Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pažnja čitave košarkaške javnosti što u Evropi, što u ostatku sveta od 24. do 26. maja biće usmerena ka Berlinu, gde će u areni u kojoj mečeve igra Alba biti doneta odluka na pitanje - ko će biti šampion Evrolige u sezoni 2023/2024?

Za trofej najboljeg tima starog kontinenta boriće se dve grčke ekipe – Olimpijakos i Panatinaikos, jedna turska – Fenerbahče – a titulu brani predstavnik Španije i po mnogima najbolja ekipa u u novijoj istoriji elitnog takmičenja, Real iz Madrida.

Madriđani su ujedno najtrofenija ekipa Evrolige sa 11 titula, uz devet drugih mesta, Panatinaikos ima šest titula, Olimpijakos tri a Fenerbahče jednu.

PROČITAJTE JOŠ

No, gledajući samo sezone na kojima je bio fajnal-for, najviše uspeha ima Panatinakos – šest titula, pet ima Real, Olimpijakos tri a Fenerbahče jednu.

Interesantno je da je od svih tih titula osvojenih na fajnal-foru Željko Obradović zaslužan za čak serdam, pošto je jednu osvojio sa Realom (1995), pet sa Panatinaikosom (2000, 2002, 2007, 2009. i 2011), te jednu sa Fenerbahčeom (2017).

Foto: STARSPORT

Program će otvoriti Panatinaikos i Fenerbahče 24. maja od 18 časova.

PAO je sezonu završio kao drugi iza Reala sa 23 pobede i 11 poraza, a sa turskim velikanom je podelio po pobedu – 83:69 za Fener u prvom meču, potom je PAO slavio 74:63.

Panatinaikos je do završnog turnira stigao preko serije sa Makabijem i velikog preokreta, pošto je grčki tim gubio 2:1, ali su uspeli da preokrenu i obezbede mesto u narednoj rundi.

Fener je sa druge strane sa 20:14 bio šesti, izbegao je plej-in, ali je put ka F4 morao da traži preko Monaka. I ova serija je otišla u pet mečeva, a Fener je u neverovatnom petom meču slavio u Francuskoj 80:79 nakon trojke Nika Kalatesa na asistenciju Marka Gudurića 19 sekundi pre kraja meča.

Filip Petrušev Foto: Stefanos Kyriazis/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gudurić će ujedno biti udarna igla Fenera u borbi za finale, ali i za napad na titulu.

Sa druge strane, PAO će se u velikoj meri osloniti na Matijasa Lesora, bivšeg centra Partizana, Kostasa Slukasa, ali i Kendrika Nana, prvog strelca tima.

Pre meča došlo je i do incidenta kada su igrače Panatinaikosa navijači Fenera napali dok su dolazili u hotel.

U drugom polufinalu, od 21.00, snage će odmeriti Olimpijakos i Real iz Madrida. Olimpijakos je do završnog turnira stigao nakon petog mesta u ligaškom delu (22:12), a potom je sa 3:2 izbacio Barselonu, šokiravši Katalonce u petom meču 63:59.

Sa druge strane, Madriđani u Nemačku odlaze sa samo jednim ciljem – odbraniti titulu. Predvođeni Valterom Tavaresom i Mariom Hezonjom, u „kraljevskom klubu“ su sve karte bacili na ovaj trofej, a koliko ozbiljno su ušli u plej-of pokazuje i „čišćenje“ Baskonije u Top 8 fazi.

Finale je na programu u nedelju, 26. maja od 19.00…

Cup tree provided by Sofascore

BONUS VIDEO Fantastični Nikola Jokić vodio Denver do pobede u petoj utakmici polufinala zapadne konferencije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar