Podeli:
Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Bronzana skulptura Melanije Tramp u prirodnoj veličini otkrivena je usred polja blizu njezine rodne kuće u Sevnici. Bronzana statua postavljena je umesto drvene koja je zapaljena i uništena u julu.

Drvena statua prve dame SAD zapaljena je 4. jula, na dan kada Amerikanci slave Dan nezavisnosti. Nova skulptura postavljena je 2,8 metara visok stub ali je, navode lokalni mediji, lice Melanije grubo urađeno i neprepoznatljivo jer je bronzana skulptura kopija drvene figure.

Pročitajte još:

Uz statuu je postavljena ploča s natpisom: “Ova statua posvećena je večnom sećanju na spomenik Melaniji koji je stajao na istom mestu”.

Drvenu skulpturu u prirodnoj veličini, koju je naručio američki konceptualni umetnik iz Berlina Bred Dauni, rad je lokalnog umetnika Aleša Zupevca koji ju je uradio motornom testerom.

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Drvena Melanija “zauzela” je pozu sa inauguracije Donalda Trampa 2017. godine, sa podignutom levom rukom i “obučena” u plavu haljinu. Zbog toga što je postavljena u prirodi, neki su je nazvali “strašilom za ptice”.

Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Izradu bronzane “karikature” i ovaj put je naručio Dauni, rekavši da želi da postavi “nespomenik, kontrapropagandu” i na taj način kritikuje imigrantsku politiku Donalda Trampa kome je supruga rođena kao Melanija Knavs u Jugoslaviji, zapravo imigrant.

Svi prisutni na otkrivanju druge statue mogli su da uživaj u torti nazvanoj po Melaniji, koju proizvode u pekari u Sevnici.

Komentari

Vaš komentar