Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Svakoga dana u rijaliti programima, koji se odvijaju uprkos tome što je na snazi vanredno stanje, gledaoci su svedoci nervnih slomova učesnika, njihovih molbi produkciji da ih pusti na slobodu, te pokušajima bekstva u kojima retki i uspeju da pobegnu, jer ne mogu da izađu napolje kada to žele i traže.

O tome kakvi su to “neraskidivi” ugovori koji obavezuju učesnike rijalitija da ostaju unutra i kada zbog svog psihičkog rastrojstva postaju akteri uznemirujućih scena, te da li je pravno osnovano na takav način tretirati ljude, razgovarali smo sa predsednikom Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Savom Manojlovićem, koji za Nova.rs obrazlaže kako se takvim činom krše ljudska prava.

PROČITAJTE JOŠ

“Prema informacijama koje smo dobili od nekih učesnika rijaliti programa, u pitanju su ugovori kojima se vrlo često navode neke sumanute kazne i “penali” koje će učesnik navodno isplaćivati produkciji ukoliko izađe ranije iz rijaliti programa. Prema svedočenju jedne od učesnica u rijalitiju “Parovi” takvi ugovori se potpisuju uz klauzulu da će učesnik morati da plati i do 100.000 evra produkciji. Reč je, međutim, o običnom zastrašivanju učesnika”, tvrdi pravnik i dodaje:

Pravnik Savo Manojlović; Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Takvi ugovori su u tom delu ništavi i niko zbog izlaska iz rijalitija ne može biti dužan da isplaćuje navedene sume novca. Učesnici se dovode u pravnu zabludu i njima se manipuliše. Ne postoji nijedan slučaj da je bilo koji učesnik platio navedenu “kaznu”, niti sud koji bi to dosudio, čak i u ovakvom pravosuđu”, ističe Manojlović.

On objašnjava kako se ugovorima koje učesnici potpisuju pred ulazak u rijaliti, time što im ograničavaju kretanje, krše osnovna ljudska prava.

“Svrha ugovorne kazne je pretpostavljena naknada pretrpljene štete oko koje su se obe strane unapred dogovorile. Ovde, međutim, imate nametanje, od strane jedne jače strane, kazne kojom se unapred drugoj strani ukida jedna Ustavom zajemčena sloboda kao što je sloboda kretanja. To bi značilo da se vraćamo u robovlasnički period i da su učesnici rijalitija postali robovi”, naglašava Savo, koji dalje komentariše da potpis učesnika u ugovoru sa produkcijom ne može da ovlasti nikoga da odlučuje o tuđim životima:

PROČITAJTE JOŠ

“Imamo svedočenja i da nakon potpisivanja navedenog ugovora TV Happy drugoj strani ne da primerak ugovora. Konkterno je poznat slučaj protivpravnog lišavanja slobode učesnice parova Anđeline Nikolić kojoj nije dozvoljavano da izađe iz rijalitija, nakon čega je ova osoba pribegavala samopovređivanju, bila je seksualno zlostavljana, maltretirana i izložena nečovečnom postupanju. Na kraju je bukvalno pobegla iz rijalitija. To je primer najbizarnijeg kršenja zakona. Direktan prenos krivičnih dela na televizijama sa nacionalnom frekvencijom na koje tužilaštvo ćuti”, zaključio je Manojlović.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.