Foto: Nemanja Jovanović, Profimedia

Poznati novinar dao je zanimljiv intervju hrvatskom Večernjem listu u kome se dotakao nedodirljivih srpskih ikona, ali i srpskog predsednika.

Sveti Sava nije bio Srbin, on je bio Grk! Jer je žena Stefana Nemanje bila Grkinja i on je u Grčkoj, u Hilandaru, prevodio jer je znao grčki jezik. Nikada ništa nije napisao, nijednu knjigu. Ne postoji u crkvenim dokumentima. On je napisao samo “Žitije Stefana Nemanje”, tog svog oca – rekao je za hrvatske medije Milojko Pantić i nastavio da pljuje po srpskoj istoriji:

„Nije opismenio ni svoga oca, a on je kao prvi srpski učitelj, pa čekajte… A kamoli da je osnovao neku školu. Još jedna velika laž je Vuk Karadžić. Vuk Karadžić je katolik! A Srbi ga dižu u nebesa kao tvorca srpskog jezika. Oženio ga je Kopitar“, rekao je Pantić, na šta je hrvatski novinar upitao misli li na potkivača.

„On (Vuk Karadžić) je crkvene knjige, koje je Despot Stefan Lazarević u Resavskoj školi, zahvaljujući Konstantinu filozofu, prevodio, preko svojih posrednika kupovao za sitne pare, plaćao je seljake oko manastira da mu uzimaju te knjige i odnosio u Beč“, kazao je srpski novinar.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kad je Vuk Karadžić umro, sahranjen je po katoličkim običajima u Beču, a njegova ćerka Ana je prodala 70 hektara njiva i šuma oko Tršića. Sedamdeset hektara, u to vreme, uzela je ogromne pare, a on je ogromne pare prodavajući crkvene knjige zaradio. Znači, Vuk Karadžić je laž, kao i Sveti Sava“, poručio je na Milojko Pantić.

U nastavku intervjua za Večernji list, srpski novinar se osvrnuo i na Aleksandra Vučića rekavši da je predsednik Srbije „najobičniji huligan koji nije mogao da vodi čak ni Zvezdinu navijačku grupu Delije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare