Košarka bačena u drugi plan.

Foto: Nova.rs, Shutterstock

Partizanov košarkaški ples u Madridu ostaće nažalost upamćen i po prljavim scenama i ponašanju kakvo crno-beli nijednog trenutka nisu zaslužili.

Držao je Partizan čas košarke najtrofejnijem klubu u istoriji Evrolige i na kraju ga igrački potpuno ponizio. Umesto da na kraju čestitaju rivalu i sportski podnesu zasluženi poraz, uspeli su igrači Reala zajedno sa publikom da sve pretvore u skandal neviđenih razmera.

Partizan je na kraju rezultatski pobedio sa 95:80 i poveo sa 2-0 u četvrtfinalu Evrolige, ali posledice tog trijumfa mogle bi da budu katastrofalne.

PROČITAJTE JOŠ

Povreda Dantea Egzuma, suspenzije koje se čekaju, sve bi to moglo da baci u vodu veliki trijumf crno-belih i rezultatski najubedljiviji poraz Reala ove sezone u Evroligi.

„Najcrnji poraz u istoriji kluba“, bio je naslov španske „Marke“, tradicionalno naklonjene Madriđanima koja je pored izgubljene utakmice posvetila značajan deo teksta nesportskom ponašanju svojih igrača i nemoći da na pravi način podnesu poraz.

I upravo je iz te nemoći proistekla sva frustracija ekipe koju su svi već videli na Fajnal-foru, a kojoj se sprema neviđeni debakl i žargonski rečeno popularna „metla“, odnosno ispadanje sa sva tri poraza u plej-ofu.

Kada je na oko pet minuta do kraja bilo evidentno da je Real pred teškim porazom, igrači kraljevskog kluba su se predali, a iz njih je počela da izbija neviđena frustracija. Faulovi su postajali sve grublji, provokacije sve izraženije a sve je kulminiralo na 1:40 do kraja meča. Nakon šro je prvo Vensan Poarije napravio bezobrazan faul, sve je na viši nivo podigao Serhio Ljulj koji je se zaleto na Kevina Pantera i raspalio ga iz sve snage negde u predelu stomaka.

Pantera možete voleti ili ne voleti kao igrača, ali zajednčki osećaj svih pripadnika medija iz čitave Evrope posle meča bio je da je nevetovatno da je neko tako miran i opušten poput Pantera onako odregovao, i da je ono što je uradio Ljulj i što se dešavalo u poslednjih nekoliko minuta prelilo čašu čak i jednom tako smirenom čoveku.

Sve što je posle usledilo teško je smisleno prokomentarisati. Divljački potez Geršona Jabuselea zaprepastio je košarkašku Evropu, a scene tuče postale su glavna priča nakon ove utakmice.

I džabe sad treneru Reala Ćusu Mateu sva izvinjenja upućena igračima Partizana i svi pokušaji da se ono što se dešavalo na terenu podvede pod emocije.

Košarkaši Reala su na terenu pokazali da su sramni gubitnici, jer sve što su radili u završnici meča je vodilo ka pomenutom incidentu.

A šta tek reći za navijače madridskog kluba. Iako nisu uspeli da ispune dvoranu i daju maksimalnu podršku svom klubu, navijači Reala uspeli su prvo dobro da se izblamiraju, a zatim i da nakon svega pokažu najružniju moguću stranu.

Skandiranje „Evroliga mafija“ nakon svake sudijske odluke kojom nisu bili zadovoljni zaista je delovalo smešno. Jedan od klubova koji je zbog svog uticaja najviše protežiran od strane sudija upravo je madridski Real.

Ni neutralni posmatrači ove utakmice nisu mogli da razumeju zašto bi jednom navijaču Reala smetalo suđenje koje je bilo i više nego korektno. Da li zbog navike da u toj dvorani sve sporne odluke idu u korist njihovog kluba ili nedotatka elementarnog poznavanaja igre nije previše važno, ali je zato prilično smešno.

Kevin Panter, Matijas Lesor i Jam Madar Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Ono što je ipak usledilo nakon incidenta je bilo van svake pameti.

Ako je razumljivo da u trenutku uzburkanih strasti zviždiš rivalu i bodriš svoje igrače, teško je razumeti kakav poriv neko treba da ima da bi igrača kojeg iznose sa terena najsramnije izviždao, a onda kao po direktivi počeo da skandiraš ime njegov dželata.

„Jabusele, Jabusele“, grmelo je dvoranom u Madridu dok su Egzuma iznosili sa terena nakon što je bio izviždan, a u čitavoj tuči on bio najveća žrtva iako je u prvom trenutku samo pokušao da smiri stvari.

PROČITAJTE JOŠ

Ni u najvećim i naluđim rivalstvima se ne zviždi povređenom igraču koji nije u stanju da sam napusti teren. To ne rade ni najgori fanovi na svetu.

Jasno je i španskoj javnosti kolika je ovo bila sramota, ali će malo to vredeti crno-belima ako do kraja sezone ne budu mogli da budu kompletni što zbog povreda, što zbog suspenzija.

Tako bi jedan veliki san, koji je polako postajao java, mogao da bude žrtva sramotnog i uličarskog ponašanja jednog kluba kojeg nazivaju kraljevskim.

Zato je na navijačima Partizana da u sledećem meču pokažu da su iznad čitave situacije. Zviždati i otežati igru rivalu treba da bude najdalje što sme da se ode, jer će u suprotnom i sami devalvirati neviđeni uspeh koji je ostvario Partizan.

BONUS VIDEO Strašna tuča košarkaša Partizana i Reala u Madridu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare