Foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Ulazimo u završnicu sezone, a Srbi i te kako mogu da se nadaju evropskim trofejima

Tri evropska fudbalska takmičenja dogurala su do polufinala, a srpski fudbaleri se samo u Ligi šampiona ne mogu ničemu nadati.

Nakon što je Benfika u četvrtfinalu poražena od Intera sa 5:3 u ukupnom rezultatu, nestala je i nada da će Mihailo Ristić sa portugalskim timom da napravi čudo i dođe na dva koraka od osvajanja „ušatog trofeja“.

PROČITAJTE JOŠ:

U polufinalu najelitnijeg evropskog takmičenja sastaju se Real – Mančester siti i Inter – Milan, ali će Srbi sreću potražiti u Ligi Evrope i Ligi konferencija.

U Ligi Evrope Srbija će imati predstavnike čak u tri od ukupno četiri ekipe. Roma će 11. i 18. maja odmeriti snage sa Bajerom iz Leverkuzena, a na terenu bismo mogli da vidimo Nemanju Matića i golmana Mileta Svilara.

Nijedan od njih dvojice nije standardan kod Žozea Murinja, ali su mnogo veće šanse da na terenu gledamo Matića, koji je u revanšu protiv Fejernorda bio jedan od najboljih, pa je odigrao svih 120 minuta. Poznato je koliko Murinjo ceni srpskog vezistu i možda će baš njihov odnos i iskustvo pomoći Romi da napadne drugu evropsku titulu u dve godine, pošto je prošle sezona osvojila Ligu konferencija, zbog čega se sada i nalazi tu gde jeste.

Svilar je ove sezone odigrao tek jedan meč u Ligi Evrope, dok u Seriji A i Kupu Italije nije dobijao šansu, pa Murinjo na njega još uvek ne računa toliko ozbiljno.

Nemanja Matić Foto:LiveMedia / ddp USA / Profimedia

Drugo polufinale moglo bi da privuče još više pažnje domaćih navijača, pošto bi na terenu moglo da se nađe četiri srpska igrača. Sa jedne strane biće Juventus sa Dušanom Vlahovićem i Filipom Kostićem, dok će sa druge strane boje Sevilje braniti golman Marko Dmitrović i Nemanja Gudelj.

Juventusova sezona je izuzetno turbulentna, ciljevi su bili vezani za Ligu šampiona, ali nema ko neće biti zadovoljan ukoliko se dođe do titule u Ligi Evrope. „Stara dama“ jeste blagi favorit na papiru, ali Sevilja zna kako se igra u ovom delu sezone, a u poslednjih 10 godina čak je četiri puta osvojila trofej u Ligi Evrope i sada konkuriše za petu titulu.

Vlahović od reprezentativne pauze nije u dobroj formi, te nema gol na sedam uzastopnih utakmmica za Juventus. Ni Kostić se nije baš pokazao u poslednje vreme, pa tako nema ni gol ni asistenciju na šest mečeva, od kojih je samo na jednom bio na terenu 90 minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Za razliku od njih Gudelj igra odlično, dobija i takve ocene za ono što prikazuje na terenu i nezamenljiv je deo tima u Sevilji, te retko kada napušta teren kao izmena.

Dmitrović nije standardan na golu, ali je imao nekoliko sjajnih partija ove sezone u svim takmičenjima i redovno se isticao odbranama, pa bi mogli da ga vidimo i na terenu

Prvi meč Juventus i Sevilja igraće 11, a drugi 18. maja.

Biće zanimljivo ispratiti i završnicu Lige konferencija, a u fokusu će biti dvomeč Fjorentine i Bazela (utakmice se igraju u isto vreme kao i Liga Evrope).

„Viola“ je uz neočekivane muke izbacila Leh iz Poznanja i sada će srpski trojac, koji čine Aleksa Terzić, Nikola Milenković i Luka Jović pokušati da se domogne evropskog trofeja i plasmana u Ligu Evrope naredne sezone, pošto je izvesno da to neće uspeti da učini preko šampionata.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Jović bi uz to mogao da bude i najbolji strelac takmičenja, pošto trenutno deli prvo mesto sa Arturom Kabralom, svojim saigračem, i Hugom Kujpersom (iz Genta, ispao) sa po šest pogodaka.

Dakle, srpski igrači mogu biti šampioni u dva od tri evropska takmičenja, što bi zaista bio veliki uspeh, pogotovo ako Jović to začini epitetom najboljeg strelca.

BONUS VIDEO Vlahović: Sve što se priča su gluposti i nebuloze

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar