Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Poslednje pripreme za meč 2. kola Lige šampiona između Crvene zvezde i Jang bojsa, fudbaleri crveno-belih završili su u utorak, te je euforija među navijačima nikad veća.

Nakon tri godine najbolje evropsko takmičenje se vraća na Marakanu, a protivnik uliva nadu da crveno-beli mogu da ostvare pozitivan rezultat. Ipak, ne treba tako lako otpisivati Jang bojs koji je već duže vreme glavni klub u Švajcarskoj.

Nekada je to bio Bazel, a od sredine prethodne decenije popularni „jangeri“ „vode kolo“ u domaćem prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ

Navijači crveno-belih duele na Marakani protiv Švajcaraca pamte po dobrom, pošto su dosad četiri puta igrali protiv ovog tima – 2004. godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona savladali su Švajcarce ukupno 5:2, dok je u plej-ofu za Ligu šampiona bilo 3:3 nakon dve utakmice, a crveno-beli su prošli zahvaljujući tome što je u Švajcarskoj bilo 2:2.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Jang bojs je do Lige šampiona stigao zahvaljujući pobedi nad bivšim timom trenera Zvezde, Baraka Bahara, Makabi Haifom ukupnim rezultatom 3:0. U Izraelu je bilo 0:0, a u Bernu je viđena dominacija i glatka pobeda u revanšu plej-ofa.

U prvom meču su poraženi od Lajpciga na domaćem terenu sa 3:1, ali su svakako pokazali zube protivniku i jasno stavili do znanja da neće biti lak plen.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Prema podacima na specijalizovanom sajtu za transfere „Transfermarktu“, tim Crvene zvezde vredi 73,03 miliona evra, a Jang bojsa 56,45 miliona evra. Što znači da je šampion Srbije skuplji za čak 16,5 miliona evra, te je jasno zbog čega kladionice izdvajaju crveno-bele kao blage favorite.

Najskluplji igrač švajcarskog kluba je Kastriot Imeri, vezista čija je vrednost šest miliona evra. Koliko je bitan za igru Jang bojsa govori i to što na dresu nosi broj 10, a redovan je i u reprezentaciji Švajcarske.

Ipak, njegov nastup na ovom duelu je pod znakom pitanja zbog povrede. Prate ga napadač Mešak Elija i Darian Males koji ima srpski pasoš (5 miliona). Štoper Mohamed Kamara (4,2) i napadač Sedrik Iten (4) kompletiraju pet najskupljih fudbalera Jang bojsa.

Foto: Starsport

Najvredniji fudbaler Zvezde prema „Transfermarktu“ je 30-godišnji Mirko Ivanić, procenjen na devet miliona evra. Drugi na listi vrednosti je Osman Bukari (6,5 miliona), a ta cifra mogla bi i da raste imajući u vidu da je upravo on bio strelac gola protiv Mančester sitija u prvom kolu.

Pojačanje iz Obale Slonovače Žan Filip Kraso treći je po vrednosti sa šest miliona evra, a odmah iza njega Peter Olanjinka – 5.000.000 evra.

Švajcarci od starta sezone imaju samo dva poraza, jedan u Ligi šampiona i jedan u domaćem šampionatu koji se desio nedavno, te to može da brine Zvezdinog protivnika.

Švajcarci su poraženi tada u 8. kolu od Sent Galena rezultatom 2:1. Vodio je Jang bojs, ali je zatim popustila odbrana prvaka Švajcarske za samo tri minuta, pošto su dvojica rezervista domaćeg tima, Fabian Šubert i Mihailo Stevanović, doneli pobedu Sent Galenu.

Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Čuveni švajcarski medij „Blik“ nije baš toliko oduševljen radom trenera Rafaela Vikija, a i sami su analizirali igru Jang bojsa.

„Da će Jang bojs igrati zatvorenije u Beogradu mogao je da nagovesti finiš poslednjeg prvenstvenog gostovanja Jang bojsa u Cirihu. Odlučio se Rafael Viki da čuva prednost i prepustio inicijativu domaćem timu. Slična će biti i pozicija Crvene zvezde“, smatraju Švajcarci.

BONUS VIDEO Sve je jednostavno kad kombinuju Tadić i Džeko

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar