Foto: EPA/QUIQUE GARCIA

U 20. veku bilo je nezamislivo da se ugovori potpisuju s maloletnicima, a u 21. veku se sponzori takmiče u otkrivanju sportskih bisera. Poslednji u nizu primera je osmogodišnji Kauan Basile koji u sledeće dve decenije treba da postane jedan od najboljih fudbalera sveta.

Basile je potpisao ugovor sa „Najkijem“ na tri godine, sa mogućnošću da se saradnja produži na još dve. Time je postao najmlađi fudbaler u istoriji koji se obavezao na vernost nekom proizvođaču sportske opreme.

Basile je bio igrač turnira za igrače do devet godina na turniru „Futsal šampionat Sao Paula”, što je razvojni put kojim često idu fudbaleri iz Brazila, kao što je to uradio i Ronaldinjo koju deceniju ranije.

PROČITAJTE JOŠ

Basile je sin nekadašnjeg ofanzivca Korintijansa Andrezinja koji nije skrivao radost.

„Kauan je igrač sa apsolutnom željom za pobedom, ima mnogo tehničkih kvaliteta“, poručio je ponosni otac.

Iako će se mnogi složiti da je ovo barem podjednako etičko pitanje koliko i sportsko, ovaj trend poslednjih decenija uzima maha. Ako se nastavi ovako neka deca će biti i pre rođenja preodređena da postanu fudbaleri! Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da još neki mladi talenat potpiše ugovor sa sponzorom, a na listi najmlađih ikada dominiraju sasvim očekivano Brazilci. Verovatno najtalentovanija fudbalska nacija i jedina država sa pet titula šampiona sveta decenijama kao na traci izbacuje igrače koji prave velike karijere.

Kada se na sve to doda i velika stopa siromaštva u ovoj državi zbog kojih mnogi mladi odrastaju u favelama i ne čudi što koriste prvu priliku da zarade novac i omoguće lagodniji život porodici.

Ipak, velika očekivanja su mač sa dve oštrice, pa ko zna koliko fudbalera nikada nije opravdalo ugovore koje su potpisivali.

Među njima ima primera igrača koji su nakon toga pravili (i još uvek prave) zapažene karijere. Do ove godine je Rodrigo iz Reala bio najmlađi potpisnik ugovora sa proizvođačem sportske opreme.

Sa samo 11 godina je odlučio da potpiše ugovor sa „Najkijem“, a Brazilac je nedavno proslavio 20. rođendan u dresu madridskih „kraljevića“. U Ligi šampiona je do sada postigao pet golova, uključujući i het-trik protiv Galatasaraja. Već je debitovao i u dresu Brazila, pa nema sumnje da „Najki“ sa njim nije napravio grešku.

Američki proizvođač ga je primetio na jednom turniru održanom u Njujorku, a dobro oko skauta se već isplatilo. Postao je najmlađi Brazilac strelac u Kopa Libertadoresu, a kasnije je iz Santosa prešao u Real Madridu za 45 miliona evra.

Rodrigo je srušio rekord koji je do tada držao Nejmar, koji je sa 13 godina odlučio da postane deo „Najki“ porodice. Navodno je odmah potpisao 11-godišnji ugovor koji je trebalo da traje do 2022. godine, ali je američka kompanija nedavno potvrdila da fudbaler više nije njihovo zaštitno lice.

Nije utvrđeno zbog čega je došlo do rastanka, ali se smatra da dve strane nisu uspele da se dogovore oko finansijskih uslova.

Nejmar je četvrti najplaćeniji sportista sveta i procena „Forbsa“ je da godišnje zaradi 25 miliona dolara samo od tri velika sponzora. Nejmar je odlučio da postane deo „Pume“ nakon što je tokom 11 godina sa „Najkijem“ zaradio 105 miliona dolara.

Nejmar
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Nejmar je sada jedna od najvećih sportskih zvezda, po listi „Forbsa“ je i sedma najplaćenija poznata ličnost sa 95,5 miliona dolara zarađenih samo u 2020. godini.

Projektovan je za naslednika Lionela Mesija, a po mnogo čemu je njegov put imao dodirnih tačaka sa Argentincem. Obojica su od mladosti bili predodređeni da postanu velike zvezde i u jednom trenutku su nastupali zajedno u Barseloni, pre nego što je Brazilac u najskupljem transferu ikada (222 miliona evra) pojačao Pari Sen Žermen.

I upravo je Mesi bio prethodni vlasnik rekorda, kada je sa 15 godina, već uveliko bio u „La Masiji“, potpisao višegodišnji ugovor sa „Adidasom“. Od 2017. prerastao je u doživotni!

Na listi „Forbsa“ je treći najplaćeniji sportista sa godišnjim prihodima od 104 miliona dolara.

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Procenjuje se da samo od „Adidasa“ svake godine zaradi 12 miliona evra kao zaštitno lice, pa se pojavljuje u gotovo svakom fudbalskom spotu ovog proizvođača sportske opreme. Od 2015. smo dobili i podbrend „Adidas Mesi“ koji je saradnju podigao na novi nivo, do kog retko dolaze sportisti. Jedan od najpoznatijih primera je svakako Majkl Džordan sa „Er Džordan“ brendom.

I pored svega ostaje pitanje da li je sve ovo zapravo opravdano. Da li treba decu u ranom detinjstvu opterećivati ovim očekivanjima, da li im treba stavljati milione i očekivati od njih da ispune neke možda i nerealne uslove.

Očigledno su stipendije brzo postale prevaziđene, a bitan je samo profit. Nezasita glad za profitom učinila je da mnogi mladići sada žele da postanu slavni, a ne fudbaleri. Žele da postanu lica s naslovnih strana, a ne fudbalski mađioničari.

Žele da treniraju sat i po dnevno, a onda odjure uveče na žurku, promociju ili slikanje. Možda nije samo do njih, možda je čitava vizura okrenuta naopako.

Svakako mnoge stvari sada izgledaju pogrešno…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar