Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Evroliga je ove godine izgledala potpuno drugačije, nikada nije bila napetija i nikada poslednji mečevi nisu odlučivali o toliko stvari.

Crvena zvezda i Partizan su predstavljali srpsku košarku odlično, iako je ostao žal što i crveno-beli nisu pronašli način da se nađu u Top 8.

PROČITAJTE JOŠ

Loš početak sezone (1-6), sankcije Evrolige (Kampaco igrao tek od marta) i nekoliko poraza u mečevima koji su već izgledali dobijeno koštalo je Zvezdu mesta u Top 8. Partizan je sa druge strane tempirao savršeno formu i u poslednje vreme igra maestralno. Uostalom u poslednja dva kola su pali Monaku na gostovanju, te Real u „Beogradskoj areni“. Pobeda protiv Francuza je uplašila i čuveni „Ekip“ koji je rekao ono što većina misli.

„Bez obzira što će Monako imati prednost domaćeg terena, problem je Arena u Beogradu. To je najgore mesto za gostovanje u Evroligi“, tvrdi „Ekip“.

Sa druge strane, Real je prvi put protiv Partizana primio 100 i više poena, što dovoljno govori da crno-beli predstavljaju ofanzivnu silu od koje mnogi strahuju.

Partizan je upisao 19 pobeda (može i 20. protiv Panatinaikosa), Crvena zvezda je trenutno na 16 (a može i 17. protiv Fenerbahčea). To znači da srpski timovi imaju prosečno 17,5 pobeda, a mogu da stignu do čak 18,5.

Po tom parametru su u Evropi bolji samo španski klubovi (zahvaljujući Realu i Barseloni) sa 19,5 pobeda prosečno po učesniku. Španci doduše imaju četiri učesnika, a bolji u ovom trenutku su još i Žalgiris kao jedini predstavnik litvanske košarke sa 18 pobeda, te Makabi kao predstavnik Izraela sa 19 trijumfa.

Turski predstavnici Fenerbahče i Efes zajedno takođe imaju prosek od 17,5, ali su italijanski na proseku od 14. Grčki timovi (Olimpijakos i Panatinaikos) su na proseku od 17, nemački Bajern i Alba na samo 10,5, dok su francuski Asvel i Monako na 15,5.

Sve ovo pokazuje da po svemu prikazanom da bi za „večite“ moralo da postoji u evropskoj eliti, barem do trenutka dok ruskih klubova nema. CSKA iz Moskve, Lokomotiva iz Kubanja, te Nižnji Novogorod su godinama bili u vrhu ili blizu vrha, a sada je bez njih situacija u Evroligi neuporedivo zanimljivija.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Uostalom još uvek nije poznato kako će izgledati raspored od petog do sedmog mesta, nije poznato ko će sa osmog mesta u Top 8 Baskonija ili Žalgiris i nije poznato ko će završiti ligaški deo na prvom mestu (Olimpijakos ili Real Madrid).

Partizan je ove godine tri puta rušio sopstveni rekord po broju gledaca u Evroligi (trenutni 20.068), dvorana je bila raspodata nedeljama ranije, a trenutno 10 najvećih poseta u istoriji takmičenja upravo ima „parni valjak“.

Zvezda je bila neugodan rival za mnoge rivale, a dolazak u Beograd bio je sve samo ne šetnja. Dolazak u Beograd je verovatno jedan od najtežih zadataka u Evroligi u ovom trenutku i bila bi prava šteta izgubiti to.

Ipak, uvek postoji i druga strana medalje, a to je – tržište. Ekonomski Beograd ne predstavlja toliko atraktivan centar poput Pariza ili Londona (godinama se pokušava da se tamo napravi košarkaški klub), a strast prema košarci je često zanemarljiv faktor u biznis dogovorima gde se sve gleda kroz prizmu profita.

Navijači se nadaju da bi Dejan Bodiroga, kao direktor Evrolige, sada mogao da utiče da Beograd sada manje ili više stalno ima predstavnika u eliti, ali ta odluka je sve samo ne jednostavna.

BONUS VIDEO Kontra Zvezde i zakucavanje koje je preokrenulo prvo poluvreme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare