Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Fudbaleri Milana plasirali su se u polufinale Lige šampiona remijem sa Napolijem 1:1 u revanšu četvrtfinala takmičenja.

Meč na stadionu „Dijego Maradona“ obeležili su maestralan trk i asistencija Rafaela Leaa, dva promašena penala, jedna sporna situacija i činjenica da je Milan u proteklih mesec dana tri puta bio rak rana za Napoli (dve pobede i remi).

PROČITAJTE JOŠ:

Milan se prvi put našao u polufinalu Lige šampiona još od 2007. godine kada je na svom putu u kvalifikacijama imao i Crvenu zvezdu.

Zasluženo je dotle stigao sa dva gola u dva meča, dok ni Lučano Spaleti, ni njegovi igrači ne pokazuju istu dominaciju na terenu kakvom su u italijanskom prvenstvu stvorili veliku prednost.

Ništa od toga se nije videlo u utakmici gde su strelci bili Olivije Žiru i Viktor Osimen, zbog čega je Kviča Kvarackelija ispao tragičar pošto je promašio penal koji je Napoli mogao da odvede u produžetak. U drugom meču večeri, Real Madrid je pobedio Čelsi sa 2:0, pa sa još dva gola iz prvog susreta overio plasman u svoje polufinale, gde čeka pobednika dvomeča između Sitija i Bajerna.

Prvo poluvreme meča u Napulju pripalo je Milanu rezultatski, Napoliju igrački, a Rafaelu Leau na svaki drugi način. Domaći tim je od prvih minuta pokazivao želju da nadoknadi minus od jednog gola iz prvog meča u Lombardiji.

Stefano Pioli se odlučio za oprobanu taktiku i postavu koja je dvaput u prethodnih nekoliko nedelja već pobeđivala tim Napolija.

Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

„Rosoneri“ su sa 1:0 u Ligi šampiona i 4:0 u prvenstvu nadigrali rivala pred revanš, ali Napoli je u prvih desetak minuta imao tek nekoliko kornera.

Mateo Politano je imao dva solidna šuta pored gola, a David Kalabrija i Rade Krunić su dobro čuvali Kviču Kvarackeliju.

I baš nakon što je Politano drugi put gađao pored leve stative gola Milana, na drugoj strani je Mario Rui neoprezno pokupio Rafaela Leaa.

Lopta je stigla do Brahima Dijaza koji je imao opasnu šansu za gol, driblao je i izgubio prednost, a onda se začuo sudijski zvižduk.

Foto: EPA-EFE/CESARE ABBATE

Isprva nije bilo jasno zbog čega, a onda je ponovljeni snimak pokazao koliko je start Ruija bio zakasneo i užasan, pa je Šimon Marčinjak svirao penal.

Olivije Žiru je u 22. minutu namestio loptu na belu tačku i gađao u golmana Aleksa Mereta. To je bio prvi odbranjen penal Milanu još od istanbulskog finala 2005, ali taj promašaj nije zanimao raspoloženog Leaa.

Zjelinski je u 26. minutu imao solidan pokušaj za pogodak, a samo dva minuta kasnije Meret je opet spasao Napoli.

Tonali je presekao loptu, dodao je Benaseru, ovaj odigrao dupli pas, pre nego što je Sandro proigrao Žirua. Bacio se Meret i nogom uspeo da skine skoro pa stopostotnu priliku.

Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Napoli je nakon toga ostao bez Ruija i Politana, zamenili su ih Olivera i Lozano, a upravo je Irving bio u dobroj šansi u 36. minutu.

Tada ga je baš Leao pokupio u svom kaznenom prostoru i Marčinjak se konsultovao sa VAR sobom, ali nije dosudio penal, pa se Leao provukao samo sa kornerom.

To kao da mu je dalo motivaciju za ono što će uraditi na kraju prvog poluvremena. Uzeo je loptu na svojoj polovini, istrčao bar šezdesetak metara pre nego što je probio levi bok i odatle namestio gol Žiruu kom je na petercu ostalo samo da gurne loptu u mrežu za 1:0.

Napoli je otišao na poluvreme sa golom minusa iz prve i još jednim minusa iz druge utakmice, pa je Kvarackelija u 37. sekundi nastavka iz dobre situacije gađao preko prečke iskosa.

Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Isti igrač je do isteka sat vremena igre imao sjajan dribling kroz dvojicu igrača Milana i onda još jedan šut preko gola, ali golman gostiju nije morao da se znoji.

Milan je nastavio da se brani sasvim dobro, Kvarackelija je na levom krilu bio udvajan i nije mogao da uradi gotovo ništa.

Nije uradio ni kada je sudija Marčinjak na isteku 80. minuta pokazao opet na belu tačku zbog igranja rukom Fikaja Tomorija.

Tomori jeste bio u padu kada ga je lopta pogodila u ruku, ali je Marčinjak bio neumoljiv, što se ne može reći za Kvarackeliju.

Namestio je loptu na penal, šutirao je ulevo i čuvar mreže Milana mu je odbranio udarac i načinio ga tragičarem.

Napoli je u još dve situacije imao priliku da postigne pogodak do kraja, ali ni Olivera, ni Mesijas nisu uspeli da pogode metu, Osimen jeste glavom u 93. minutu na centaršut Raspadorija, pa će Milan svejedno otići na pobednika dvomeča Intera i Benfike, gde „neroazuri“ imaju 2:0 posle prvog meča.


Napoli – Milan 1:1 (0:1) (prvi meč 0:1)

(Osimen 90+3 – Žiru 43)

Stadion: Dijego Maradona, Napulj; Glavni sudija: Šimon Marčinjak; Pomoćnici: Sokolnicki, Listkijevič, Niberg;

Napoli: Meret – Di Lorenco, Rahmani, Žuan Žezus, Rui – Ndombele, Lobotka, Zjelinski – Politano, Kvarackelija, Osimen; Trener: Lučano Spaleti.

Milan: Mainjan – Tomori, Kjaer, Kalabrija, Ernandez – Tonali, Krunić – Leao, Benaser, Dijaz – Žiru; Trener: Stefano Pioli.


Napoli - Milan 1:1 (0:1); Čelsi - Real Madrid 0:2 (0:0)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare