Policajac ubio Vladimira Durkovića
Foto: Screenshot Youtube Olympics

Jedna od najvećih tragedija u istoriji Crvene zvezde desila se 22. juna 1972. godine kada je tragično ubijen Vladimir Durković, nekadašnji fudbaler ovog kluba.

Jedna od najvećih tragedija u istoriji Crvene zvezde desila se 22. juna 1972. godine kada je tragično ubijen Vladimir Durković, nekadašnji fudbaler ovog kluba.

Njega je napao i ubio pijani švajcarski policajac ispred jednog noćnog kluba u Sionu.

Čak 11 godina je nosio dres Crvene zvezde, a bio je proglašen i za najboljeg desnog beka na planeti.

PROČITAJTE JOŠ

Tragedija se desila nakon prijateljskog meča nakon što je Durković, tada već pri kraju igračke karijere, igrao za Sion protiv Bastije. Navodno mu je policajac ničim izazvan pucao u stomak, a Durković je odmah završio na hiruškoj operaciji, ali je podlegao povredama.

Švajcarski mediji su pisali tada o ovom slučaju i izvestili da je policajac „hteo da uzme stvar u svoje ruke“, te da je uvredio Durkovića i jednog saigrača sa kojim je bio. Oni su hteli da uđu u automobil, a policajac je izvadio pištolj i pucao.

Durković je hitno prevezen u bolnicu, ali je dva, tri sata kasnije preminuo. Policajac nije znao ko je u pitanju i mislio je da je Durković Italijan. Dobio je samo sedam godina zatvora, a tvrde da je bio sin visokopozicioniranog oficira, te je zbog toga prošao znatno blaže.

Durković je igrao za Zvezdu od 1955. godine kada je došao iz Napretka iz Kruševca. Upisao je 405 nastupa za crveno-bele, pet puta je bio prvak Jugoslavije, podigao je i tri Kupa, te Mitropa kup 1958. godine.

Igrao je na poziciji desnog beka i bio član reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine, a tada je bio u izboru novinara, proglašen za najboljeg desnog beka šampionata.

Durković je i na Evropskom prvenstvu 1960. godine u idealnom timu takmičenja, a sa Jugoslavijom je osvojio Olimpijske igre iste godine. Odigrao je 50 mečeva za „plave“, a posle Zvezde je prešao u Borusiju iz Menhengladbaha.

Posle Sent Etjena u kom za četiri godine tri puta osvaja titule šampiona Francuske i dva Kupa, a želeo je da završi karijeru u Sionu gde ne bi morao da bude opterećen rezultatima. Ipak, Sion je na kraju bio kobna greška.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare