Podeli
Foto: Arhiva/Zhang Liyun / Avalon Editorial / Profimedia

Crnogorski analitičari ocenili su danas da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da prestane da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i okrene Srbiji, gde ima i previše problema, kao i da bi dve zemlje, kao najbliži susedi, trebalo da rade na unapređenju odnosa.

“Mislim da bi Vučić trebalo da se okrene Srbiji, da razmišlja o tome kako da se konsoliduju stvari u Srbiji, kako da oslobodi medije, kako da podigne stepen demokratije, a da se malo manje bavi Crnom Gorom”, rekla je za portal Nova.rs Milka Tadić Mijović, predsednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

Pročitajte i:

Ta priča da se svi drugi mešaju u unutrašnja pitanja Srbije je priča za naivne, kaže ona. Svi znamo da Vučić ima svoje favorite i može da ih ima, ali je loše što se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore, dodala je ona.

Tadić Mijović je podsetila da je Vučić “preslikao sistem Mila Đukanovića u Srbiji. Prekopirao i preneo u Srbiju sistem upravljanja Crne Gore i takve njegove izjave (na račun novoizabrane vlasti i navodnog mešanja u unutrašnja pitanja Srbije) nemaju neku veliku učinkovitost i bilo bi dobro da ostavi Crnu Goru na miru”.

Foto: EPA/TIM BRAKEMEIER

Opštepoznata stvar da su Milo i Vučić prijatelji

Sama ta priča da opozicija pobedi u Crnoj Gori u svim monopolima koje je Đukanović držao, ne odgovara nijednom autokrati, tako da je to ohrabrenje za demokratske procese na Balkanu, a Vučiću izgleda smeta svako ko pokazuje neku vrstu autonomije u Crnoj Gori, ocenila je ona.

Tadić Mijović navodi i da je opštepoznata stvar da je Vučić blizak sa Đukanovićem i da su oni “dugogodišnji prijatelji sa mnogim zajedničkim, sumnjivim prijateljima” i da bi bilo dobro ako bi nezavisni istražitelji ispitali da li imaju zajedničke poslove i o kakvim poslovima je reč.

Foto: Arhiva/N1/Pritnscreen/YouTube/PR Centar Public Relation Centre

Postaviti odnose na “zdrave osnove”

Analitičar i predsednik instituta “Alternativa” Stevo Muk očekuje da će se sa novom garniturom na čelu Crne Gore, odnosi Srbije i Crne Gore unaprediti.

“Očekujem da će se odnosi postaviti na zdrave osnove, kao odnosi dve nezavisne države koje imaju mnoge zajedničke interese na kojima se može raditi više i bolje”.

Foto:Shutterstock

Vladimir Pavićević, Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije, smatra da su dobre poruke Vučiča da Srbija nema većeg prijatelja od Crne Gore i mandatara Zdravka Krivokapića, koji je tokom izborne kampanje u Crnoj Gori uvek ponavljao da Crna Gora sa Srbijom treba da ima najbolje moguće odnose i da će zagovarati politiku otvorenih granica i unapređivanja saradnje sa Srbijom.

“To su veoma dobre, racionalne i ohrabrujuće poruke i predsednika Srbije i budućeg predsednika Vlade Crne Gore. Formalni odnosi države Srbije i države Crne Gore treba da prate odlične, prijateljske, rođačke i poslovne veze koje građani ove dve države međusobno već imaju”, ocenio je on za naš portal.

On je istakao da je nedavna izjava Krivokapića da postoje poslovne veze između Vučića i Đukanovića “jasan znak da se zvanični Beograd ni na koji način nije mešao u izborni proces u Crnoj Gori. I sam sam pažljivo pratio kakve se poruke šalju iz Beograda, i nema dileme da su sa Andrićevog venca sve vreme slate poruke uzdržanosti i nemešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore. To je bilo veoma važno i veoma dobro”.

Komentari

Vaš komentar