Elias Koromilas Foto: Jorge Sanz / Zuma Press / Profimedia

Velika mrlja za najbolja evropska košarkaška takmičenja.

Skandal koji se ne pamti trese Evroligu kao organizaciju, pošto su se pojavile  optužbe na račun dvojice sudija koji važe za među najboljima na starom kontinentu, Ilijasa Koromilasa iz Grčke i Borisa Rižika iz Ukrajine.

Ukrajinski sudija Mikola Ambrosov je javno izgovorio imena dvojice kolega koji su probali da ga podmite i izneo ozbiljne optužbe za dešavanja pre finala Evrokupa između Monaka i Uniksa 2021.

PROČITAJTE JOŠ

Mikola je dobio ponudu od 10 hiljada evra da bi namestio taj meč, navodeći da mu je Boris Rižik, poznato ime u sudijskim krugovima, „šifrovanim putem“ ponudio spomenutu sumu kako bi svirao za Uniks.

Zbog toga se sada oglasila saopštenjem i Evroliga koje prenosimo u celosti.

„U susret nedavno objavljenoj vesti u brojnim evropskim medijima vezanim za navodni incident u kome je sudija podmićen pred drugi meč finala Evrokupa 2021. godine želeli bismo da objavimo sledeće:

Integritet Evrolige i njenih sudija zasniva se na moralnim i etičkim principima koji se izuzetno cene, a tu spadaju iskrenost, čast, poštenje i pouzdanost.

Evroliga ima striktan protokol kojim prati dešavanja na svim utakmicama i garantuje da se igraju u duhu fer pleja pa samim tim ima nultu toleranciju prema mitu i korupciji.

Evroliga pokreće zvaničnu istragu kako bi otkrila šta se desilo i koliko su tačne tvrdnje ukrajinskog sudije Mikole Ambrosova.

Kada se istraga bude završila, Evroliga će svoju odluku javno saopštiti i pokazati sve pronađene dokaze kao i sprovesti sve mere i sankcije protiv odgovornih učesnika“, stoji u saopštenju.

BONUS VIDEO Teško da ćete videti lošije slobodno bacanje od ovog 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare