Foto: EPA-EFE/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU

Prvi put se u istoriji Evrolige desilo da su tri gostujuća tima slavila u prvim mečevima plej-ofa, dok je jedino Real Madrid opravdao ulogu favorita protiv Baskonije.

Madriđani su ostvarili rutinsku pobedu sa 90:74 i nijednog momenta nije se postavljalo pitanje da li će „kraljevski tim“ doći do trijumfa.

Ekipa Duška Ivanovića bez najboljeg igrača, Čime Monekea (povređen), nema puno šanse da se bori sa šampionom Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ

Na poluvremenu je bilo +11, a Real je prebacio u petu brzinu u trećoj četvrtini predvođen Fakundom Kampacom i Džananom Musom i imao je čak +20, a pred poslednjih 10 minuta bilo je +17.

Drugi meč u ovom četvrtfinalu igra se od 21.00 i očekuje se sličan epilog. Baskonija je trenutno van plej-of zone u ACB ligi (16-14) i nalazi se na 9. mestu.

Iznad njih je Manresa (17-13), te će Ivanovićevi puleni morati da se pomuče kako bi stigli do doigravanja. Tamo bi ih potencijalno ponovo čekao Real, koji se nalazi na deobi prvog mesta sa Unikahom.

Možda i najveće iznenađenje napravili su košarkaši Makabija iz Tel Aviva. Izraelci su pobedili u gostima ekipu Panatinaikosa sa 91:87 (26:25, 16:25, 21:20, 28:17) i tako poveli sa 1-0.

Utakmica u Atini je rešena u poslednjem minutu. Rezultat je bio 87:87, nakon toga je za Makabi pogodio Lorenco Braun, a sve je rešeno u narednom napadu kada je Kostas Slukas napravio veliku grešku i loptu dodao direktno u ruke Antonijusa Klivlenda.

Tačku na ovaj meč stavio je Džoš Nibo sa linije za slobodna bacanja.

Svako ko prati Evroligu jedva je čekao okršaj izvrsnih skorera, Kendrika Nana i Vejda Boldvina. Imaju istoriju Amerikanci, jedan je tvrdio da je bolji od drugog, ovaj uzvratio da to nije slučaj… Efikasniji je u prvom meču bio Boldvin (15 poena), ali je meč napustio povređen i moguće da neće igrati u drugom meču u Atini (četvrtak, 20.15).

Nan je duel završio sa osam poena i ukoliko Panatinaikos želi da izjednači, ta brojka mora biti znatno veća.

Izraelski tim su do brejka u ovoj seriji vodili Bonzi Kolson sa 18, Lorenco Braun sa 16 poena, dok je u redovima Panatinaikosa najbolji bio Matijas Lesor sa 22 poena.

Fenerbahče je pobedio u gostima ekipu Monaka posle produžetka sa 95:91, a Najdžel Hejs-Dejvis pokazao je zbog čega glasi za najboljeg pojedinca turskog tima.

Monako je u većem delu utakmice bio u vođstvu, ali je Fenerbahče u završnici uspeo da se vrati i stigne do četiri poena prednosti, a potom i da preko Marka Gudurića propusti priliku da pobedi (81:81).

Nešto kasnije je Olimpijakos srušio Barselonu posle drame sa 77:75.

Najbolji igrač pobedničke ekipe je bio Filip Petrušev koji je meč završio sa 12 pooena i pet skokova i najvećim indeksom od 16 među svim igračima na terenu.

Ipak, propustio je poslednje trenutke utakmice jer je doživeo težak pad posle kog se uhvatio za koleno.

Teren je napustio uz pomoć Nikole Milutinova, a kada se situacija smirila delovalo je da povreda ipak nije ozbiljnija, što je kasnije i potvrđeno. Petrušev će biti spreman za drugu utakmicu.

Najefikasniji u ekipi Olimpijakosa bio je je Najdžel Vilijams-Gos sa 15 poena, dok je Ajzea Kanan dodao 14.

Monako će u petak dočekati Fener od 19 časova, dok će Olimpijakos od 21.00 pokušati da dođe do drugog brejka protiv Barselone.

Cup tree provided by Sofascore

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

BONUS VIDEO Navijači Makabija u Pioniru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar