Košarkaši Virtusa iz Bolonje pobedili su Partizan 88:84 u meču 25. kola Evrolige u svojoj Segafredo areni.

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Borbeni mentalitet nije doneo pobedu timu Željka Obradovića kom je falilo da se upali jedna napadačka varnica od koje bi sve krenulo. Partizan ih je u Bolonji imao dve – Džejmsa Nanelija i Aleksu Avramovića, ali je odbrana pala kad to nije smelo da se desi.

PROČITAJTE JOŠ:

Virtus je uglavnom vodio, Partizan se tokom većeg dela meča dobro branio u pozicionom napadu, a onda gubio koncentraciju u prekidima i kontrama. Upravo to će na neki način doći na naplatu kad se na trojku digao i pogodio je Ife Lundberg za 82:81 u poslednjem minutu meča.

Kad se tome doda slabiji napad Partizana, ne treba da čudi što je Virtus u jednom trenutku imao i 12 poena prednosti. Iako je pobednik odlučen u četvrtoj, Partizan je meč mogao da prelomi u finišu treće četvrtine kada su Avramović i Panter začas istopili dvocifreni minus italijanskog tima.

Virtusu je tada ušla voda u uši, Belineli nije pogađao, a Partizan je nedovoljno kažnjavao greške i strah rivala, pa je tek u završnici susreta ubacivao poene i imao 77:71. Do kraja su ostala tri minuta, a Italijani su uspeli da se iščupaju. Lundberg i Kordinije su za minut ubacili šest poena i vratili meč u egal.

Balša Koprivica je poentirao za dva, Smailagić je ubacio dva penala za 81:79 na 50 sekundi pre kraja i to nije bilo dovoljno. Lundberg je bio precizan za tri, a pobedu su sa penala potvrdili Abas i Belineli.

Foto: Michele Nucci/IPA Sport/ipa-agen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Virtus je predvodio Marko Belineli u prvom poluvremenu, ali je u drugom palicu preuzeo Lundberg i na kraju završio kao najbolji pojedinac u svom timu sa 20 poena. Belineli je imao 20, a Isaija Kordinije 12.

U Partizanu je Panter imao 22 poena, Džejms Naneli je završio sa 18 poena, od čega većina u četvrtoj četvrtini, dok je jedina konstanta bio Avramović koji je imao 16 poena. Podbacio je Pi Džej Doužer koji je imao deset poena, ali i četiri izgubljene lopte od 12 Partizanovih.

Prvi minuti prošli su u tvrdoj igri na obe strane, sve dok se „dizne“ nisu malo otvorile šutevima Alekse Avramovića.

Džejlin Smit je ubacio četiri poena posle kojih je Avramović vezao dve trojke. Da Smailagić nije promašio oba slobodna bacanja, Partizan bi imao i veću prednost od 10:8 na sredini prve četvrtine.

Marko Belineli i Danijel Heket su držali Virtus u igri svojim šutevima za tri, ali je bilo dobro što Partizan od starta igra čvrstu odbranu. Problem su bile neke od grešaka u napadu i izgubljene lopte zbog kojih je trener Željko Obradović imao razloga za nervozu.

Foto: Michele Nucci/IPA Sport / ipa-ag / IPA / Profimedia

Gde je Aleksa stao, tu je nastavio Kevin Panter koji je svojim poenima i asistencijom za trojku Džejmsa Nanelija, održavao prednost Partizana do kraja prve četvrtine.

Međutim, pad u odbrani i mala dekoncentracija kod Bruna Kabokla, značili su poene uz faul za Ifea Lundberga 0,9 sekundi pre isteka prve četvrtine.

Lundberg nije pogodio dodatno slobodno bacanje, pa je deset minuta okončano u potpunom egalu – 19:19.

Druga četvrtina počela je boljim šutem Virtusa i poenima Džordana Mikija, da bi posle trojke Avudu Abasa italijanski klub imao 28:23.

Foto: Michele Nucci/IPA Sport / ipa-ag / IPA / Profimedia

Pi Džej Doužer se u tim momentima razigravao i videla se želja da se pokaže u boljem svetlu nego protiv Monaka. Jedan dobar prodor, pa ukradena lopta i pas za Nanelija, njegovim saigračima je malo falio šut da bi preokrenuli protiv Virtusa koji je vodio na sredini druge četvrtine sa 28:27.

Šengelija je ubrzo slobodnim bacanjem i trojkom doneo svom timu +5, ali je Partizan uzvratio mini-serijom od četiri poena. Bila bi ta serija možda i veća da su arbitri dosudili Abasu nesportsku ličnu kada je udario u lice Frenka Kaminskog.

Obradović je tada tražio čelendž, sudije su procenile da Abas nije napravio namernu ličnu, a Kaminski je promašio bacanja, pa su Koprivica svojim poenima iz reketa primakli svoj tim na poen minusa.

Smailagić je igrao dobru odbranu na Šengeliji, ali je Virtus ostao u prednosti do poluvremena jer Beograđani nisu znali da iskoriste činjenicu da je tim iz Bolonje izgubio čak 11 lopti.

Foto: Michele Nucci/IPA Sport / ipa-ag / IPA / Profimedia

Partizan je imao četiri, ali je u završnici propustio tri napada za preokret i Virtus je na poluvreme otišao sa 35:31 posle dobrog floutera Heketa.

Ta prednost je delovala još i dobro kad je počelo drugo poluvreme i kada se raspucao Marko Belineli. Aleksa Avramović je ubacio trojku, pogodio uz faul i asistirao Kaminskom u prvih nekoliko minuta nastavka i sve to nije bilo dovoljno za učinak Belinelija.

Italijan je pogađao trojke, asistirao Danstonu i uz ofanzivni skok Šengelije, doneo Virtusu deset poena prednosti – 51:41.

Partizan je tek na kraju smanjio zaostatak i to kad je najmanje delovalo da će se desiti. Smailagić je faulirao Pajolu i dobio tehničku zbog prigovora, iako je prekršaj bio sporan.

Foto: Michele Nucci/IPA Sport / ipa-ag / PA Images / Profimedia

Pajola je bio polovičan sa linije bacanja, a Kevin Panter je odmah u sledećem napadu na drugoj strani pogodio trojku uz faul za 62:56.

Uslugu Partizanu učinio je i Džordan Miki koji je promašio zakucavanje, a onda na drugoj strani faulirao Avramovića kad je Aleksa već pogodio polaganje.

Partizan je tada prišao na četiri poena zaostatka, a Kevin Panter je svojim pogotkom sa poludistance kaznio novi promašen zicer Mikija u ranoj fazi četvrte deonice za 62:62.

Igralo se u egalu sve dok Džejms Naneli nije uzeo loptu u svoje ruke. Neke naivne greške Doužera mogle su papreno da koštaju Partizan, da Naneli nije ubacio trojku, a onda i pogodio uz faul na četiri minuta pre kraja.

Partizan je otišao na 75:70 što je u ovako tvrdoj utakmici bilo značajna prednost, ili se tako bar činilo. Virtus je to brzo demantovao.

Lundberg je počeo da pogađa i pronalazi rešenja za, dotle čvrstu odbranu crno-belih koji su poklekli na kraja kada su primili trojku.

Imao je Partizan šansu i dalje, sve dok Abas nije ukrao loptu na ubacivanju od Doužera ka Naneliju za kucanje i 86:81 na manje od deset sekundi pre kraja.

Nakon svega toga dalekometna trojka Pantera za 86:84 nije značila mnogo jer je do kraja ostalo svega nekoliko sekundi.

Obradovićev tim je tako ostao nedorečen u napadu, a nekonstantan u odbrani i to je platio 13. porazom u 25 utakmica, pa ostaje na 11. mestu tabele u Evroligi, dok je Virtus sa 16:9 na trećoj poziciji.

Evroliga 25. kolo

Četvrtak:

Baskonija – Makabi 92:82

Bajern Minhen – Olimpijakos 72:76

Real Madrid – Asvel 86:79

Petak:

Anadolu Efes – Olimpija Milano 79:73

Crvena zvezda – Barselona 76:85

Monako – Fenerbahče 76:69

Virtus Bolonja – Partizan 88:84

RASPORED PARTIZANA U EVROLIGI DO KRAJA

26. kolo, 8. februar

Partizan – Bajern 20.30

27. kolo, 29. februar

Partizan – Efes 20.30

28. kolo, 8. mart

Armani – Partizan 20.30

29. kolo, 14. mart

Barselona – Partizan 20.30

30. kolo, 19. mart

Partizan – Baskonija 20.30

31. kolo, 21. mart

Partizan – Real 20.30

32. kolo, 28. mart

Partizan – Olimpijakos 20.30

33. kolo, 4. april

Alba – Partizan 20.30

34. kolo, 12. april

Partizan – Valensija 20.30

Standings provided by Sofascore

Virtus – Partizan 88:84 (19:19, 16:12, 27:27, 26:26)

Dvorana: Segafredo arena, Bolonja; Gledalaca: Oko 10.000; Sudije: Lotermozer, Pukl, Travicki;

Virtus Bolonja: Kordinije 12, Lundberg 20, Belineli 20, Pajola 3, Šengelija 8, Heket 7, Miki 4, Danston 7, Abas 7; Trener: Luka Banki.

Partizan: Smit 6, Ledej 0, Avramović 16, Koprivica 4, Panter 22, Smailagić 6, Naneli 18, Doužer 10, Ponitka 0, Kaminski 2, Kaboklo 0; Trener: Željko Obradović.

Virtus Bolonja - Partizan 88:84 (19:19, 16:12, 27:27, 26:26)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare