Foto: EPA/CIRO FUSCO

Uloga sportista u društvu je mnogo veća od njihove osnovne, da jure loptu ili koriste rekete, kugle, palice, raznorazne rekvizite...

I u to imamo priliku da se uverimo na gotovo svakom koraku, kada god se pojavi potreba za time.

PROČITAJTE JOŠ

Nažalost, generalno stanje je takvo da ostvarenje nekih najosnovnijih stvari, poput prava na život, hranu, lečenje, nije dovoljno ono što je dato, već je neophodno dodatno angažovanje.

Sportisti su, gotovo po pravilu, prvi koji priskaču u pomoć, pokazujući svoju veličinu i karakter, spremnošću da budu „kadri stići i na strašnom mestu postojati“.

Nedavni slučaj devojčice Sofije Markuljević nas je uverio u to, brojni sportisti su se odazvali na apel i pomogli u prikupljanju novca za njeno lečenje.

Ali, to nije novitet.

Vratimo se 25 godina unazad, kada je svetskim sportom vladao čovek pod imenom Dijego Armando Maradona.

U transferu nezamislivom za današnje doba, Argentinac je iz Barselone 1984. godine stigao u Napoli.

„Stigao je spasilac“, glasili su naslovi u italijanskim medijima, navodeći da je gradu Napulju u tom momentu nedostajalo svega, škola, stambenih objekata, autobusa za gradski prevoz, radnih mesta, ali je sve to palo u drugi plan pošto je Maradona postao njihov sugrađanin.

I nisu bili svesni koliko su bili u pravu.

Došavši u Napulj, Argentinac se suočio sa novim svetom, ali pomalo sličnim onom u kom je odrastao.

Foto:
EPA PHOTO ANSA/MAURIZIO BRAMBATTI

Nije bilo glamura metropole kakva je Barselona, niti bilo kakvog oblika elitizma. Nije bilo prostora za to. Napulj su okruživale siromašne četvrti u kojima su rasla deca za koju nije bila predviđena svetla budućnost.

Naročito jednom od njih.

Lokalni fudbalski tim je u predgrađu Ačeri nameravao da organizuje humanitarnu utakmicu kako bi se pomoglo lečenju teško obolelog dečaka, njihovog komšije.

Ideja je bila da se pozove ekipa Napolija, ali je svaki pokušaj bio odbijan, s obzirom na to da je bilo predviđeno da se meč odigra na lokalnom terenu, u teškim uslovima, praktično na blatištu.

Uprava Napolija je odbacila inicijativu, pravdajući se strahom od mogućih povreda svojih igrača.

Foto: EPA/PETER KLAUNZER

Lokalci nisu odustajali. Poslednji pokušaj je urodio plodom pošto je fudbaler Pjetro Puzone, rodom iz tog mesta, mogao da stigne do Maradone i zamoli ga za pomoć.

Argentinac je imao izbor pred sobom. Da pomogne i dovede sebe u mogući problem sa klubom ili da odbije i bude poslušni vojnik.

Ne bi Maradona bio Maradona da se odlučio za drugu opciju, okupio je ekipu, platio osiguranje u slučaju da se neko povredi i zakazao utakmicu.

U blatu.

Retki snimci iz tog perioda svedoče o zagrevanju ekipe Napolija na parkingu ispred terena, blatnjavom igralištu na kome se jedva nazirala trava i velikom Dijegu oko koga su se kao osice okupljala dečica iz siromašne napuljske četvrti.

Maradoni nije smetalo ništa. Plesao je na terenu. Postizao golove, padao pravo u blato, nervirao se zbog pojedinih loših poteza, ali je ponosno nosio „desetku“.

Novac za lečenje dečaka je prikupljen, kao što je to pre nekoliko dana učinjeno i za malu Sofiju.

Ali, tu nije kraj. Pomoć je sada potrebna i Lani Jovanović, devojčici koja boluje od iste bolesti kao i Sofija.

Spinalna mišićna atrofija tipa 1 je ometa u rastu i razvoju, a roditeljima stavlja ogroman teret na leđa koji ne mogu sami da iznesu.

Zato, pomozimo i Lani, a fudbaleri, budite Maradona!

Pomozimo Lani

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130
IBAN: RS35160600000006991130
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar