Nihat Kaveći izvlači Linkon na žrebu za Ligu konferencija, Foto: Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Revolucija evropskog klupskog fudbala koju je UEFA napravila uvođenjem trećeg takmičenja pod imenom Liga konferencija, omogućila je šansu mnogim malim klubovima da ostvare snove i zaigraju grupnu fazu nekog evrokupa.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što je malo ko mogao da pretpostavi je da će takvu šansu iskoristi jedan klub sa Gibraltara, zemlje u kojoj se fudbal i dalje igra na gotovo amaterskom nivou.

Linkoln Red Imps, šampion ovog malog parčeta zemlje na samom jugu Pireinejskog poluostrva pod protektoratom Velike Britanije, iskoristio je sve prednosti novog sistema takmičenja i obezbedio evropsku jesen, ispisujući ne samo stranice fudbala na Giraltaru, već i evropskog fudbala.

“Crveni đavolčići”, kako glasi prevod na srpski dela imena ekipe Linkolna, već su se upisali u istoriju Gibraltara kada su 2014. godine postali prvi tim koji je zaigrao kvalifikacije za Ligu šampiona iz ove zemlje, koja je druga najgore rangirana na FIFA rang listi među evropskim fudbalskim reprezentacijama.

U Evropi su postali poznati kada su u periodu od 2003. do 2016. godine osvojili 14 uzastopnih titula prvaka što je, uz niz koji je napravio Skonto iz Rige u prvenstvu Letonija, rekord u evropskom fudbalu, jer su to jedina dva tima koja su toliko puta bili uzastopno šampioni.

Međutim, malo ko je te podatke uzimao za ozbiljno, ako se ne računaju kviz takmičenja i trivije za fudbalske komentatore.

Ove jeseni su momci sa Gibraltara odlučili da se za njih čuje mnogo više i da svoje prisustvo produže makar do kraja jesenjeg dela fudbalskih takmičenja u Evropi.

Blagodeti igranja u kvalifkacijama za Ligu šampiona

Kako je UEFA formiranjem novog takmičenja donela i mogućnost da se timovi koji bi bili eliminisani na putu do Lige šampiona ili Lige Evrope prebace u sledeće takmičenje po kvalitetu, to je značilo da timovi koji kreću iz kvalifikacija za Ligu šampiona imaju mogućnost da čak iako budu eliminisani dva puta, dobiju priliku da se dočepaju Evrope.

Žreb za kvalifikacije za Ligu šampiona, Foto: EPA-EFE/CYRIL ZINGARO

Dodatno im je situaciju olakšavalo to što bi takođe u novom takmičenju igrali protiv rivala koji bi i sami bili eliminisani, izbegavajući jače protivnike.

Linkoln je krenuo od prve runde kvalifikacija za Ligu šampiona gde su neočekivano lako eliminisali favorizovanu Folu Eš iz Luksemburga. Kladionice su njihovim rivalima davale značajnu prednost, ali je Linkoln posle 2:2 u gostima u revanšu pregazio Luksemburžane s velikih 5:0.

U sledećoj rundi ih je sačekao rumunski Kluž kojeg smo ove godine gledali protiv Crvene zvezde i kojem su pružili veliki otpor. Prvi meč na svom terenu su izgubili sa 2:1, nakon što su vodili na poluvremenu, da bi u Rumuniji izgubili sa 2:0 uz veliku borbu.

Usledio je nastavak takmičenja u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. I tamo su skupo prodali kožu Slovanu iz Bratislave od kojeg su prvo poraženi kući sa 3:1, da bi u revanšu uspeli da izbore nerešen rezultat.

Poraz od Slovana ih je po novom sistemu odveo u plej-of za plasman u novoformirano takmičenje gde su uspeli da ispišu istoriju.

Slično kao i sa Folom Eš, ušli su kao autsajderi prema kladionicama protiv predstavnika Letonije, ekipe Rige. Uspeli su u prvom meču na gostovanju da izvuku nerešen rezultat i da sa 1:1 dočekaju revanš na Gibraltaru.

Tada je usledila velika drama.

Iako je Riga prva povela, Red Impsi su uspeli da izjednače i uvedu meč u produžetke. Prvo su poveli posle deset minuta, a onda kada je Riga svim silama krenula da zbori penale iz kontre su uspeli da postignu gol u 120. minutu i veliko slavlje je moglo da počne.

“Ovo je san, ovo je nešto neverovatno za nas. Mnogo je rada iza svega ovoga, uspeli smo da prođemo ispred ekipa sa 30 puta većim budžetima od nas. Uživaćemo u ovome maksimalno. Nemam reči”, rekao je sportski direktor kluba Hoze Galjardo.

Nije sve u parama

A kada je reč o budžetima i tržišnoj vrednosti ekipe, specijalizovani sajt Transfermarkt procenio je Linkoln Red Impse na samo 1,1 milion evra. Ako uzmemo u obzir da jedan od dvojice igrača koje procenjuju na 200 hiljada evra, Skot Vajsman ima 35 godina i da je malo verovatno da bi u tržišnim uslovima klub na njemu mogao da ostvari bilo kakvu zaradu, vrednost kluba u stvarnosti je zapravo i mnogo manja.

Poređenja radi, najplaćeniji fudbaler na svetu, Leo Mesi prema dostupnim informacijama će u PSŽ-u će zarađivati 41 milion evra godišnje, što znači da kada bi njegovu platu sveli na zaradu po jednom danu, Argentinac za deset dana zaradi onoliko koliko vredi čitav tim Linkolna.

Crvena zvezda na primer ima čak 19 fudbalera koji prema Transfermarktu vrede više od Linkolna, dok ih Partizan ima devet, a mnogi od njih nisu ni standardni prvotimci.

Ako uzmemo u obzir i rivale koje su uspevali da eliminišu na putu do Lige konferencija, letonska Riga vredi 9,86 miliona evra, dok Fola Eš iz Luksemburga vredi 2,22 miliona.

To je samo još jedan pokazatelj da novac ne igra uvek presudnu ulogu.

Uspeh kluba sa Gibraltara je još fascinantniji ako se uzme u obzir činjenica da njima prvenstvo počinje tek 15. oktobra i da su bili jedini tim bez ikakvog takmičarskog meča osim onih kojih su igrali u kvalifikacijama.

U osam utakmica im je najbolji strelac bio domaći igrač i legenda kluba Liam Voker sa četiri gola, dok su još tri igrača postigla po dva pogotka.

Uprkos svim šansama i objektivnim preprekama, “crveni đavolčići” sa Gibraltara će igrati još šest evropskih utakmica u Ligi konferencija.

Žreb ih je smestio u grupu sa Kopenhagenom, PAOK-om i znancem iz kvalifikacija Slovanom iz Bratislave, a njima ostaje da kao što reče predsednik kluba, uživaju kao nikada do sad.

Istoriju su već ispisali, a ako im se poslože karte, možda mogu da naprave još poneko čudo i ponovo zadive Evropu.

Pa da zapevaju onu Balaševićevu “džaba vam novci, moji sinovci”.

Bonus video: Top 5 fudbalskih transfera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar