Podeli:
Foto: face to face / FTF Film Stills / Profimedia

Koliko puta vam se dogodilo da na pola nekog filma pomislite da je u pitanju nešto što ste već gledali? Već viđen sadržaj i narativ, a drugačiji glumci. I ne, budite sigurno da niste "utripovali" - u pitanju zaista jeste manje-više, identičan film.

Na listi ispod nalaze se neki veći ili manji filmski hitovi sa istom, ili veoma sličnom premisom i identičnim likovima – od kojih je dovoljno bilo da bude snimljen samo jedan film, ali je ipak nezasiti Holivud rešio da svojoj publici servira oba, verovatno nadajući se da niko neće primetiti.

Bez obaveza – Samo drugarski

U oba filma radnja se vrti oko dva super zgodna prijatelja koji zbog neuspeha svojih prethodnih veza odluče da pređu granicu i pristanu na seks bez obaveza jedno sa drugim. Međutim, stvari nisu tako jednostavne kako su isprva mislili i kada prorade emocije jasno je da tako nešto kao što je neobavezan, drugarski seks ne postoji, navodi “TeenStar”.

Filmski parovi Natali Portman/Ešton Kučer i Mila Kunis/Džastin Timberlejk doneli su nam, u razmaku od samo 7 meseci, ove dve skoro identične romantične komedije, a moramo se složiti da bi jedna sa Milom i Ashtonom bila sasvim dovoljna, jer su njih dvoje takoreći i preživeli ovu priču u stvarnom životu, te su od prijatelja i kolega postali na, iznenađenje svih, supružnici preko noći.

El Dorado – Rio Bravo

Džon Vejn je za samo sedam godina snimio ova dva filma koja se veoma malo međusobno razlikuju. U oba on sa svojim pomoćnicima pomaže šerifu da loše moke strpaju iza rešetaka, pa tako možete pogledati samo jedan od ovih vesterna i shvatićete već i priču drugog.

Napad na Belu kuću – Pad Olimpa

U Padu Olimpa, Džerard Batler je bivši pripadnik specijalnih jedinica, koji sam, svojim rukama uspeva da porazi severnokorejskog teroristu koji je predsednikovu rezidenciju opkolio i iz vazduha i sa kopna. U Napadu Channing Tatum je policajac zadužen da štiti Kongres, koji takođe sam protiv svih uspeva da odbraani i Belu kuću i predsednika u njoj. Identični filmovi složićete se, prikazani samo 3 meseca jedan posle drugog.

Lepotica i zver – Šrek 1. deo

U oba crtaća jedan od glavnih junaka doživi transformaciju (princeza Fiona i Princ) koja menja njegov izgled, ali posle poljupca sa voljenom osobom, dožive novu promenu koja im donosi ljubav. Obe priče sa sobom nose moralnu poruku da ne dozvolimo da nas izgled prevari i da je najbitnije ono što nosimo u srcu.

Željna slobode – Presednikova kći

Svi znamo da ako ste ćerka predsednika SAD-a nemate neku mogućnost da ne živite pod budnim okom javnosti gde se ocenjuje svaki vaš pokret. Dve tinejdžerke, ipak su kako i naslov jednog od filmova kaže, željne slobode, pa kreću u avanturu, ali sve pod budnim okom mladog agenta FBI-a koga tatica angažuje dok one toga isu svesne i naravno, među njima se rađa ljubav.

Sigurno ste pogledali bar jedan od ova dva filma, tako da drugi možete slobodno da preskočite. Filmovi su, inače, prikazani u bioskopima u razmaku od samo 9 meseci.

Mravci – Život buba

Sličnost ova dva crtaća zasniva se na premisi da jedan mrav prevazilazi očekivanja svoje kolonije i sam izabere svoj životni put i prevazilaženja svih prepreka na koje na koje na tom putu nailazi.

Avatar – Pohahontas

Neosporna sličnost i skoro identična priča Diznijevog crtaća i “SF” filma Džejmsa Kamerona najbolje je opisana na slici. Ironija je da je Avatar i sa već poznatom pričom uspeo da postane fim sa najvećom zaradom u istoriji.

Džumandži – Zatura

Oba filma su bazirana na priči o dečaku koji pronalazi društvenu igricu koja ga odvodi u avanturu. A obe igre u oba filma imaju isti koncept – ’Kada jednom počnete, ne možete da stanete’. Takođe se u obe adaptacije porodični odnosi dvojice glavnih junaka, u početku narušeni, na kraju filma menjaju nabolje.

Automobili – Dok Holivud

Skoro indentična priča ispričana u oba fima, kao dokaz da uz izmenjena imena likova i okruženje, publici bezbroj puta možete servirati istu stvar, bez da ona to odmah primeti.

Tor – Princ Egipta

Dva princa u borbi jedan protiv drugoga za presto nakon smrti kralja. Priča stara koliko i vreme, ali jedna u filmskoj adaptaciji nordijskog božanstva, druga kao “Dreamworksov” crtać koja za temu ima biblijski mit o Mojsiju.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.