Foto: EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Dugo se pamte neki prelepi golovi koij predstavljaju prava fudbalska remek-dela, ali ima i onih čija proslava zaseni umeće.

Dugo se pamte neki prelepi golovi koij predstavljaju prava fudbalska remek-dela, ali ima i onih čija proslava zaseni umeće.

Možda Mario Đurovski nije nikada napravio karijeru kakva mu se predviđala, ali svaki ljubitelj fudbala ga dobro poznaje.

PROČITAJTE JOŠ

Ako ni zbog čega drugog (sin legendarnog Milka Đurovskog) onda zbog proslave pogotka tokom koje je skinuo šorts i stavio na glavu.

On je postigao drugi pogodak za tajlandski Muangtong junajted protiv TOT (2:1), a nakon toga je zbog neprimerene proslave dobio drugi žuti karton i bio je isključen.

Tadašnji trener Muangtonga Slaviša Jokanović je bio veoma iznerviran zbog ovog poteza sunarodnika, o čemu je Đurovski kasnije i progovorio:

„Možda i najgluplji momenat karijere. U tom momentu neko razočarenje. Slaviša Jokanović nije pričao sa mnom neko vreme zbog toga. Bio je ljut, ja sam se izvinjavao. Bio sam drastično kažnjen, prihvatio sam sve, međutim, kako je vreme prolazilo, ispostavilo se da je zapravo možda bio i najbolji potez koji sam napravio. Pored fudbalskog, pričam ne samo za sebe, nego i za klub. Taj potez se i dan danas prepričava“, rekao je Đurovski.

Pre pet godina je Frančesko Toti u padu postigao gol za Romu protiv Lacija (2:2), a onda odlučio da taj momenat zauvek zabeleži. Uzeo je mobilni telefon i napravio „selfi“ sa navijačima koji je postao pravi hit.

Legendarni kapiten „vučice“ je kasnije objasnio da mu je „hiljadu različitih ideja prolazilo kroz glavu“.

Ipak, odlučio je da se nakon gola slika sa navijačima kako bi zabeležio euforiju.

„Dao sam moj telefon Gvidu Naniju, treneru golmana. Zamolio sam ga da ga ponese na teren tokom meča“, otkrio je Toti „saučesnika“.

Na poseban način je Italijan obeležio taj jubilarni 40. rimski derbi, a prvi je odigrao još 1994. godine.

„Mislio sam o tome tokom nedelje. Postojao je trend da se slikaju ‘selfiji’, a ja volim da čuvam privatni život za sebe, ali ovo je bila jedinstvena prilika koja se nikada neće ponoviti“, objasnio je svoj postupak Toti.

Najkontroverzniju proslavu gola priredio je Robi Fauler.

Nakon što su ga godinama optuživali da je koristio nedozvoljene supstance, pre svega kokain, Fauler je konačno pukao.

Napadač Liverpula je bio precizan sa bele tačke protiv Evertona, a onda se spustio na zemlju i „pošmrkao“ liniju.

Naravno, ova proslava je izazvala lavinu kritika, a menadžer Žerar Ulije je pokušao da se izvuče humorom. On je „video“ da je Robi „jeo travu“, kao ranije Rigobert Song…

Fudbalski savez Engleske ga je suspendovao na četiri meča, a Fauler se ovako pravdao:

„Bio sam veoma pogođen i povređen u proteklih nekoliko godina zbog stalnih optužbi da koristim drogu, što je uticalo i na mene, ali i na moju porodicu koja je bila veoma potresena“, kratko je prokomentarisao.

„Orlovi“ su na Mundijalu 2010. godine izgubili prvi meč protiv Gane (0:1), pa je susret sa Nemačkom mogao da znači kraj takmičenja. Uspeli su posle skoro 40 godina da savladaju „pancere“ sa 1:0, a heroj meča bio je Milan Lane Jovanović koji je iz voleja matirao Manuela Nojera.

Nakon toga je Jovanović u potpunoj euforiji trčao ka navijačima, a onda odjednom nestao iz prenosa pošto je preskočio ogradu – propao je u kanal koji deli teren od tribina.

„Kada smo se vraćali na teren, Lane mi je samo rekao: ‘Kume, upao sam u kanal, sve me boli'“, otkrio je tada Miloš Krasić, dok je Jovanović više pažnje posvetio samom golu.

“Jesam propao u kanal, ali sam se podigao kao mačka. Šta kažete? Iskreno da vam kažem, da sam iz prve zahvatio loptu koju mi je Žigić spustio, ne bih postigao gol. Svesno sam rizikovao situaciju da mi Nojer uđe u šut, tako da sam je primio delom tela koji se nalazi ispod stomaka”, poručio je Jovanović.

Nije samo Toti među fudbalerima pratio trendove.

Džejmi Vardi je prijateljskom meču Engleske i Španije (2:2) učinio da se polovina igrača na terenu zamrzne.

Zapravo je ranije dogovorio sa saigračima da gol proslave kroz „manekin“ izazov, gde bi potpuno stali i imitrali lutke.

„Pričao sa momcima da uradimo to, a nismo učinili kada je Lalana postigao pogodak. Pomislio sam da ja okušam svoju sreću i svi su me ispratili. Nakon toga su mi rekli da su mnoge televizijske kuće pomislile da im se slika u prenosu zamrzla“, rekao je uz osmeh Vardi.

Pjer Emerik Obamejang ima čitavu kompilaciju golova nakon kojih je oblačio maske Marvelovih superheroja. Nakon što je postigao pogodak za Arsenal u Ligi Evrope navukao je masku „Crnog pantera“.

„Trebala mi je maska koja predstavlja mene i to je „Crni panter“. U Gabonu mi nacionalni tim zovemo ‘panteri'“, rekao je Obamejang.

 

Najdirljivija proslava je bila avgusta ove godine kada je nakon pogotoka prekrstio ruke u obliku slova x i tako odao počast Čedviku Bosmanu, glumcu koji je tumačio ulogu „Crnog pantera“. Glumac je izgubio borbu sa dugom bolešću koju je dugo krio od javnosti.

 

 

Lorenco Insinje je bio van sebe od sreće kada je postigao gol za pobedu Napolija protiv Rome (2:1) u „Derbiju sunca“.

Dotrčao je do korner zastavice, spustio se na kolena i imitirao psa koji urinira po korner zastavici. Insinje je obeležio teritoriju.

„Znate da vas pas voli zbog onoga što jeste. Ne zna on da li ste fudbaler ili ne. Ponekad te ljudi tretiraju dobro samo zato jer si fudbaler ili poznata ličnost, ali pas to ne zna. Možda je to nešto što mi se mnogo dopada kod njih“, rekao je Insinje i objasnio da bi bio „pas lutalica“, a ne neki iz posebne uzgajivačnice.

 

Meč Engleske i Jamajke (6:0) pred put na Svetsko prvenstvo 2006. godine ostao je upamćen po sjajnoj partiji Pitera Krauča.

Engleski napadač koji je poznat po smislu za humor (zna sjajno da predstavi anegdote), ali i lepim golovima, tada je sve to začinio i neobičnom proslavom.

Izveo je robotski ples (kasnije to ponovio kada je postigao jubilarni 100. gol u Premijer ligi), a do ideje je došao nakon što su se fudbaleri sjajno proveli na žurci Dejvida Bekama.

Tada je napadač izveo generalnu probu proslave koja će postati legendarna.

Ovo je postao njegov zaštitni znak, pa je u jednom trenutku „bio primoran“ da ponovi.

„Bio sam pod velikim pritiskom da izvedem robotski ples. Da budem iskren, bio sam malo zadrđao. Mislim da sam i to rešio sada“, rekao je Krauč nakon što je pogodio po stoti put u Premijer ligi na meču Stouka i Evertona u 36. godini.

Nisu samo fudbaleri bili inovativni kada su u pitanju proslave.

Devojke su znale da ih dobrano zasene, a ovo je jedna od najboljih komplicija tih trenutaka radosti:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar