"Voda čini čoveka slabim, a pivo jakim, ali dobro je da se ponekad popije i čaša vode", jedna je od anegdota iz Augzburga o monahinji koja je gajila lekovito bilje, između ostalog i hmelj, koji daje aromu, dugotrajnost i deluje kao antiseptik.

Foto: Promo

Sve što ti treba ovog leta – Budi deo zabave, budi pobednik. Mozzart Euroforija!

Foto Nova .rs

Nju nam je ispričala Mari-Luiz Pačman-Priler, vlasnica pivare „Rigele“ u gradu u blizini Minhena, u kojem je bila smeštena reprezentacija Srbije dok je boravila na EURO 2024.

Priznajem da nije možda primereno poređenje, ali pivara je osnovana pre Kosovskog boja, tačnije 1386. godine i jedna je malih porodičnih pivnica koje se uspešno bore sa pivskim brendovima kojih ima mnogo u Nemačkoj.

Poručiti pivo u Augzburgu nekog od poznatih proizvođača je gotovo greh, a samo oni koji poštuju tradiciju izabraće dobar gutljaj svežeg piva iz pivare napravljene pored železničke stanice u ovom gradu, ali ne samo zbog blizine šina i brzog transporta, već i zbog toga da gosti koji dođu iz Minhena mogu vrlo brzo da popiju dobro pivo.

PROČITAJTE JOŠ:

Naravno, da će malo ko poverovati u tu priču, ali dobro, simpatična je, podiže ego stanovnicima Augzburga i pomalo iritira stanovnike Minhena.

Što je valjda i bila osnovna ideja za ovu slatku, ali verovatno izmišljenu tezu. Mari nas vodi u obilazak fabrike, ali prvo mora da se proba pivo. Pažljivo puni čaše, pivo ne sme da ima mnogo pene.

Pivnica u Nemačkoj
Foto; Nova.rs/Žikica Babović

I dok nam nazdravlja uz „prost“ (živeli, p.a.), i mucajući pokušava da isto učini na srpskom, priča nam o najvećem šoku koji su doživeli od kada postoji pivara. Jedan poznati gost, nemački političar čije ime nam ništa nije značilo, seo je u pivnicu i naručio čašu crvenog vina.

Zato sada u bašti pivare stoji fontana iz koje ne teče voda nego pivo. I ona se poistovećuje s Fontanom di Trevi u Rimu. Ali, ima jedna caka. Kad u Fontanu di Trevi ubacite novčić onda bi trebalo da se vratite u Rim, a ako u fontanu u Augzburgu ubacite novčić, onda nemate pojma šta sve može da se desi. Jer pivo je pivo.

Pivnica u Nemačkoj
Fontana na ulazu u pivnicu „Ridele“ Foto: Nova.rs/Žikica Babović

Ono što vlasnica pivare „garantuje životom“ jeste da pivo deluje na lepotu. Svakog sata ova pivara napuni 25.000 flaša piva, ali i čuvenog „špecija“. Eto, nismo znali da se originalna receptura za „crni“ i „žuti“ sok čuva baš ovde, a da su svi ostali falsifikati i ne smeju da koriste naziv „špeci“.

Ono što je nas fasciniralo jeste da „Rigele“ ima sopstveni bunar dubok 270 metara iz kojeg crpi vodu, da još uvek melje ječam u mlinu iz 1911. godine, i koji od tada radi svaki dan. On ima i poseban „program“ koji ljušti opnu da pivo ne bi bilo previše gorko…

Pivnica u Nemačkoj
Foto; Nova.rs/Žikica Babović

Ono što je najzanimljivije, pored piva i kobasica s kupusom, a nismo uspeli da probamo jesu pivska joga i vožnja žičarom. To se zakazuje danima unapred i toliko vremena nismo imali. Šta je pivska joga možete i sami da zaključite.

Vežbate jogu i pokušavate da ne prospete pivo. Ali žičara je poseban doživljaj. Tu morate da se popnete na vrh dimnjaka fabrike, pa da se sajlom spustite do drugog, pa preko buradi da stignete do pivnice. Ko uspe za nagradu dobije da pije pivo.

Pivnica u Nemačkoj
Foto; Nova.rs/Žikica Babović

Ovde se, inače sve poštuje, tradicija, hijerarhija, kvalitet. Svaki gost je isti, bez obzira da li je političar, sportista ili „običan“ čovek.

Ali, domaćini kažu da se posebno poštuju oni koji godinama prave kvalitetno pivo. Tako je na jednom svetskom prvenstvu u proizvodnji piva novi radnik svesno osvojio treće mesto da bi njegov šef osvojio prvo. Nije hteo da ga osramoti i zato je postao deo zanimljive priče o jednom malom brendu koji opstaje vekovima.

*

Pivnica u Nemačkoj
Foto; Nova.rs/Žikica Babović

*

Pivnica u Nemačkoj
Foto; Nova.rs/Žikica Babović

*

Pivnica u Nemačkoj
Foto; Nova.rs/Žikica Babović

*

Pivnica u Nemačkoj
Foto; Nova.rs/Žikica Babović

*

Pivnica u Nemačkoj
Foto; Nova.rs/Žikica Babović

*

Pivnica u Nemačkoj
Foto; Nova.rs/Žikica Babović

*

BONUS VIDEO: Srpsko veče i KUD u Augzburgu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare