Foto:Fudbalski savez Srbije

Srpski fudbal je stalno valjanje u blatu.

Superliga Srbije trebalo bi da počne 29. jula, a elitno takmičenje zemlje koja daje dva predstavnika u Ligi šampiona i čak pet u Evropi u ovom trenutku deluje kao potpuna sprdnja, loš vic koji pričaju pijanci ispred dragstora i samo se oni tome smeju.

Jer, kako drugačije nazvati ligu u kojoj se desetak dana pred početak šampionata ne zna ni koliko će klubova brojati, ni koji je raspored, ni po kom će se sistemu igrati.

Iako je trebalo da takmičenje broji 16 klubova koji će igrati po dvokružnom bod sistemu, pre nego što se podeli na plej-of i plej-aut, jedna odluka FSS-a napravila je pravi haos.

PROČITAJTE JOŠ

Odluka da se fudbalski klub Kolubara kazni oduzimanjem devet bodova što je značilo automatsko ispadanje u niži rang obila se o glavu vrhuški u savezu, jer je klub iz Lazarevca podneo žalbu koju je UEFA usvojila, pa je čitav slučaj prosleđen Sportskom sudu za arbitražu (CAS) u Lozani koji će doneti konačno odluku 21. jula i koja će biti obavezujuća i za organe u Srbiji.

Upravo je za 21. jul zakazan žreb takmičenja za koje još uvek nije poznat sastav timova, pa ćemo imati jednu potpunu bizarni situaciju, da ćemo u istom danu saznati da li će Kolubara igrati u eliti, a onda se prema tome krojiti i kompletan sistem i redosled odigravanja mečeva.

Ovakav razvoj situacije teško je pronaći i u amaterskom fudbalu jer se i na tom nivou takmičenja u razumnom roku uoči sezone napravi sistem takmičenja.

To znači da će ukoliko CAS presudi u korist Kolubare nastati potpuni galimatijas, a prema informacijama koje su dospele do javnosti, rešenje je da se klub iz Lazarevca prilkjuči trenutnom sastavu Superlige.

Foto: Starsport

Solomonsko rešenje bi trebalo da bude da se igra sa neparnim brojem klubova što će rezultirati da jedan tim uvek bude slobodan, što još do sada nismo videli.

Pored toga, nepoznato je i da li će plej-of ili plej-aut imati devet klubova, a to što nema rasporeda posebna je priča.

Znamo parove svih liga u Evropi koji će početi mnogo kasnije od naše, ali se u Srbiji ne zna ništa, jer se čeka da CAS preseče gordijev čvor kao bi se uopšte znalo ko će da igra.

Da haos bude kompletan, postoje još dva moguća scenarija rešenja slučaja Kolubare koja će izvesno dobiti presudu u svoju korist.

Odnosno, postoji mogućnost da se naknadno izbaci jedan tim kako bi ostalo 16 klubova.

Gledajući tabelu, ispada da bi onda Radnik iz Surdulice morao u niži rang, jer bi po tabeli posle 37. kola bio ispod crte. Ipak, klub sa juga Srbije je svoj baraž sa Grafičarem pošteno dobio i nema nikakve logike naknadno ga slati u Prvu ligu Srbije.

Treća ideja je da se liga proširi pa da ima 18 klubova. Nikakvo čudo da se to dogodi, jer je slično rešenje doneto za sezonu 2020/21, kada je pod izgovorom problema sa korona virusom odlučeno da se liga proširi na čak 20 klubova.

Foto:Marko Djokovic/Starsport

Jedini problematičan detalj kod odluke da se liga širi na 18 klubova je što bi taj poslednji „akter“ morao da bude ubačen u šampionat dekretom. A, FSS ima diskreciono pravo, prema svom statutu, da izabere klub kojeg će da nagradi plasmanom u Mozzart Bet Superligu. To uopšte ne mora da bude ni Grafičar, ni Inđija, koji su igrali u baražu.

Tragedija u čitavoj priči jeste da je ovo drugi put uzastopno da se sistem takmičenja i broj klubova lomi pred početak sezone.

I pre godinu dana kada je prema mnogo ranije utvrđenom rasporedu trebalo da se liga smanji na 14 klubova, jedan mig predsednika Srbije koji se zbog te odluke iznervirao jer se eto grade silni stadioni, bio dovoljan da se kršeći se statud FSS-a, sistem vrati na 16 timova nakon roka koji je po tom pravilniku bio dozvoljen.

Dakle, tri od poslednje četiri sezone, pravila su menjana u hodu bez jasne strategije već pod pritiskom različitih interesa iili jednostavno zbog diletantskih odluka.

Umesto da se na iskoraku reprezentacije i dobrih rezultata u Evropi klubova postave temelji, u Srbiji je nastavljen fudbalski cirkus.

Novo kolo, nova sreća.

BONUS VIDEO Svi golovi i asistencije Džuda Belingema u Bundesligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar