Foto: Starsport

Čitava gungula koja je nastala suspenzijom odluke Fudbalskog saveza Srbije u vezi sa Kolubarom i nameštanjem njenih mečeva ne pogađa samo klub iz Lazarevca.

Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) uveo je privremenu meru i odložio sprovođenje odluke Fudbalskog saveza kojom se Lazarevčanima oduzima devet bodova zbog sumnji da su namestili utakmice protiv Spartaka iz Subotice i Mladosti GAT.

PROČITAJTE JOŠ:

Kolubara se možda nije borila za opstanak u vreme kada je izbio na površinu čitav skandal sa nameštanjem, ali kada joj je oduzeto devet bodova 29. maja, pala je „ispod crte“.

Međutim, koliko bi odluka o njenom ostanku u ligi mogla da bude loša ili dobra za druge srpske klubove koji su se borili za opstanak u Superligi?

Poredak je bio takav da su Radnički iz Niša, Radnik iz Surdulice i Mladost GAT bili u opasnoj zoni.

Mladost je ispala sa 30 bodova, Kolubara je oduzimanjem bodova ostala na 32, dok su Radnički i Radnik posle osvojenih po 35 bodova pobedili svoje protivnike u baražu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nišlije su posle dvomeča izašle na kraj sa Inđijom, a Surduličani su pobedili Grafičar u dve utakmice doigravanja za opstanak.

U međuvremenu su se u Superligu plasirali IMT i Železničar iz Pančeva, pa je sad nejasno da li bi elitno takmičenje, u slučaju da Kolubara i posle 20. jula ostane deo elite, Superliga imala 17 ekipa?

Zato smo pozvali Darka Gašića, sportskog direktora Radnika, koji nam je rekao da se njegov tim normalno sprema za Superligu.

„Mi smo izborili opstanak i pratimo samo šta se dešava, jer je ovo sve za nas novo. Radnik je član Superlige za sezonu 2023/2024 i nije oštećena strana u ovom postupku“, rekao je Gašić za Novu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Sada je na Superligi na koji način bi rešila pitanje presedana u vezi sa brojem ekipa u takmičenju, što je do sada nezabeležen slučaj.

„Mi smo dobili poziv za izvlačenje parova kao i ostali klubovi i ne vidim tu nešto sporno“, dodao je Gašić za naš portal.

Apsurd u celoj priči je što je u teoriji, kada bi se Kolubari vratili bodovi, Javor svoje mečeve baraža trebalo da igra sa Inđijom, a Radnički svoje mečeve sa Grafičarom, dok bi Mladost GAT svejedno bila ispod crte, samo ovog puta sa Radnikom.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Tu se onda stvara krug oštećenih strana, gde bi Inđija mogla da se žali na protivnika kog je dobila u baražu, baš kao i Grafičar koji je od Radnika i izgubio i ostao u Prvoj ligi Srbije.

Na kraju, reč je o profesionalnim klubovima i igračima koji nisu plaćeni da igraju pogrešne mečeve, iz kog god razloga. Bilo kako bilo, u Radniku se ne brinu za svoj status, šta god da se desi sa Kolubarom pred novu sezonu.

Konačna odluka koju donosi CAS bi trebalo da bude poznata do 20. jula, nakon čega bismo znali jasan kostur Superlige, iako je žreb za novu sezonu već ove nedelje u petak.

BONUS VIDEO: Svi golovi i asistencije Džuda Belingema u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar