EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pre četiri godine je bilo i te kako burno, ostaje da vidimo da li će nešto slično tome biti viđeno i u sredu uveče

Fudbaleri Crvene zvezde izbacili su Jang Bojs u kvalifikacijama za Ligu šampiona pre četiri godine, a prvi put nakon toga će se sastati u sredu u okviru grupne faze elitnog takmičenja.

Švajcarcski „Blik“ je ovu priliku iskoristio da se priseti vrele avgustovske noći pre četiri godine, kada je slavlje navijača Zvezde zasmetalo članovima Jang Bojsa, koji sada žele osvetu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Jang Bojs želi osvetu za skandal sa tenkom iz 2019“, glasi naslov najtiraženijeg švajcarskog dnevnika.

U tekstu se piše o tome kako su Zvezdini navijači 2019. godine posle izbacivanja Jang Bojsa slavili na ulicama Beograda vozeći se tenkom (prepravljeno oklopno vozilo), te da su fudbaleri švajcarskog tima zbog toga bili blokirani, te su morali da čekaju u autobusu dok se masa raziđe. Policija je navodno bila neljubazna prema njima i morali su da čekaju duže od sat vremena za polazak sa Marakane dok se gužva nije raščistila. „Blik“ piše da je sve otišlo predaleko, jer je Zvezda prvo eliminisala Jang Bojs, a onda i ponizila njegove igrače posle meča.

Saidi Janko, član tog tima Jang Bojsa, dobro se seća dešavanja iz Beograda.

„Izveli su tenk na ulicu. Morali smo sat vremena da sedimo u autobusu dok smo čekali da oni odu, i to nakon što smo eliminisani iz Lige šampiona. Svi smo samo želeli da što pre odemo odatle. Zbog toga što su nam tada priredili, još jače želimo da ih pobedimo“, poručio je Janko.

PROČITAJTE JOŠ:

Kapiten Fabijan Lustenbrger ima nešto drugačije mišljenje.

„Želja za nekom osvetom više ne postoji, jer je prošlo nekoliko godina, a i zato što smo to veče prespavali u Beogradu pa nismo ni žurili. Morali smo samo malo duže da sačekamo u autobusu. Pre svega, te večeri sam bio jako razočaran što nismo ušli u Ligu šampiona. Sada se borimo za treće mesto u grupi, i to je najbitnije. Ne obaziremo se na to šta desilo pre četiri godine“.

„Blik“ dodaje da to nije bila jedina provokacija sa Zvezdine strane. Švajcarske novinare su navodno gađali i vređali simpatizeri Crvene zvezde, koji su ispunili veći deo novinarske lože na Marakani.

Predsedniku Jang Bojsa Hanspeteru Kienbergeru zasmetalo je nepoštovanje UEFA protokola od strane domaćina utakmice.

„Mi, zvaničnici kluba, smo morali da idemo preko terena do naših mesta. To, zapravo, i nije bio problem. Ali, razmišljate: ovo nije istina! UEFA je obično dobro organizovana da stvari koje nisu precizirane protokolom ne mogu dogoditi. Tamo je sve bilo drugačije. To su stvari preko kojih se ne sme olako prelaziti“.

PROČITAJTE JOŠ:

Tim povodom se oglasio i član uprave švajcarskog kluba Kristof Špiher.

„Nisu snosili nikakve posledice. Sada postoji nova šansa da im se odgovori na terenu“.

Autor teksta u švajarskom mediju podseća i da je tenk i dalje kod stadiona „Rajko Mitić“, te povezuju crveno-bele sa Rusijom, Kosovom i čestim vojnim motivima u koreografijama.

„Srbija je politički podržana od Rusije čija je gasna kompanija glavni sponzor Crvene zvezde“, piše u tekstu.

Dakle, Švajcarci misle da gostovanje u Beogradu neće biti nimalo prijatno, a oba tima se nadaju pobedi i na terenu bi trebalo sve da „pršti“, dok bi svaki incident, čak i neki manji, mogao da bude predimenzioniran u stranim, pogotovo švajcarskim medijima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar