Foto: EPA-EFE/Catherine Ivill

Svetsko prvenstvo u Kataru sve je bliže, u novembru i decembru 2022. godine najbolje reprezentacije će se boriti za krov planete, a ionako kontroverzno takmičenje moglo bi da izazove novu dozu nezadovoljstva zbog potencijalne promene načina na koji će biti praćen ofsajd.

Prethodnih nedelja ovo fudbalsko pravilo bilo je glavna tema razgovora nakon finala Lige nacija koje je Francuska dobila sa 2:1 pogotkom Kilijana Mbapea u samoj završnici meča protiv Španije.

Prvo su, očekivano, Španci zagrmeli, potom se i ceo svet čudio kako Mbape nije bio u nedozvoljenoj poziciji, a „ulje na vatru“ dodao je nekadašnji trener Arsenala, Arsen Venger.

PROČITAJTE JOŠ...

Legendarni francuski stručnjak koji trenutno ima funkciju šefa za globalni razvoj fudbala najavio je da će Mundijal u Kataru biti upotrebljen takozvani automatizovani ofsajd sistem. To ne znači da će pomoćne sudije u potpunosti biti zamenjene, ali će njihova uloga kada je u pitanju ofsajd otići u istoriju.

Kako bi automatizovani ofsajd sistem trebalo da izgleda?

Njegovu primenu objasnio je Arsen Venger:

„Automatizovani ofsajd sistem znači da će signal za ofsajd, umesto u VAR sobu, ići direktno linijskim sudijama, što verujem da će ubrzati tok igre. Linijske sudije će imati sat koji će pokazivati crvenu boju ukoliko se igrač nalazi u ofsajdu“, rekao je Venger.

Ovo bi ujedno mogao da bude i prvi korak ka oduzimanju ovlašćenja glavnom sudiji kada je u pitajnu pravilo nedozvoljene pozicije, što je krajnji cilj kom FIFA i IFAB, telo zaduženo za donošenje novih pravila, i pokušava da uspostavi.

Sa druge strane, promenu bi pretrpele i same sudije. Oni bi sa uvođenjem ove tehnologije manje imali ulogu linijskih, dok bi se povećao njihov značaj kao pomoćnih arbitara, pogotovo kada su u pitanju kazne za igrače u situacijama kada dodše do nekog incidenta ili grubog faula.

Takođe, ovo bi ujedno mogao da bude, nakon uvođenja VAR sistema, drugi najveći korak ka konačnoj automatizaciji suđenja i eliminisanju ljudskog faktora kada su greške u pitanju. Mada, nepoznanica je da li bi konačnu odluku o ofsajdu donosila tehnologija, ili bi ona ipak ostala na arbitrima. Tačnije, da li bi sam signal bio dovoljan da akcija bude prekinuta, ili bi, kao što je sada slučaj, ona bila puštena do kraja, uz naknadno pregledanje sporne situacije.

Sve u svemu, strasti se oko VAR sistema još nisu smirile, a već kroz par meseci sledi novi korak moderne tehnologije ka promeni fudbalske igre kakvu znamo.

 

BONUS VIDEO Vlahović i Piksi: Baraž nas ne zanima, idemo na prvo mesto

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar