Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Roditelji, učite decu da su stid i sramota bitni, jer ovako nećemo kao društvo nigde stići. A neće ni naš sport.

Primera za sramotu u današnjoj Srbiji ima koliko hoćete, u poslednjih 11 godina je teško i popamtiti sve afere zbog kojih bi se normalnim ljudima crvenele i uši i obrazi.

Ovo gde smo sad je slika i prilika onoga kad sramote nema i kad je sve dozvoljeno dok god odgovara vlasti i onima koji su njome opijeni.

PROČITAJTE JOŠ

Ako pitate navijače Partizana, i oni će odmah iz topa da vam navedu jedan primer gde nepostojanje stida i srama mogu da unakaze nešto što se još uvek zove velikim klubom.

Možda ga se sećate, zove se Partizan. I bio je veliki dok Miloš Vazura i Milorad Vučelić nisu rešili da ga „privatizuju“. Nema drugog objašnjenja za ovo što se dešava i što oni rade.

Partizan je u sredu uveče remizirao sa Kolubarom na svom terenu, od kraja oktobra na njemu nije dao više od jednog gola, a sada je u seriji poraza i remija. Od 12 poslednjih utakmica, uključujući i prijateljske, pobedio je u tri.

Izgubio je u večitom derbiju od Crvene zvezde, odigrao je nerešeno sa Radničkim iz Kragujevca po scenariju gotovo identičnom ovom koji smo videli protiv Kolubare.

Foto: Starsport

Partizan povede, protivnik izjednači, a impotentni napad crno-belih tera već trećeg trenera ove sezone da pogne glavu i posle utakmice možda u grlo sune poneki „brufen“ ili „bromazepam“ da se smiri ili ubije glavobolju.

Treći trener… Ako Ilija Stolica ne valja, ako Gordan Petrić ne valja, ako su se izrotirali svi, pa verovatno i poneka tetkica sa stadiona i opet ne valja, a ostali su samo Vučelić i Vazura, onda je jasno gde je problem.

„Mi pravimo rezultate u Evropi“, kažu predsednik i direktor Partizana i otprilike na to se svodio njihov spin za to što je Zvezda već do proleća osetila dvocifrenu razliku na tabeli.

A onda Partizan ispadne od Šerifa i u šesnaestini finala Lige konferencija. Trećeg po snazi evropskog takmičenja. Uh kakav uspeh, čoveče! U prvom meču dobije 1:0, u drugom bude razmontiran na svom terenu. Navijači pobesne, pa odu ispred prostorija uprave kluba da protestuju.

Vređaju, psuju, prozivaju, viču, pale baklje, dižu transparente… i ništa. Nema reakcije.

Uprava dovede nespremnog Andresa Kolorada i misli da će to biti dovoljno da prestigne Zvezdu. Osim ako unapred Vučelić i Vazura nisu znali da ne mogu da je stignu, pa nisu ni pokušavali.

Milorad Vučelić
Milorad Vučelić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Uvlakački pristup gde izgleda da im je dozvoljeno da rade sa Partizanom šta god hoće, dok god aminuju sve što kaže Aleksandar Vučić, smučio se uveliko i njihovim navijačima.

Ako se fudbal igra zbog tih navijača, a pokazali su sa koliko energije na jugu umeju da budu u meču sa Šerifom, onda su posle toga definitivno digli ruke i ovaj Partizanov fudbal više nema smisla.

Zato je protiv Radničkog Humska bila pusta i zbog toga je, ono malo navijača što je došlo na jug protiv Kolubare, otišlo u 23. minutu.

„Biću kratak. Strah je čudo i kada se izgubi samopouzdanje. Ja sam neko ko ne odustaje. Iz ovoga mora da se izađe, pre ili kasnije. Ostaje nam da radimo. Znam da je teško, nije prijatno kada vas neko isprati sa zvižducima. Ja ne odustajem, moramo napred, to je jedini put“, rekao je Duljaj posle 1:1 sa ekipom iz Lazarevca.

Morao je on da stane ispred kamere i objasni kako nije baš prijatno da ti neko zviždi, a da čovek nije ni kriv, ni dužan za ovu situaciju, ali plaća cenu u tuđe ime.

Miloš Vazura i Milorad Vučelić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Deca koju roditelji uče šta su stid i sramota, znala bi, da nema tih para zbog kojih treba prodati obraz. Jer kad to uradiš, na sve ostalo može da ti se nalepi cena.

A Vučelić i Vazura su pokazali da je ostavka jedina cena koju ne žele da plate, jer negiraju odgovornost za to što su od Partizana napravili svinjariju.

Uspeli su da upropaste tim do te mere da se među njegovim pristalicama priča kako mu „visi“ i drugo mesto. I ne vide nikakav problem u tome. Ne čuju šta im viču, ne gledaju portale i društvene mreže, već samo izvode iz banke.

Na kraju krajeva, od nečega se mora živeti, a oni su navikli da lepo žive od Partizana. Ne za Partizan. Velika je razlika – i utoliko veća sramota.

BONUS VIDEO Grobari viču: Uprava napolje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare