Foto: Starsport

Crvena zvezda završila je takmičenje u Ligi šampiona kao najlošiji tim grupne faze, a tumbanje i lutanje trenera ne bi izdržali ni jači timovi

Barak Bahar bi mogao da dobije i crveni karton od uprave kluba, mnogo pogrešnih poteza povukao je izraelski stručnjak u Crvenoj zvezdi. To se vidi i po rezultatima, ali i u samoj igri koja je i dalje prilično neubedljiva, a više je razloga za to.

Otkako je Bahar došao, pratila ga je fama kao da je, u najmanju ruku, na crveno-belu klupu stigao Žoze Murinjo iz najboljih dana. Po ko zna koji put se pokazalo da je pritisak neverovatan kada vodite dva najveća srpska tima i da mnogi ne mogu to da izdrže i da urade šta treba u skladu s očekivanjima.

I jeste, neko će reći da jedan Mančester junajted nije prošao grupu Lige šampiona, i da onda nije neuspeh kada i Crvena zvezda završi takmičenje u grupnoj fazi, za kraj je poražena od Mančester sitija sa 3:2 na „Marakani“.

PROČITAJTE JOŠ

Ali… I jedan Antverpen je pobedio Barselonu sa 3:2 u poslednjem kolu, i jedan Kopenhagen, čiji tim (66,3 miliona evra) prema Transfermakrtu vredi manje od šestostrukog uzastopnog srpskog prvaka (73,03), prošao je u osminu finala u konkurenciji tog Junajteda, Bajerna i Galatasaraja.

Iako su u fudbalu rezultati (skoro) sve, pogotovo na evropskoj sceni, nije fokus to što je klub iz Ljutice Bogdana ove sezone najgori u elitnom takmičenju, sa samo jednim bodom. Po dva su uzeli Union Berlin, Sevilja, pomenuti Antverpen tri…

Poenta priče je šta tačno radi Barak Bahar? Da li i on sam zna? Ko čini startnih 11 Crvene zvezde, u kojoj formaciji igraju, kada je poslednji put istih 11 igrača počelo dve utakmice zaredom? Zašto se igrači guraju na potpuno neprirodne pozicije? Zašto Piter Olanjinka kao krilo (ili napadač) ide na takozvanog krilnog beka, zašto Srđan Mijailović kao zadnji vezni igra desnog beka ili štopera?

Toliko je pitanja bez odgovora, a Bahar bi morao da ih ima pošto je doveden kao najskuplji trener u istoriji crveno-belih sa isto tako skupim saradnicima.

Iako uzorak može da se uzme iz tri takmičenja, Zvezda u Ligi šampiona je samo dve od šest utakmica grupne faze počela u istom sastavu, ali ne i u istoj formaciji. Odbrana je takođe na samo dva od šest mečeva bila u istom sastavu, a o istoj formaciji u LŠ teško je govoriti.

Jedno je igrati moderno i prilagođavati se zadacima na terenu, te menjati u hodu prema potrebama rezultata i utakmice neke stvari, ali je nešto skroz drugo kada tim izgleda bez prave ideje. Kako onda neka ekipa može i da pruži dobre partije u kontinuitetu, i to na najvećoj sceni? Teško…


SASTAVI CRVENE ZVEZDE U LIGI ŠAMPIONA

Crvena zvezda – Mančester sitija 2:3; Glazer – Điga, Spajić, Dragović – Nedeljković, Kanga, Mijailović, Olanjinka – Hvang – Bukari, Endiaje

Jang Bojs – Crvena zvezda 2:0; Glazer – Nedeljković, Điga, Dragović, Rodić – Mijailović, Stamenić, Hvang, Ivanić – Bukari, Endiaje.

Crvena zvezda – Lajpcig 1:2; Glazer – Điga, Dragović, Rodić – Mijailović, Kanga, Hvang, Lučić – Ivanić, Bukari – Kraso

Lajpcig – Crvena zvezda 3:1; Glazer – Điga, Dragović, Rodić – Mijailović, Stamenić, Hvang, Mitrović – Ivanić, Olanjinka – Endiaje

Crvena zvezda – Jang Bojs 2:2; Glazer – Mijailović, Điga, Dragović, Rodić – Stamenić, Hvang – Bukari, Ivanić, Mitrović – Endiaje

Mančester siti – Crvena zvezda 3:1; Glazer – Điga, Dragović, Rodić – Mijailović, Stamenić, Hvang, Mitrović – Ivanić, Bukari – Endiaje


Jedini pravi desni bek je supertalentovani Kosta Nedeljković, i u startnih 11 dobio je šansu samo na poslednja dva meča. Pre toga se neuspešno eksperimentisalo sa Mijailovićem po desnoj strani – ili kao bek ili da pokriva ceo bok – bilo je loše.

Prava je šteta što Nedeljković, koji je i tokom letnjih priprema pružao zapažene partije, nije ranije dobio priliku da igra na poziciji koja je deficitarna u srpskom fudbalu. Pokazao je da može da se nosi sa najboljima i da je ne samo budućnost, već sadašnjost i Zvezde, i vrlo izvesno reprezentacije i to uskoro.

Foto: Starsport

Odbrana je bila ili sa trojicom u liniji, na primer Điga – Dragović – Rodić, na gostovanjima u Mančesteru i Lajpcigu, kada je celu levu stranu pokrivao Stefan Mitrović, takođe prilično neuspešno. Posle je potpuno nestao iz Baharovog prvog plana.

Na toj, očito kritičnoj poziciji, špartao je i Vladimir Lučić, takođe ofanzivac po vokaciji, odnosno Piter Olanjinka na oproštaju od elite.

Uroš Spajić, nekada reprezentativac, takođe je tek u smiraj jeseni počeo da dobija minutažu, dok je Miloš Degenek potpuno skrajnut, iako se vratio na Marakanu po Baharovoj izričitoj želji.

O tome da Jovan Mijatović treba, i apsolutno zaslužuje, mesto u startnih 11 ispred Šerifa Endiajea teško da više treba govoriti…

Foto: Starsport

Znate li koliko je talentovani ofanzivac Uroš Kabić, koji je doveden letos iz Vojvodine za 800.000 evra, odigrao ove sezone pre nego što je dobio poslednjih 12 minuta protiv Mančester sitija u drugom poluvremenu? Odgovor je 157 minuta ukupno u Superligi (37 minuta na tri meča) i Kupu Srbije (120 minuta na dva meča), ni dve cele utakmice… Što se kaže – da oseti teren protiv evropskog prvaka za kraj.

Na delu se bolno pokazalo da toliko lutanja i tumbanja tima i formacije, odnosno pomeranja na terenu ne bi izdržale ni mnogo kvalitetnije ekipe od srpskog šampiona.

Ne tako davno su najvatrenije Zvezdine pristalice skandirale „Barak Bahar – žuti karton“, zbog zalaganja, načina igre, na kraju i rezultata njihovog voljenog kluba. Tada je Bahar ostao trener crveno-belih, prema izvorima bliskim klubu, upravo su „delije“ insistirale da ostane, a zamerke su bile na račun zalaganja, partija i ponašanja igrača.

Ipak, sada bi Barak Bahar mogao da dobije i crveni karton, samo ne od navijača nego od čelnika kluba, iako će Zvezda kako se bliže (i prolaze) politički izbori po svemu sudeći opet na vrh Superlige. Osim ako večiti derbi u Humskoj 20. decembra ne bude demantovao proroke…

Skupoceni izraelski stručnjak nije doveden da odbrani titulu ili osvoji trofej Kupa, već da se napravi iskorak u Evropi, što podrazumeva prolaz u Ligu Evrope iz grupe Lige šampiona ili u najboljem slučaju nokaut fazu elitnog takmičenja.

I da, verujemo da nema ko ne razume strašnu situaciju u Izraelu, tragedija koja pogodi bilo koju zemlju zahvaćenu ratom ne može i ne treba da se meri sa bilo čim. Jasno je samo da Bahar odavno glavom nije u Beogradu, a surovi profesionalizam današnjeg sporta to teško može da istrpi…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare