Reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u nokaut fazu Evropskog prvenstva i tako je i posle 24 godine nastavila sa prokletstvom velikih turnira na kojima od 2000. nismo napravili veliki rezultat.

Pretvorite poene u trenutke radosti. Preuzmite OMV MyStation aplikaciju već danas!

Poraz od Engleske i remiji sa Slovenijom i Danskom uz samo jedan postignut gol bilans su selekcije Srbije u Nemačkoj. U javnosti vlada bes zbog rezultata koji se jednoglasno definiše kao neuspeh, a mi smo o tome pričali sa Nebojšom Jandrićem, trenerom koji je prošle sezone bio jedan od retkih koji je izgurao celu sezonu u srpskom fudbalu radeći na klupi IMT.

Za razliku od većine, Jandrić za Nova.rs u okviru specijalne emisije „Priče iz kornera“ navodi da je u ovom trenutku realnost našeg fudbala.

PROČITAJTE JOŠ

„Vidim da mnogi to predsavljaju kao neuspeh, ali ja sam bliži  mišljenju da je ovo trenutna realnost što se tiče srpskog fudbala i reprezentacije nažalost. Možda razlozi leže dublje i iza sve ga što smo imali prilike da vidimo na ovom prvenstvu, pa i na prvenstvu u Kataru, ali to je nešto čime se treba baviti malo ozbiljnijom analizom, da bi došli do rešenja koje će nam dati malo bolje rezultate u narednom periodu“.

Veruje da je Srbija mogla više, ali naglašava da neke stvari nisu urađene kako treba.

„Mi smo talentovana nacija za ovu igru. i imamo ozbiljne resurse što se tiče igračkog i trenerskog potencijala. Nama nije strano da možemo da se susprotstavimo ozbiljnim ekipama. Negde se napravila neka greška u koracima gde možda nismo uspeli u tom organizacionom smislu, pa onda kasnije i po samom pitanju igre da dođemo do rezultata koji je bio željen, a koji nama pripada u odnosu na protivnike koje smo imali. Verovatno zaostajemo za tim reprezentacijama u detaljima koje se apostrofiraju“.

Foto:Tanjug/Daniel L’b/dpa via AP

Mnogi su mišljenja da je Srbija morala da prođe dalje i da zauzme bar treće mesto u konkurenciji Slovenije i Danske ako se gleda individualni kvalitet, ali srpski stručnjak navodi da je problem mnogo složeniji.

„Znamo da Englezi na svakom velikom takmičenju uglavnom završe ranije od očekivanja, ako gledamo istoriju i tradiciju. Sa druge strane, kod Danske je sistem jasno definisian, ali ni oni nemaju velike rezultate šro se videlo u Kataru gde su ispali u grupnoj fazi. Oni imaj kontinuitet, znamo da nisu izgubili na poslednjih 14 utakmica, ali su u grupi sa Slovenijom vodili bitku do samog kraja kvalifikacija i završili sa istim brojem bodova. Ne možemo potcenjivati ni Slovence koji imaju jasnu filozofiju i definisan stil igre sa selektorom Matjažom Kekom i oni su se ozbiljno pozabavili kako mogu odgovoriti izazovima koji su pred njih postavljeni na ovom turniru. Mi sa druge strane potenciramo individualni kvalitet, a nikako da dođemo do onoga što je bitnije, a to je tim. Nama nedostaje timska igra, jasno definisani principi u igri koji bi mogli da naprave razlliku u odnosu na ove protivnike sa tim individulanim kvalitetom koji mi neosporno posedujemo“.

PROČITAJTE JOŠ

Velika polemika u javnosti se vodila u kojoj formaciji Srbija treba da igra. Priče o sistemu sa dva ili tri štopera za Jandrića su prevaziđene i naglašava druge, bitnije stvari.

„Svaki trener, pa verovatno i selektor Stojković ima svoju viziju igre i na osnovu toga pristupa selekciji igrača. Taj izbor koji ima u datom trenutku nas navodi kako bi ekipa trebalo da poziciono izgleda u početnoj formaciji. Ono što je ključ, a što možemo da vidimo kod određenih reprezentacije na ovom prvenstvu,to su te situacione formacije kroz sve faze igre, određeni mehanizmi koji su jasno do detalja definisani, što igračima tog formata daje sigurnost da se lakše snađu u ulogama koje su dodeljene, a sa druge strane svoj individualni kvalitet mogu više da ispolje. To je možda ono što u ovom trenutku nedostaje našoj reprezentaciji“.

U javnosti se nakon neuspeha podigla velika hajka na selektora, a gotovo je nepodeljeno mišljenje da treba da bude smenjen. Jandrić smatra da je problem mnogo ozbiljniji.

„To je mnogo šira priča. Mi bi trebalo da se bavimo uzrocima, a ne posledicama. Za mene je to ključ. Ovde nisu dobro shvaćene uzročno-posledični odnosi što se tiče fudbala. Uglavnom više pričamo o posledicama, dok uzroci ostaju zaboravljeni, a uglavnom su oni presudni za budućunost. Da li se bavimo selektorom, igračima, meni deluje da je to posledica nečega što je mnogo dublje i mi moramo te uzroke da pronađemo, definišemo i da ih neutrališemo. Ono što se pokazalo kao negativno treba odstraniti, dok sve što je bilo dobro treba da isforsiramo. Ovo prvenstvo je pokazalo koliko fudbal napreduje rapidnom brzinom, a mi kaskamo“.

O problemima naše reprezentacije, budućnosti, rezultatima i svime u vezi sa igrom „orlova“ na EURO 2024 pogledajte u razgovoru sa Nebojšom Jandrićem u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare