Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Tihi sukob traje godinama, pre svega zbog pokušaja ATP da isključi PTPA iz svega. Ipak, ne da im to nije pošlo za rukom, već se sve više tenisera i teniserka pridružuje drugoj strani.

Udruženje profesionalnih tenisera (PTPA) ne predstavlja protivtežu ATP, već telo koje zastupa samo i isključivo prava igrača i igračica. Takvo telo u tenisu nije postojalo do tada, a svaki načini da se formira su bili naglo ugušeni.

PROČITAJTE JOŠ

Novak je zbog toga po mišljenju mnogih bio i ostao trn u oku Andree Gaudenzija, a PTPA je objavio velika pojačanja.

Tako su se timu pridružili zvanično Ons Žaber (druga teniserka sveta), Paola Badosa (13. teniserka planete), Hubert Hurkač koji je 10. teniser planete, Džon Izner koji zauzima 42. mesto na ATP listi, Betani Matek Sands (američka dublašica), ali i Sajsaj Dženg (kineska dublašica).

„Ova organizacija je zasnovana na uverenju da svaki igrač mora da se poštuje, da se štiti i da im se mora garantovati njihova prava, a PTPA principi će poslužiti kao naš kompas, kako bismo osigurali da živimo u skladu sa tim standardima. PTPA će napredovati samo kroz kolektivni glas, snagu i solidarnost igrača. Spremni smo da se suočimo sa izazovima i prilikama koje predstoje da unapredimo prava svih igrača“, poručio je Vasek Pospišil, jedan od dvojice osnivača.

Drugi osnivač je naravno Đoković, a zanimljivo je da se ove priče nekako uvek reaktualizuju pred početak grend slema, a onda se sledeće dve sedmice povremeno govori i o tome.

BONUS VIDEO Novak Đoković oduševio na Božić