Već pet ekipa promenilo je stratege u elitnom takmičenju za nepuna tri meseca. Koliko je sve drugačije ove sezone svedoči i to da je prošle smenjeno samo dva trenera za celu sezonu, a verovatno je najveće iznenađenje odlazak Dimitrisa Itudisa iz Fenerbahčea

Samo su Crvena zvezda i Panatinaikos promenili trenera u toku sezone 2022/2023. kada je reč o evroligaškim klubovima. Srpski prvak je posle lošeg starta i učinka 1-6 rešio da prodrma ekipu dovođenjem Duška Ivanovića umesto Vladimira Jovanovića.

PAO je izdržao nešto duže, Dejan Radonjić je u Atini bio do februara ove godine i učinka 8-16 kada ga je nasledio Hristos Serelis, ali je bilo jasno da se neće zadržati, jer je letos na klupu „zelenih“ stigao Ergin Ataman.

Potpuno je drugačija slika ove takmičarske godine (2023/2024), u toku iste su već četvorica trenera smenjena, a sve je počelo odlaskom Serđa Skariola iz Virtusa i pre nego što je Evroliga počela. Na njegovo mesto došao je Luka Bjanki i čini se da je klub iz Bolonje napravio pravi potez, jer italijanski tim igra fantastično i nalazi se u vrhu tabele sa učinkom 10-4.

PROČITAJTE JOŠ

Drugi su promene pravili posle serije loših rezultata i onih daleko od očekivanja, kao što je slučaj bio sa Crvenom zvezdom. Tim sa Malog Kalemegdana je tako u godinu dana dobio i trećeg stratega, pošto je Janis Sferopulos 22. oktobra zvanično zamenio Duška Ivanovića nakon turbulentnog početka sezone.

Slavni crnogorski trener je otišao zbog tri vezana evroligaška poraza, pobedio je samo Asvel na startu, pa je poznati grčki stručnjak parafirao dvogodišnji ugovor sa crveno-belima. Radio je kao asistent u PAOK i Olimpijakosu više od decenije, bio je prvi trener Kolosa, ali i pomoćnik u CSKA iz Moskve i Hjuston Roketsima, da bi od 2012. nadalje bio prvi trener Panioniosa, Olimpijakosa i Makabija iz Tel Aviva. Osvojio je dve titule u Grčkoj, tri u Izraelu, Kup Izraela, dok je bio i najbolji trener u grčkom prvenstvu 2015, a dvaput je nosio isto priznanje u Izraelu i iza sebe ima dva finala Evrolige.

„Veoma sam počastvovan što sam postao trener Crvene zvezde. Za mene je važno da budem deo porodice. Možemo da ostvarimo velike stvari, ali samo zajedno – klub i navijači koji su fantasitčni. Znam kako da nastavimo sve, uradićemo dosta stvari, idemo korak po korak, ali najvažnije je da igrači shvate šta želim od njih, ali i da igra ne trpi. Najvažnije je da tim ostane zajedno i da se bori“, rekao je Sferopulos po dolasku.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada je Duško Ivanović napustio Zvezdu, nekako se samo čekalo da se četvrti put vrati na klupu Baskonije sa kojom je čak tri puta bio prvak Španije. I šok terapija posle smene Đoana Penjaroje odmah je dala rezultate, pošto je Ivanović napravio fantastičan niz od sedam pobeda u osam utakmica i ekipu iz Vitorije lansirao u plej-of zonu Evrolige.

Zato je najveće iznenađenje bio odlazak Dimitrusa Itudisa iz Fenerbaheča posle nezadovoljavajućih 6-7 u tekućoj sezoni. Pričalo se da bi Andrea Trinkijeri mogao put Istanbula, ali je na klupu žuto-plavih ipak došao Šarunas Jasikevičus. Da li je smena grčkog i dolazak litvanskog trenera pravi potez, u podcastu „Pick and roll“ na Nova.rs govorili su i bivši srpski reprezentativci Miroslav Berić i Bojan Popović.

„Velika su očekivanja, i jeste i nije iznenađenje, oni su sjajno startovali, imali su 5-1 i onda su vezali tri poraza u Beogradu od Partizana, Zvezde i Makabija, potom i od Virutsa. Možda nisu samo rezultati razlog, možda je i nešto drugo u pitanju što mi ne znamo… Itudis je neko ko će uvek da kaže otvoreno šta ima, a pričalo se već o smeni i očito da je bilo istine. Uloženo je dosta, žele uspeh i to su ti klubovi koji nemaju mnogo strpljenja. Itudis je veliko ime i treba stisnuti petlju da ga smeniš“, smatra Berić.

Šaras je debitovao pobedom protiv Monaka (86:74) i tako produžio maksimalan učinak svog novog kluba kod kuće u Evroligi na 6-0.

Foto: Nova.rs

„Doveli su Jasikevičusa, veliko košarkaško ime i trener koje ima harizmu, pobedili su na startu, ali to ne mora ništa da znači. Videćemo da li će uraditi nešto više nego Itudis, i dalje mislim da razlozi rastanka nisu samo na tereni, tako mi deluje“, dodaje Berić.

Bojan Popović ističe da su se u Feneru prelako odrekli takvog imena kao što je Dimitris Itudis.

„Kad ekipa takvog renomea otpusti trenera takvog renomea, šta očekuju ko će im doći i šta da očekuje taj neko ko dolazi. Znamo sa kakvim sastavom je igrao i protiv Zvezde i Partizana, baš su bili oslabljeni, bez Nika Kalatesa, Marka Gudurića, Dešona Pjera… Na parketu su se nalazili neki igrači koji verovatno ne bi u normalnim okolnostima, možda u turskom prvenstvu zbog ograničenja broja stranaca. Pitanje koliko je Itudis mogao da utiče na sve rezultate i igru, i vrlo moguće da teren nije bio jedino merilo“, zaključio je bivši reprezentativni plejmejker.

I pomenuti Asvel je napravio veliku promenu prvi posle Virtusa, Ti Džej Parker je vezao četiri poraza na startu i došao je kontroverzni Đanmarko Poceko koji je prodrmao francusku ekipu, ali ga očekuje žestoka borba sa Albom da ne bude na dnu tabele. Ti Džej je inače rođeni brat većinskog vlasnika kluba Tonija Parkera, bio je neprekidno u Vilerbanu 10 godina, što kao asistent, što kao prvi trener. Poceko je je poznat i po brojnim skandalima tokom utakmica, neretko je ulazio u žestoke sukobe i rasprave sa sudijama, ali i trenerima. Poceko je u karijeri radio u Orlandini, Palakanestru, Fortutido Bolonji, Dinamu Sasariju i kao asistent u Cedeviti i Olimpiji.


PROMENE TRENERA U EVROLIGI OVE SEZONE

Dimitris Itudis – Šarunas Jasikevičus (Fenerbahče)

Đoel Penjaroja – Duško Ivanović (Baskonija)

Duško Ivanović – Janis Sferopulos (C. zvezda)

Tidžej Parker – Đanmarko Poceko (Asvel)

Serđo Skariolo – Luka Bjanki (Virtus)


BONUS VIDEO „Pick and roll“ s Berićem i Popovićem: U Zvezdi se Teo pita, Doužer je primer kako izgleda jedan košarkaš