foto: Starsport.rs

Selektor Dragan Stojković i Aleksandar Mitrović očigledno više nisu u ljubavi kao pre, što je pokazalo poslednje okupljanje reprezentacije Srbije.

„Orlovi“ su započeli pohod u A diviziji Ligi nacija, remizirali su sa Španijom u Beogradu (0:0), a onda su poraženi u Kopenhagenu od Danske (2:0), a u timu Srbije bilo je mnogo promena u odnosu na sastav koji je išao na Evropsko prvenstvo.

I dok su nas na EP zamajavali raznoraznim pričama kako je sve u redu, kako se sve rešava na sastancima reprezentacije i tome slično, ubrzo posle povratka iz Nemačke svima je bilo jasno da ništa ne funkcioniše u najboljem redu.

PROČITAJTE JOŠ:

Mada, mnogima je to bilo jasno još dok je reprezentacija Srbije boravila u Nemačkoj, a potvrda je stigla nakon sporne izjave Dušana Tadića posle prvog meča i poraza od Engleske (1:0).

Nije bio zadovoljan tadašnji kapiten tretmanom koji ima kod Piksija, pa je kasnije i treći meč protiv Danske počeo sa klupe i posle istog ponovo kritikovao selektora, reklo bi se sa razlogom.

Već tada smo mogli da pretpostavimo da će na sledećem okupljanju reprezentacije doći do velikih promena, što se i obistinilo.

Tadić je, onako gospodski, odlučio da kaže zbogom reprezentaciji posle Evra, iako je jasno da i sa 35 godina može i dalje da igra na vrhunskom nivou, te da je ubedljivo najkreativniji fudbaler u našem timu. Nije želeo Tadić da se njegovo ime dugo provlači kroz blato, pa je nekako najlakše i najprirodnije bilo da se povuče i posveti se klupskoj karijeri u Fenerbahčeu.

Euro 2024 fudbalska utakmica Slovenija vs Srbija Foto:Silas Schueller/Defodi Images / Zuma Press / Profimedia

Bilo je očekivano da će neki fudbaleri stati na Tadićevu stranu i okrenuti leđa Piksiju, koji je već mesecima, a možda i godinama prvi na udaru navijača.

Ne treba zaboraviti da je posle Evra došlo i do (velikih) promena u FSS, neki poput Jovana Šurbatovića su digli glas protiv Piksija, ali izgleda da selektor ima podršku iz političkog, a ne fudbalskog vrha u ovim trenucima.

No, da priča ne bi otišla u potpuno drugom smeru, vratićemo se na odnos Piksija i fudbalera.

Kada je postavljen za selektora, Stojković je oduševio fudbalsku javnost u Srbiji, uspeo je da posloži kockice na pravi način, izgradi pozitivnu atmosferu i hemiju i sve je to zaokruženo pobedom nad Portugalom i plasmanom na Mundijal u Kataru.

PROČITAJTE JOŠ:

Jeste Srbija pred put u Katar imala kadrovskih, odnosno zdravstvenih problema, ali Piksi je tad bio odlučan da povede Aleksandra Mitrovića čak i ako bude morao da igra na jednoj nozi. Ni tada povređeni Vlahović nije mogao da bude na vrhuncu, a Srbija se veoma loše pokazala u grupi, gde je i završila takmičenje.

Iako su kritike i tada stizale sa svih strana, deluje da je Piksi pored pomenute podrške iz politike, imao i podršku fudbalera, s kojima je izgradio zaista lepe odnose.

Očekivalo se da „orlovi“ zablistaju u kvalifikacijama za Evro – nije se desilo.

Očekivalo se da „orlovi“ prođu makar grupu na Evru – nije se desilo.

Ono što se desilo jeste to da su se odnosi u reprezentaciji posle Evra urušili.

Fudbaleri Srbije pred utakmicu Euro 2024 Srbija vs Danska Foto: MATHIAS BERGELD / Bildbyran Photo Agency / Profimedia

Ko je kriv? Piksi? Da. Fudbaleri? Pa, da.

Ko je više ili manje kriv teško je reći. Nekome je bio povređen ego što nije igrao ili je zamenjen kad je mislio da može još da pruži, a Piksi, čak i da je imao neke jasne zamisli i ideje, one se nikako nisu pokazale kao dobre.

Sve to rezultiralo je Tadićevom reprezentativnom penzijom, a na novom spisku reprezentacije pred Ligu nacija nisu se našli ni Vanja Milinković Savić od golmana, Uroš Spajić, Srđan Mijailović i Filip Mladenović od članova odbrane, a nije bilo ni Nemanje Gudelja, Mijata Gaćinovića i Filipa Kostića. Naknadno su sa spiska otpali i Nemanja Maksimović, Miloš Veljković i Mihailo Ivanović.

Ipak, posebnu pažnju privukla su tri otkaza. Mitrović i Sergej Milinković-Savić javili su se da imaju povrede koje žele da zaleče, dok je Dušan Vlahović prijavio da zbog privatnih razloga ne može da se odazove Piksijevom pozivu.

PROČITAJTE JOŠ:

Mitrović i Sergej trenirali sa Al Hilalom

Samo dan pre nego što je obajvljeno da su Mitrović i Sergej navodno povređeni, oba fudbalera su igrala za Al Hilal u prvenstvu Saudijske Arabije.

Samo nekoliko dana nakon vesti o njihovim navodnim povredama, Mitrović i Sergej su snimljeni na treningu kluba.

„Normalno je da će biti spekulacija, s pravom. Kako igraju za klub onda a ne mogu za reprezentaciju? To morate njih da pitate. Nisam ja istražitelj i ne želim da ulazim to. Niko nije rekao decidirano da neće da igra. Ja bih bio zahvalan da ako imate informacije koje ja nemam, da kažete, da javnost zna istinu“, poručio je selektor Stojković, između ostalo, pred meč sa Španijom.

Mitrovićeva poruka nakon meča Srbija – Španija

Poprilično misteriozan bio je srpski napadač u objavi na društvenim mrežama.

„Izgrađeno, a ne kupljeno. Zarađeno, a ne dato. Grizlo se, nije se davalo. Drugačiji, a ne prosečan. Možeš mnogo toga da naučiš kad si tih i gledaš“, poruka je koju je Mitrović objavio.

Sergej na odmoru tokom Lige nacija

Odlučio je vezni fudbaler Al Hilala da se tokom reprezentativne pauze odmori sa porodicom.

Sergej je zajedno sa suprugom Natalijom, te decom odlučio da jednostavno uživa, a poslao je i poruku na društvenim mrežama.

„Ništa nije bolje od vremena sa porodicom“, napisao je Sergej u opisu slika.

Naravno, bilo je navijača koji su ga u komentarima podsetili da ima povredu, bilo je i onih ironičnih natpisa, ali i onih koji su pisali da je Lacio njegova kuća.

Kratak je put od heroja i majstora do omraženog i nepoželjnog

I na konferenciji za medije nakon meča sa Španijom, Piksi je imao interesantno izlaganje, gde se ponovo osvrnuo na EP i opet izneo malo „prljavog veša“, jer neki nisu hteli da ga slušaju.

Ko zna da računa zna da je 2+2=4, pa tako i lako može da složi priču u glavi, šta se, makar otprilike, trenutno dešava u reprezentaciji Srbije, kad već glavni akteri neće otvoreno da nam kažu celu priču i istinu.

Svima je jasno da nešto ozbiljno škripi između Piksija i fudbalera, posebno ovih zvezda.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

I zato se sada vraćamo na ono kad je Piksi vodio Mitrovića u Katar makar i sa jednom nogom, kada se kleo u Sergeja i Vlahovića, kada je sa Tadićem vodio ovu reprezentaciju pravim putem, sve do Katara…

Pričajući sa ljudima, a i čitajući komentare po društvenim mrežama, kojih uvek ima svakakvih, više ni Mitrović nije tako omiljen među navijačima, kako je ranije bio.

Za Sergeja mnogi i dalje misle da ga je Slavoljub Muslin postavio na pravo mesto i da nije grešio kada ga nije zvao na reprezentativna okupljanja, dok je Piksi nastavio da gura po svom, očigledno ubeđen da je na dobrom putu, iako je odavno skrenuo sa njega.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

U ovom trenutku zaista je teško zamisliti da ova reprezentacija Srbije ponovo zablista na najvećoj sceni. Piksi deluje kao da se potpuno izgubio u svojim idejama (meč protiv Danske završio sa tri špica, a počeo sa tri defanzivna vezna igrača), pitanje da li će se Mitrović i Sergej pojaviti na sledećem okupljanju (ako uopšte budu pozvani), a i Vlahović i selektor izgleda nemaju baš najsjajniji odnos (o čemu je moglo da se priča još u Kataru).

Tu su i još neki nerešeni slučajevi sa fudbalerima poput Kostića i Gudelja, pa malo šta u ovom trenutku sluti na dobro.

I dok se odnosi ne reše, neće ni rezultati biti bolji, a Srbija skoro godinu dana nikoga nije pobedila u zvaničnim utakmicama.

Stihove poznate pesme kažu „Od ljubavi do mržnje ima tako malo…“. Piksi i Mitrović (a i ostali fudbaleri) se ne mrze, ali očigledno da je atmosfera urušena, da se „sivi oblak“ već odavno nadvio nad reprezentacijom, a jednačinu sa mnogo nepoznatih za sada nema ko da reši. Ni oni koji su na terenu to očigledno ne mogu, a ništa bolji nisu ni oni pored terena.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare