Lionel Messi Foto:Tanjug/Graham Hughes/The Canadian Press via AP

Lionel Mesi iz utakmice u utakmicu u dresu Intera iz Majamija pomera granice, ali se i sam našao u središtu bizarne situacije tokmom meča MLS šampionata protiv Montreala.

U završnici prvog poluvremena Argentinac je fauliran, morala je da mu bude ukazana pomoć, a kada je hteo da se vrati na teren dobio je „stop“ od strane četvrtog sudije.

Razlog?

PROČITAJTE JOŠ...

Prema pravilima MLS šampionata, fudbaler koji na travi provede više od 15 sekundi, a kom je ukazana pomoć mora da provede van terena dva minuta.

To je izazvalo Mesijevu izbezumljenu reakciju koja je obišla svet.

Ipak, iako čudno, bizarno i neobično, ovo pravilo tek je jedno u nizu onih koja bi mnoge uhvatila „na krivoj nozi“.

Prethodnih meseci tako je srpsku sportsku javnost zabavljalo… dobro, malo je preterano reći zabavljalo – pre do ludila dovodilo pre svega ljubitelje fudbla.

Ono je, naime, glasilo:

„U fudbalu, ukoliko slobodan udarac završi direktnim autogolom, šta dobija protivnička ekipa?“

Ponuđeni odgovori bili su gol, indirektan udarac ili korner, a upravo poslednja opcija je i tačna.

Razlog – ekipa koja je zbog prekršaja kažnjena slobodnim udarcem ne može direktno da profitira iz te kazne.

Gol takođe nije moguće postići direktno iz auta. Ukoliko, primera radi, fudbaler loptu baci ka golu, ona završi u mreži a tom prilikom je niko ne dotakne, gol neće biti priznat a lopta će biti dodeljena čuvaru mreže za gol-aut. Isto važi i za sudijsko podbacivanje.

Iako zvuči čudno da se dogodilo, još jedno pravilo za koje mnogi ne znaju primenjeno je u finalu Svetskog prvenstva 1974. godine.

Tada su u Minhenu igrali Holandija i Zapadna Nemačka, a meč je kasnio jer na terenu nije bilo korner zastavica.

Naime, organizatori su, po završetku ceremonije zatvaranja Svetskog prvenstva, zaboravili da vrate zastavice pa meč nije mogao da počne dok sve četiri nisu bile na svom mestu.

Za razliku od korner zastavica, utakmica zapravo može da počne bez igrača koji se nalazi u protokolu, a kog je sudija odlučio da isključi iz nekog razloga i pre prvog sudijskog zvižduka.

Ono što je pozitivno po tim čiji je igrač isključen jeste mogućnost da tog fudbalera zameni, te bi snage na terenu bile poravnate.

No, za razliku od te izmene kada igrač nema opciju i mora da izađe, u situaciji kada je izmena odluka trenera, fudbaler zapravo ima opciju da izmenu – odbije. Doduđe, u najvećem broju slučajeva to se ne dešava čak i ukoliko igraču smeta jer… pa, logično je – trener je taj koji određuje ko će na teren a ko ne.

Ali, ponekad se igrači zanesu, poput Kepe Arizabalage, golmana Čelsija, koji je u finalu Liga kupa 2019. godine odbio da izađe iz igre. Kasnije je i kažnjen i morao je da se izvinjava.

Takođe, prema pravilima FIFA, gol će biti poništen ukoliko se lopta izduva pre nego što uđe u mrežu. Sa druge strane, gol neće biti poništen ukoliko bude postignut u trenucima kad je čitav protivnički tim van granica igrališta. Drugim rečima, ukoliko svih 11 igrača jednog tima napusti granice terena, protivnički tim može da nastavi utakmicu – iz tog razloga je Teo Ernandez odgurao Randala Kolo Muanija nazad na teren nakon što su Francuzi u finalu Svetskog prvenstva postigli gol za 2:2 protiv Argentine.

Da nije, Mesi i drugari bi mogli da se, dok Francuzi slave, počaste praznom mrežom – a za majstore kakvi su Mesi, Anhel di Marija i ostatak „gaučosa“, pogoditi sa pola terena nije preterano komplikovano.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar