FK Crvena zvezda, FK Partizan
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©)

Fudbaleri Crvene zvezde u 174. večitom derbiju pokazali su nadmoć i nadigrali Partizan sa ubedljivih 0:4 u Humskoj.

Fudbalska predstava na terenu nije donela neizvesnost, od početka je to bila jednosmerna ulica i Partizan je bio taj koji je udario glavom u zid, po ko zna koji put poslednjih godina.

Šerif za istoriju, zablistali Silas i Elšnik

Šerif Endiaje je sa tri gola ispisao istoriju derbija, pošto je to bio ukupno peti het-trik ikada, a prvi posle 56 godina. Pre njega su to uspevali Jovan Jezerkić, Marko Valok, Milan Galić i Stevan Ostojić.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, Zvezdin napadač je tako došao do šest golova ukupno u večitim derbijima, te se izjednačio sa Ivanom Toplakom i Mocom Vukotićem. Više su postigli samo Valok (13), Dragan Džajić i Bora Kostić (9), Tomašević i Galić (8), Filipović i Milko Đurovski (7).

Radila je Zvezda praktično šta je htela u Humskoj, postigla je po dva gola u oba poluvremena, a u strelce se konačno upisao i Silas Mvumpa, koji je stigao u poslednjoj turi pojačanja pred Ligu šampiona. Želeo je previše Silas u prethodna dva meča protiv Napretka i Benfike, ali je sada „probio led“ i od njega tek treba da vidimo ono najbolje.

Pored njih istakao se Timi Maks Elšnik, koji je bez problema pokrivao i poziciju levog beka, koja mu je neprirodna, upisao je asistenciju, posle njegovog centaršuta Zvezda je dobila penal, a imao je i nekoliko ozbiljnih pokušaja da postigne gol. Pokazao je klasu Slovenac i mogao bi da bude jedan od ključnih igrača Zvezde na obe strane terena u nastavku sezone.

Derbi Partizan vs Crvena zvezda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Otkrovenje

Posebnu pažnju partijom u derbiju privukao je Andrija Maksimović (17), koji je dobio šansu kao bonus, a izgledao je kao mnogo stariji i iskusniji na terenu. Odlično se razumeo sa Elšnikom, kod prvog gola je upravo petom odigrao za Slovenca, a uposlio ga je i neposredno pre trećeg pogotka. Stigao je Zvezdin biser da upiše i asistenciju kod drugog gola, kada je pametno samo gurnuo loptu za Silasa, koji je iz prve pogodio mrežu.

„San svakog deteta koje prođe Zvezdinu školu je da jednog dana zaigra za prvi tim i to u večitom derbiju. Meni se san ostvario i mislim da nije moglo lepše – pobeda u gostima na derbiju i to posle osam godina. Spreman sam bio, nisam osećao tremu, ali mnogo mi je pomogao stručni štab. Dobio sam jasan savet da smem da pogrešim, ali da ne smem da prestanem da pokušavam. Sve od sebe sam dao i nadam se da su svi zadovoljni. Danas je bila asistencija, nadam se golu na sledećem derbiju“, istakao je Maksimović.

Bio je Zvezdin vezista na terenu do 63. minuta, ali to mu je bilo dovoljno da zablista i da svako s pravom pita što do sada nije igrao više? Ono što je sigurno da će u nastavku sezone imati daleko veću minutažu, pogotovo u domaćem prvenstvu, a verujem da ćemo ga videti i u Ligi šampiona.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dobro je po nas što naši mladi igrači igraju omladinsku Ligu šampiona. Imamo mnogo mladih igrača koji treniraju sa nama. Mali ‘Mesi’ je izrazito talentovano dete. To sam i rekao na sastanku. On nije dobio šansu jer ima 17 godina, već svojim zaslugama, radom i ponašanjem u reprezentaciji, kao i u Grafičaru. Stalno sam u komunikaciji sa njima. Ovo je nagrada i za druge igrače da znaju, nikada ne znaš kada ćeš dobiti šansu. Videli ste i Pruceva (imao asistenciju), treba ga pohvaliti, izuzetno dete i igrač. Naglasio bih i ulogu starijih igrača, koliko ih vole i koliko od njih uče. To je pravi put i čestitke ‘Mesiju’ na njegovoj igri. Samo tako treba da nastavi“, istakao je Vladan Milojević, koji je takođe položio ispit u derbiju sa desetkom.

Maksimović je debitovao u Kup utakmici i pobedi protiv Radničkog iz Niša (5:0) sa samo 16 godina, šest meseci i jednim danom. Tada je „Zvezdin Mesi“, rođen 2007. godine, postao peti najmlađi debitant u istoriji kluba.

Pre debija u prvom timu Zvezde, Maksimović je nastupao za Grafičar, a prošao je U16, U17 i U19 reprezentacije Srbije, pa je posle večitog derbija dobio poziv selektora Dragana Stojkovića Piksija za „A“ tim.

PROČITAJTE JOŠ:

S obzirom na sve što se dešava u reprezentaciji, ne bi bilo čudno da Maksimović zaista vidimo u ovom „prozoru“ u dresu Srbije, jer Piksi je više puta pokazao da veruje mladima.

Prava slika o Zvezdi se stiče u Evropi

Koliko god Zvezdina igra u derbiju bila ubedljiva i dominantna, koliko god da su se neki igrači odlično pokazali, ovaj rezultat i uspeh ne treba da zavaraju. Partizan već godinama probija sopstveno dno, uprava kluba na čelu sa Milošem Vazura i Miloradom Vučelićem ne želi da ode i samo iznova i dodatno srozava ugled kluba, a nedavno im se ponovo priključio i Ivica Iliev, koji najavljuje velike promene.

Jednostavno, Zvezda je u ovom trenutku daleko najjača ekipa u Superligi Srbije, praktično da nema tima koji sa njom može ravnopravno da se meri, iako je pošteno reći da je Mladost iz Lučana odigrala nedavno 2:2 na Marakani, a sada je druga na tabeli sa utakmicom više i tri boda manje od crveno-belih.

Derbi Partizan vs Crvena zvezda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ono što Zvezda treba i može da radi jeste da koristi Superligu za uigravanje, koje joj je potrebno. Nisu svi igrači dostigli maksimum, nisu svi u dobroj formi, a ni tim nije u potpunosti ukomponovan – treba za to još vremena i rada. S dužnim poštovanjem za sve, Zvezda svakako treba maksimalno oprezno i motivisano da ulazi u sve utakmice domaćeg prvenstva, ali pravu sliku i moć ovog tima videćemo u Evropi, konkretno u Ligi šampiona.

Daleko od toga da nismo svesni protiv kakvih sve klubova tamo Zvezda igra, ali protiv Benfike smo videli da kvalitetom može da parira, sad na to treba da dođe i neki dobar rezultat – samo da ne bude kao prošle sezone.

Na evropskom putu Zvezdi sleduje gostovanje Interu, a posle idu i mečevi sa Monakom, Barselonom, Štutgartom, Milanom, PSV-om i Jang bojsom.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare