Foto: Mats Torbergsen / NTB Scanpix / Profimedia

Srpski klupski (a i reprezentativni) fudbal nije na dobrom putu ove sezone, a Evropa zaista pokazuje gde nam je mesto u ovom trenutku.

Imala je Srbija pet predstavnika na početku kvalifikacija za tri klupska takmičenja (koja ove sezone menjaju format), ali je sada knjiga spala na tri imena.

Radnički 1923 ispao je od Mornara u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije (prvi meč 1:0 za Radnički, u drugom pobeda Mornara na penale), pa se brzo oprostio od evropskih snova. Jeste upisao Radnički istorijsku, prvu pobedu u Evropi, ali je ispao, iako je bio kakav-takav favorit.

PROČITAJTE JOŠ:

Vojvodina je najpre junački izgubila od Ajaksa u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a onda nije imala sreće (ni dovoljno kvaliteta) u dvomeču sa Mariborom u borbi za Ligu konferencije. U prvom duelu u Sloveniji bilo je 2:1, uspela je Vojvodina da obezbedi produžetka i penale (1:0) u Novom Sadu, ali ne i da izbaci Maribor.

Sada su u priči ostali još Crvena zvezda, Partizan i TSC, koji nemaju povoljne rezultate iz prvih utakmica u plej-ofu kvalifikacija za svako od tri takmičenja.

Srpski klubovi ove sezone su ostvarili dve pobede uz jedan remi i čak deset poraza i gol razliku 10:26, a po učinku smo najgori u Evropi među 54 zemlje. Iza San Marina, Andore, Lihtenštajna, Malte, Luksemburga…

Srbija je sada pala na 21. mesto po renkingu liga (sa 19. pozicije u 2024), a na dobrom je putu da dođe i ove sezone, baš kao i prošle, do više od 20 poraza u sezoni.

PROČITAJTE JOŠ:

Ponižavaju, sramotno, užasavajuće…

Zaista je alarmantno stanje u srpskom fudbalu (i to ne samo zbog rezultata), pa je vreme da domaći klubovi konačno pokažu nešto na velikoj sceni i zablistaju, makar na kratko.

Crvena zvezda – Bodo Glimt (sreda, 21 sat)

U prvom meču plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona, Bodo Glimt je u Norveškoj odneo pobedu sa 2:1, iako je verovatno zaslužio i više, pa crveno-beli mogu da budu delimično zadovoljni što sa većim minusom nisu stigli u Beograd.

Dominirao je norveški tim u raznim segmentima igre, bio je daleko opasniji i konkretniji u napadu, ali je na sve to uticao i domaći teren, veoma neobičan za Zvezdine igrače, koji se nisu najbolje snašli.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Bjortuft i Mata su pogađali Zvezdinu mrežu, dok je nadu srpskog šampionu dao Ognjen Mimović, inače rezervista, koji je iskoristio centaršut Hvanga i sproveo loptu u gol.

U revanšu situacija će biti potpuno drugačija – Zvezdin teren, pune tribine navijača i tim Vladana Milojevića koji mora da napadne, a ne da strpljivo čeka i/ili bojažljivo igra, čekajući da se nešto desi.

„Očekuje nas drugo poluvreme u plej-ofu, na našem stadionu. Utakmica ima veliki značaj, ulog je ulazak u Ligu šampiona. U prvoj utakmici je Bodo bio bolji i pobedio. Posle te utakmice je završeno samo prvo poluvreme. Oporavili smo se, podigli su se neki igrači fizički. Imamo 90 minuta protiv jako dobre ekipe, u plej-ofu nema loših. Sve u superlativu mogu da kažem o Bodeu, imaju svoj sistem rada i igre, ništa manje nas ne očekuje teža utakmica nego u Norveškoj. Kod nekih igrača ima malih problema, videćemo koji će biti sastav. Na nama je da izađemo i damo sve od sebe, biće skoro pun stadion. Na nama je da probamo da odradimo ono što smo trenirali i što nam je taktička zamisao i da probamo da uđemo u Ligu šampiona“, rekao je Milojević.

PROČITAJTE JOŠ:

Pošto u prvom meču taktika nije uspela, Milojević sada ima zadatak da nadmudri kolegu sa suprotne strane i nastavi niz nepobedivosti u kvalifikacijama za evropska takmičenja sa Zvezdom.

Zvezda mora pre svega fizički da odgovori rivalu, a Uroš Spajić zna da posao neće biti lak.

„Nadam se da ćemo videti bolju Zvezdu nego u Norveškoj, mora tako da bi pobedili. Uloga nas pozadi je veoma bitna. Očekujemo dosta trke i tranzicije. Oni su dinamična ekipa, hitra, brza i agresivna, moramo da odgovorimo na to ako želimo rezultat, a jasno je svima da želimo“, istakao je Spajić.

Ukoliko izgubi, Zvezda će igrati u Ligi Evrope, a ukoliko slavi, čeka je Liga šampiona i daleko više novca, ali i jačih utakmica.

Foto: Mikhail Kireev / Sputnik / Profimedia

Gent – Partizan (sreda, 18 sati)

Partizan je u još težoj situaciji od Zvezde, ali i od TSC-a, pošto jedini nema zagarantovano mesto u bilo kom evorpskom takmičenju ove sezone.

Ispali su crno-beli od Dinama iz Kijeva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, zatim ih je Lugano izbacio iz Lige Evrope, da bi sada Gent bio na korak da istorijski ponizi Partizan i po treći put ga izbaci iz kvalifikacija ove sezone.

Prvi meč u Beogradu završen je rezultatom 0:1, pa je jasno koliko Partizan ima težak posao u revanšu u Belgiji.

Ne može se reći da Gent nije zasluženo slavio u Beogradu, pošto je Partizan tek na momente pokazao da je vredan bar ovih kvalifikacija, ali više od toga teško da može ove sezone.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Lagao bih kada bih rekao/napisao da od Partizana očekujem nešto u Evropi, a takvo mišljenje prouzrokavli su oni koji su doveli klub iz Humske na možda nikad niže grane. Pre svega tu mislim na vodeći dvojac u upravi, a kada se na to dodaju loše finansije, loša transfer politika, loše odluke trenera i loša igra fudbalera (i još mnogo toga), dobije se neuspeh i to na više nivoa.

Međutim, nada je uvek poslednja umirala, pa tako i sada ostaje crno-belima ta iskra nade da u Belgiji mogu do iznenađenja i spasa evropske sezone.

„Mislim da smo bili opasni, direktni, konkretni, falilo nam je da postignemo gol, što je najvažnije naravno. Tako da, šansu vidimo u strpljenju, moramo da budemo strpljivi, da probamo da igramo, da odgovorimo na njihov pritisak i da budemo opasni, a onda da li ćemo iskoristiti šanse, videćemo“, istakao je Stanojević.

I Nikola Antić je optimista pred revanš, iako igra Partizana nije za pohvalu.

„Igrali smo dobro na neki način. Primili smo gol, ali imamo šanse za prolaz. Ova utakmica je prekretnica sezone, jako je važno da se vratimo sa uspehom, da igramo Evropu. To je važno za klub, za zemlju, važno je za sve nas“, rekao je Antić za klupski sajt.

Partizan vs KAA Gent Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Makabi Tel Aviv – TSC Bačka Topola (četvrtak, 21 sat)

TSC je u nešto boljoj poziciji od Partizana, iako je u plej-ofu kvalifikacija za Lige Evrope izgubio od Makabija iz Tel Aviva sa 3:0 u gostima.

Teško je očekivati da TSC u Srbiji može do potpunog preokreta, ali makar ima zagarantovano učešće u Ligi konferencije, što je možda i pravo merilo za ovu ekipu.

U prvom duelu TSC je već u prvom poluvremenu dobio dva crvena kartona, pa je Makabi, koji sa klupe trenira Žarko Lazetić, imao otvoren put ka pobedi i bez problema je upisao.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Praktično u svakom statističkom segmentu je Makabi bio bolji, ali TSC sada treba da pokaže zube i adekvatno odgovori, pa možda i izvuče neki pozitivan rezultat, što može biti važno za ukupan koeficijent srpskog fudbala.

Završna reč

Ako se skor u Evropi ne popravi, sa pravom ćemo postaviti pitanje „Dokle više?“, a glavni ljudi u našem fudbalu, kao i fudbaleri i treneri, treba dobro da se zapitaju kuda su i kako krenuli.

Vremena za popravni još uvek ima, nemojte posle da bude kasno…

Sada već nije u pitanju samo prolaz u neko evropsko takmičenje, već i čast srpskog fudbala. Imajte to na umu!


Rezultati srpskih klubova u Evropi ove sezone

Crvena zvezda

Liga šampiona: Bode Glimt 1:2

Partizan

Liga šampiona: Dinamo Kijev 2:6, 0:3

Liga Evrope: Lugano 0:1, 2:2

Liga konferencije: Gent 0:1

Vojvodina

Liga Evrope: Ajaks 0:1, 1:3

Liga konferencije: Maribor 1:2, 1:0

TSC

Liga Evrope: Makabi Tel Aviv 0:3

Radnički 1923

Liga konferencije: Mornar 1:0, 1:2

Ukupno

Pobeda: 2

Remija: 1

Poraza: 10

Gol-razlika: 10:26

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare