Podeli:
Foto: Vesna Lalić

Pevačica Romana Panić sa agentom za prodaju nekretnina, Filip Mrkajić, uhapšena je u Australiji zbog korišćenja sofiticiranog sistema kojim su snimali kako ljudi koriste bankomate, a zatim kopirali podatke i bankovne kartice. Njih dvoje su osuđeni na 14 i 12 meseci zatvora, pišu australijski, a prenose domaći mediji. O tome šta pevačicu kao stranog državljanina očekuje u narednom periodu, u ovom slučaju, za Nova.rs govori pravnik Ivan Simić.

Foto:Medija centar Beograd

“Ako su tačni navodi sredstava javnog obaveštavanja, u ovom konkretnom slučaju okrivljena i njen partner su priznali izvršenje ovog krivičnog dela u Australiji i sud im je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 meseci za okrivljenu i 14 meseci za okrivljenog.

PROČITAJTE JOŠ

S obzirom na to da su oboje stranci, praksa je da se izrekne mera proterivanja, stoga, vrlo verovatno da će to biti slučaj i ovde, ali ne želim da tvrdim, jer nisam upoznat sa svim detaljima. Takođe, po dostupnim informacijama, odluka suda u Australiji je konačna jer su žalbe odbijene. Ono što moram da naglasim jeste da u Srbiji nema nikakvih reperkusija po okrivljene s obzirom na to da je delo izvršeno u Australiji gde je postupak sproveden, završen, a kazna će tamo biti i izvršena. Ostaje pitanje, da li i kada će okrivljeni biti deportovani da li odmah nakon sticanja tzv. uslovnog otpusta, ili nakon izvršenja čitave kazne, u kom slučaju okrivljeni moraju biti u Australiji do isteka čitave kazne. Moram da napomenem da prevare sa bankomatima nisu neuobičajena krivična dela, te da osuda javnosti prema javnim ličnostima jeste neminovna, ali ipak moramo imati u vidu, da se ipak radi o relativno ‘lakšem’ krivičnom delu, bez namere da bilo koga pravdam” rekao je advokat Simić za naš portal.

PROČITAJTE JOŠ

Podsećanja radi, nakon što su Romana Panić i Filip Mrkajić privedeni, on je priznao krivicu za 18 tačaka optužnice, a pevačica za 16. Oni će, pored toga što će morati da vrate novac, morati u zatvor – Filip 14,  a Romana 12 meseci, odnosno biće puštena uslovno posle tri meseca. Sumnjiče se da su tokom marta i aprila postavili uređaje za snimanje na tri bankomata u Brizbejnu. Oni su na taj način prikupili bankovne podatke 35 osoba.

Kada je tehničar pronašao nelegalne uređaje na bankomatu, policija je pretresom stana u Spring Hilu gde su njih dvoje odseli, pronašla obeležene novčanice u vrednosti 23.500 australijskih dolara, uređaje za snimanje kartica, kartice za skladištenje podataka na kojima su pronađeni snimci kupaca na bankomatima, lične bankarske podatke klijenata u bankama i alatke za instaliranje dodatnih uređaja.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar