Dragan Stojković Piksi Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

Dragan Stojković Piksi ovog leta imaće pune ruke posla, pošto će kao selektor predvoditi reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Srbija će po prvi put nakon 24 godine igrati na Evru (od 14. juna do 14. jula), a nakon debakla na Mundijalu u Kataru 2022, odnosno blede igre u kvalifikacijama za naredno veliko takmičenje, optimizam nije baš na najvišem nivou, kako ume da bude s našim narodom.

To može da bude i dobro po „orlove“, koji bez velikog pritiska idu u Nemačku, da pokažu da su ipak sposobni za neki ozbiljniji uspeh na velikim takmičenjima. Pod tim mislim makar na prolaz grupe, u kojoj ćemo se sastati sa Engleskom Danskom i Slovenijom. Dakle, uopšte neće biti lako, teško je reći kolike su nam zapravo šanse za prolaz, ali nadamo se makar boljem izdanju od onog u Kataru ili na primer protiv Bugarske u kvalifikacijama.

PROČITAKJTE JOŠ:

Od dolaska Piksija na klupu, Srbija je napravila neke iskorake, u smislu odlaska na dva velika takmičenja i prolazak u A diviziju Lige nacija, ali kako Katar nije bio uspešan, a igra u kvalifikacijama za Evro jedva dovoljna za prolaz, u javnosti vlada podeljeno mišljenje o tome da li je on i dalje pravi čovek za selektora.

Od prošlosti se ne živi, pa tako i Srbija ne može stalno da se priseća one zaista vredne pobede na Portugalom, jer i posle nje treba ići u nove ozbiljne poduhvate i podvige.

Što se Piksija tiče, pričalo se da će dobiti novi ugovor, koji bi važio do 2026. godine u novog Mundijala, ali nova saradnja Stojkovića i Fudbalskog saveza Srbije još uvek nije ozvaničena, a verovatno i neće, makar pre Evra. Iako postoji mogućnost da Piksi uskoro dobije novi ugovor, ljudi iz FSS će verovatno sačekati da prođe Evropsko prvenstvo kako bi doneli konačnu odluku.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Uprkos pomenutim uspesima sa reprezentacijom, Piksi ne uliva mnogo poverenja stranoj javnosti i fudblaskim stručnjacima.

Uoči Prvenstva ugledni portal „FourFourTwo“ (iz Velike Britanije) objavio je spisak selektora svih reprezentacija, koje je rangirao od najboljih do najlošijih prema njihovoj oceni. Na prvom mestu je Didije Dešam (Francuska), a slede Lučano Spaleti (Italija) i Julijan Nagelsman (Nemačka).

„FourFourTwo“ je kao najlošijeg izdvojio srpskog selektora Dragana Stojkovića, a hrvatski selektor Zlatko Dalić zauzeo je ukupno peto mesto.

„Za reprezentaciju je igao 84 puta, a Dragan Stojković je preuzeo mesto trenera Srbije 2021. godine, i odveo je Srbiju na Svetsko prvenstvo u Katar. Nekadašnji vezista Crvene zvezde i Olimpika iz Marseja ranije je bio isključivo na Dalekom istoku i vodio Nagoju i Guangdžu u Japanu i Kini“, stoji u komentaru srpskog selektora koji je stavljen na 24. mesto.

Rang listu selektora pogledajte ispod teksta.

Dragan Stojković Piksi Kipar vs Srbija prijateljski meč Foto:Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Što se tiče naših protivnika u grupi, prema pomenutoj listi Engleska ima četvrtog najboljeg selektora (Gereta Sautgejta), Danac Kasper Hjulmand je na devetoj poziciji, dok je Matjaž Kek iz Slovenije na 20. mestu.

Sigurno da je ova lista prst u oko Srbiji pred Evropsko prvenstvo, kao i da se Piksiju ovo sigurno ne dopada, ko god objavio.

Međutim, neka ova lista i potcenjivanje Piksija bude u stvari motivacija i za njega i ostale momke, da pokažu da nikako nisu selekcija za poslednje mesto u grupi. U Kataru jesmo bili među najgorima, ali Evro u Nemačkoj je idealna prilika da se rane zaleče, a reprezentacija konačno pokaže da nije došla samo da bi pojavila, već za neki veći cilj.

PROČITAJTE JOŠ:

Istina da Piksi nije vodio niti jedan evropski ili „veliki“ klub, sa reprezentacijom je imao i blistavih i veoma diskutabilnih trenutaka, ali je svoje mesto sačuvao i vreme je da se konačno pokaže u najboljem svetlu.

Pred našim selektorom nije lak zadatak, biće teško odlučiti se i koje igrače povesti, odnosno u kojoj će formaciji igrati i kako će „ispeglati“ pre svega defanzivnu taktiku, a iskreno se nadamo da će imati sve fudbalere na raspolaganju i da povrede neće praviti probleme, kao što je to bio slučaj u Kataru.

Pa, Piksi, vreme je – valjda ono protiv Portugala nije bio vrhunac ove generacije…

Dragan Stojković Piksi
Foto: Starsport

Rang lista svih selektora

1. Didije Dešam (Francuska)

2. Lučano Spaleti (Italija)

3. Julijan Nagelsman (Nemačka)

4. Geret Sautgejt (Engleska)

5. Zlatko Dalić (Hrvatska)

6. Roberto Martinez (Portugal)

7. Domeniko Tedesko (Belgija)

8. Luis de la Fuente (Španija)

9. Kasper Hjulmand (Danska)

10. Marko Rosi (Mađarska)

11. Stiv Klark (Škotska)

12. Ronald Kuman (Holandija)

13. Silvinjo (Albanija)

14. Vinčenco Montela (Turska)

15. Vili Sanjol (Gruzija)

16. Ralf Rangnik (Austrija)

17. Frančesko Kalcona (Slovačka)

18. Edvard Jordanesku (Rumunija)

19. Sergej Rebrov (Ukrajina)

20. Matjaž Kek (Slovenija)

21. Murat Jakin (Švajcarska)

22. Mihal Probierc (Poljska)

23. Ivan Hašek (Češka)

24. Dragan Stojković (Srbija)

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare