Foto: Javier Borrego / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šta je dobro po Zvezdu u porazu od Barselone...

Crvena zvezda je u sedmom kolu Evrolige gostovala Barseloni u “Blaugrani” i domaćin je pobedio rezultatom 86:81. U ekipi crveno-belih nije bilo povređenih Branka Lazića, Adama Hange i Marka Simonovića (i Nemanje Bjelice), dok je Barsa u ovaj meč ušla sa pet pobeda i samo jednim porazom.

U uvodnim minutima, Zvezda je održavala rezultatski priključak zahvaljujući ofanzivnom skoku. Povela je Barselona 13:6 preko Jana Veselog i Nikole Kalinića, kažnivši tako tri nerealizovana napada zaredom beogradske ekpie. Kako njegovi igrači to nisu uspeli, ovu seriju je morao trener Janis Sferopulos da preseče tajm-autom, posle kog je Miloš Teodosić kreirao seriju 6:0. Dve asistencije koje imaju oči za dva zicera, kao i njegovo polaganje naterale su Barsu da zatrazi tajm-aut. Do kraja četvrtine se igralo koš za koš, a Luka Mitrović i Džabari Parker su u tim momentima bili glavni akteri i pokretačke snage Zvezde, odnosno Barselone. Početak druge četvrtine obeležio je pad u igri Zvezde, što je omogućilo Barseloni da preko Vilija Ernangomeza i Parkera kreira dvocifrenu prednost, a gosti su delovali bezidejno i sa manjkom energije (42:25).

Ravno 12 pokušaja je trebalo Zvezdi kako bi ubacila prvu trojku na utakmici. Deficit od 17 razlike koju je Zvezda “istopila” jako dobrom igrom su se desile između dve trojke Nedovića, one prve na meču i one uz zvuk sirene kojom je okončano prvo poluvreme kad je rezultat bio 47:43.

PROČITAJTE JOŠ

Luka Mitrović – dokaz da se zalaganje isplati

Treću četvrtinu krase mini serije oba rivala, gde smo mogli da vidimo smenu dominacije Barsinih bekova i Zvezdinih visokih igrača. Luka Mitrović je ove sezone najkonstantniji igrač crveno-belih, a kako nam brojke ovu tvrdnju potkrepljuju, izdvojio bih zapažanje u oplemenjenju napadačkog arsenala s levim poluhorogom koji tako prirodno deluje kao da ga sam Hakim Olajdžuvon izvodi.

Uspevali sve vreme crveno-beli da se drže na pristojnom zaostatku, ali je i dalje postojao problem i pitanje kako zaustaviti ofanzivno potentnog rivala. U jednom trenutku smo imali priliku da vidimo nešto sporiji ritam utakmice, ali i u takvom okruženju su se na parketu bolje snašli košarkaši Barselone. Tim sa Malog Kalemegdana se opet vraćao sa minus 10 (61:51) i još jednom je dobra odbrana rezultirala zaostatkom od tri poena pred početak poslednje četvrtine (65:62).

Poslednja četvrtina – nervoza, bes i nada

Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Četvrta četvrtina nam je pokazala da je Zvezda tamo gde želi da bude, ali da se u ključnim momentima nije dovoljno koncentrisala. Kad je pred kraj bilo potrebno da se odluči pobednik, celokupna ekipa je ušla u kontraritam što je rezultiralo lošim rešenjima u završnici napada…

Do pred završna tri minuta videli smo da je Rolas Giedraitis pogodio dve trojke i imao jedan prodor, videli smo da su trojke ubacili i Dejan Davidovac i Nedović, videli smo devet asistencija Teodosića. A onda u poslednja tri minuta, Giedraitis je bio na klupi, Davidovac i Nedović nisu bili rešenja u napadu ili uopšte na terenu, a Šabaz Nejpir je šutnuo dve trojke i pogodio tablu i obruč. Sve je opet spalo na na najiskusnijeg Teodosića koji je morao da pribegava šutu za tri poena kako bi održao ekipu u životu (nažalost po Zvezdu šutirao ih je 2/7).

Teo nije mogao ulazom da dođe do poena, a pored problema u napadu imao je i velike muke u odbrani, ali ne svojom koliko krivicom saigrača koji nisu smeli da dozvole da on bude 10 sekundi na preuzimanju centra Barselone Jana Veselog. Upravo je ta serija loših odluka olakšala Barseloni da skloni “glavu sa panja” i odbrani domaći teren.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Dve tehničke greške u odlučujućim momentima su rezultat nervoze i osvešćivanja činjenice da je Zvezda bila veoma blizu ogromne pobede nad velikim rivalom iz Katalonije.

Poraz od Barselone je jedan od onih koji uprkos načinu na koji je završen može da donese mnogo pozitivnog crveno-belima, jer su odigrali veoma dobru utakmicu uz oscilacije koje su karakteristične za renovirane ekipe uoči sezone.

Zvezda jeste tamo gde želi da bude, ali se bolovi rasta i razvoja tima moraju istrpeti, jer instant rezultat nije realan – dovoljno je da bacite pogled na neuporedivo skuplji PAO.

Zvezda pred velikim izazovima, a dve bolne tačke je najviše muče

Sledi duplo kolo Evrolige, a Zvezda će igrati sa ranjenim i izvesno oslabljenim Fenerbahčeom u utorak (20.45), a potom sledi gostovanje Olimpijakosu u četvrtak (20.15) – ni malo lak raspored za ekipu koja se još uvek traži, ali i prilika da igrači pokažu od čega su satkani i da zasluženo nose crveno-beli dres. Odsustvo Hange je nešto što u ovom momentu možda najviše utiče na igru, a Nejpir je druga bolna tačka i ne treba biti stručnjak pa kazati da ne igra dobro. Silna želja ga dovodi u situacije da ono što je loše izgleda još gore, a one stvari koje su dobre, poput pet asistencija, onda ne mogu da dođu do izražaja.

Zvezda je na jednu dobru odluku, na jednog dobrog igrača, na jednu-dve timske partije daleko od toga da postane ekipa koja može da konkuriše za Top 8. Ako postoji nešto što se može nazvati dobar poraz, onda je to bilo ovo protiv moćnog tima iz Katalonije.

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Autor teksta: Viktor Sadiković

Foto: Privatna arhiva

BONUS VIDEO Uživo sa Bojanom Popovićem posle meča Barselona – Crvena zvezda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar