Veže ih i kumstvo: Siniša Mihajlović i Dejan Stanković na Mihinom oproštaju od igranja fudbala u Novom Sadu FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ

Fudbaleri Crvene zvezde igraće u utorak 1. oktobra od 21 čas meč 2. kola Lige šampiona protiv Intera u Milanu, a za ova dva kluba igrale su prave legende srpskog fudbala.

Sećamo se svi kakvu pomamu je na ovim prostorima izazvala Serija A krajem devedesetih i početkom 2000-ih godina.

Nije bilo domaćinstva u kom se Kalčo nije pratio i baš zbog toga su srpski fudbaleri tada masovno počeli da igraju u Seriji A.

PROČITAJTE JOŠ

Srbi koji su igrali za Inter

Vladimir Jugović

Prvi Srbin koji je zaigrao za Inter bio je legendarni štoper Vladimir Jugović, a dres „neroazura“ obukao je tokom jula 1999. godine.

Za Inter je igrao dve godine i u tom periodu nastupao je na 50 utakmica i postigao tri gola.

Jugović je ponikao u Zvezdi, sa njom je osvojio titulu Kupa šampiona 1991. godine i upravo ga je ta sezona preporučila u Evropi.

Otišao je kasnije u Sampdoriju, te igrao za Juventus, Lacio i Atletiko Madrid iz kog je i došao u Inter.

Dejan Stanković

Čovek koji je sigurno ostavio najveći trag u dresu Intera bio je Dejan Stanković – prava legenda kluba u kom je osvojio sve moguće trofeje.

Stigao je u Milano tokom 2004. godine iz Lacija, i upravo je u Interu i završio karijeru.

Postigao je 42 gola na 326 utakmica i već u prvim danima navijači šampiona Italije su ga zavoleli. Došao je u paru sa velikim Adrijanom, te je tako popunio prazninu pošto su klub neposredno pre toga napustili Klarens Sedorf i Ernan Krespo.

Prvi meč za Inter Stanković je odigrao 1. februara 2004. protiv Sijene (4:0), a prvi gol je postigao 21. februara 2004. u porazu od gradskog rivala Milana 3:2.

Bio je član ekipe koja je konačno Skudeto vratila na stadion „Đuzepe Meaca“, dok je sa Žozeom Murinjom 2009/10 osvojio triplu krunu.

Sa Interom je sporazumno raskinuo ugovor u leto 2013. godine i time je završio svoju profesionalnu karijeru.

stanković
Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Siniša Mihajlović

Tokom leta 2004. godine Mihajlović je sa 35 godina otišao iz Lacija i bez obeštećenja potpisao ugovor na jednu godinu sa milanskim Interom, koji je vodio njegov bivši saigrač Roberto Mančini.

Mihajlović sa 37 godina nakon sezone 2005/06 završio igračku karijeru, a u dve sezone provedene u Interu osvojio je jednu titulu prvaka Italije, dva Kupa i jedan Superkup Italije.

Jedan od poznatijih poteza tokom njegove karijere u Interu je izvođenje slobodnog udarca na utakmici protiv Rome, koji je odigran u sezoni 2005/06 na stadionu „Đuzepe Meaca“ u 24. kolu Serije A.

Mihajlović je iz slobodnog udarca oko 23. minuta dao prvi gol, a krajem utakmice je Roma napravila još jedan prekršaj za slobodni udarac. Kako bi se odredio izvođač, on je sa Adrijanom igrao papir-kamen-makaze, i nakon toga postigao i drugi gol za Inter.

Svoju oproštajnu utakmicu odigrao je 28. maja 2007. godine u Novom Sadu.

Foto: EPA/MATTEO BAZZI

Nemanja Vidić

Već u martu 2014. godine Inter je objavio da će Vidić zaigrati za njih od sezone 2014/15. Konačno je bivši kapiten Mančester junajteda rešio da napusti Englesku, ali njegova epizoda u Interu nije prošla na najbolji način.

Za Inter je odigrao samo 28 utakmica, tokom kojih je postigao jedan gol. Često je bio povređen, a morao je i na operaciju kuka.

Zvanično je raskinuo ugovor sa njima 18. januara 2016. godine.

Ostali Srbi koji su nastupali za Inter su – Alen Stevanović, Zdravko Kuzmanović, Adem Ljajić, Aleksandar Kolarov, Filip Stanković i Aleksandar Stanković.

BONUS VIDEO FK Crvena zvezda promocija igrača, Rade Krunić i Mitar Mrkela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar