Pele
Pele Foto: AFP / AFP / Profimedia

Edson Arantes do Nasimento je preminuo u 83. godini. Pele je zauvek otišao u legendu.

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji preminuo je nakon dugogodišnje borbe sa rakom. Uspeo je da operiše debelo crevo i otkloni kancer, ali su se kasnije pojavile metastaze u drugim delovima tela.

PROČITAJTE JOŠ

Pele je možda i najpopularniji sportista 20. veka, a FIFA ga je ocenila kao najvećeg ikada. Čuveni „Tajms“ ga je uvrstio u listu 100 najvažnijih osoba 20. veka.

Zvanično i dalje drži Ginisov rekord sa 1.279 golova u 1.363 utakmice, a do reprezentacije Brazila je stigao već sa 16 godina. Vundekrind je doneo Brazilu titulu prvaka sveta 1958. godine, zatim je sa „kariokama“ odbranio taj trofej 1962, da bi ga još jednom podigao trofej i 1970. godine. U njegovoj igračkoj karijeri je Brazil osvojio tri od ukupno pet titula prvaka sveta.

Rekorder je Brazila po broju golova (77 na 95 susreta), Santosa (643 na 659 mečeva), ima najveći broj het-trikova u istoriji fudbala (92), postigao je najviše golova svih vremena, postao je najmlađi osvajača Mundijala u istoriji sa 17 godina i 249 dana, a 10 dana ranije je postao i najmlađi strelac. Ima najviše asistencija u istoriju Mundijala (10) i najviše golova u jednoj kalendarskoj godini (127).

Brojni su rekordi koje je sin fudbalera Fluminensea Dondinja postavio, a zanimljivo da su roditelji odlučili da mu promene ime. Dobio je ime po Tomasu Edisonu, a onda su naknadno odlučili da izbace i iz imena. Tako je postao Edson, iako mu je u nekim dokumentima dugo stajalo Edison.

Prvi nadimak pre čuvenog Pele bio je Diko. Navodno je nadimak Pele dobio kada je pogrešno izgovorio ime omiljenog igrača golmana Bile iz Vaska de Game, a od tada su ga svi vršnjaci zvali Pele. Pele je istovremeno i hebrejska reč za „čudo“ što se i te kako uklapa u ono što je bio legendarni Brazilac. Možda je i to jedan od razloga zašto je o sebi često govori u trećem licu.

Pele je tražio da Brazil na njegovoj oproštajnoj utakmici za reprezentaciju igra protiv Jugoslavije. Tako su „plavi“ koje je svet znao kao „evropski Brazilci“ stigli u Rio de Žaneiro i tog 18. jula 1971. godine pred 160.000 navijača ispratili Pelea u legendu. Rezultat je bio 2:2. Deset minuta pre kraja Pele je podigao obe ruke, plakao i trčao počasni krug uz gromoglasni aplauz navijača.

Pele je od 1956. do 1974. godine nastupao u Santosu, a od 1975. do 1977. godine je nosio dres Njujork Kosmosa gde je na 64 utakmice postigao 37 golova.

Kristijano Ronaldo: Pele je najbolji igrač u istoriji fudbala i uvek će biti samo jedan Pele.

Žoze Murinjo: Mislim da je on fudbal. Imate retko specijalnog gospodina Pelea.

Alfredo di Stefano: Najbolji fudbaler ikada? Pele. Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo su obojica sjajni fudbaleri sa specifičnim kvalitetima, ali je Pele bio bolji.

Pedi Krerand: Znate li kako se piše Pele? B-o-g.

Nelson Mendela: Gledati njega kako igra bilo je oduševljenje za svako dete sa neverovatnim gracioznošću potpunog čoveka.

BONUS VIDEO Navijače Švajcarske teraju sa tribina