj, Al Džaziru i Pari Sen Žermen, usledila je kontratužba podneta 2015. godine.

A sud je posle dugog suđenja konačno doneo odluku i stao na stranu fudbalera.

„Sud je stava da su ta pravila u suprotnosti od zakona Evropske unije“, navedeno je u saopštenju.

Potom je dodato:

“Ta pravila nameću značajni pravni i potpuno nepredvidivi, a veoma visoki finansijski rizik, te ogroman sportski, i za igrača i za klub koji želi da ga zaposli.“

Šta ovo znači za fudbal?

Ovo bi moglo da znači da će FIFA, kako bi izbegla nova suđenja i finansijske gubitke, promeniti sopstvena transfer pravila.

To bi sa sobom verovanto „povuklo“ i verovatnu potrebu za kreiranjem novog tela koje bi odlučivalo ko će na kraju morati da plati i koliko novca. Iako neće imati uticaj kakav je imalo pravilo Bosman (po Žan-Marku Bosmanu, a po kom fudbaleri po isteku ugovora mogu da napuste klub bez naknade, što je danas uobičajena praksa), svakako bi dovelo do ozbiljnih promena u svetu svetskog fudbala.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar